- Reklama -

Seimo narė Birutė Vėsaitė. KK nuotr.

„Ukrainos laukia sunkus kelias, bet tai yra šalis, kuri turi ateitį ir didžiulį potencialą. Tai yra labai turtinga valstybė, turinti daug resursų, pirmiausia, – daug išsilavinusių žmonių. Nors Ukraina ir nespėjo į tą demokratijos traukinį, į kurį suspėjo Lietuva ir kitos pokomunistinės valstybės, šiandien esančios Europos Sąjungos (ES) ir NATO narėmis, tačiau šiandien viskas priklauso nuo to, ar Ukraina įgyvendins reformas ir sėkmingai kovos su korupcija, ypač įsikerojusia prezidento Viktoro Janukovyčiaus valdymo metu. Todėl Ukrainai pirmiausia norime palinkėti taikos bei išmintingo ir sumanaus valdymo būsimai Ukrainos vyriausybei, o Ukrainos žmonėms – kantrybės“, – spaudos konferencijoje „Ukrainos parlamento rinkimai: demokratijos konsolidacijos link?“ Seime teigė Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narė Birutė Vėsaitė sekmadienį, spalio 26 d., kaip Seimo delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkė stebėjusi Ukrainos Rados rinkimus Kijeve ir jo apylinkėse.

Pasak socialdemokratų politikės, „šie demokratiniai parlamento rinkimai rodo, kad Ukraina yra pasiryžusi eiti europinių reformų keliu, netgi nepaisant to, kad tarp žmonių, ypač jaunų, yra labai daug nusivylimo“. Kaip teigė ji, šiuo metu infliacija Ukrainoje siekia 19,6 proc., kainos nuolat auga, o darbo užmokestis krenta, žmonės labai skursta.

B. Vėsaitė pasakojo, kad šie Ukrainos parlamento rinkimai buvo ypač plačiai stebimi tarptautinių stebėtojų (jų iš viso buvo 630, iš kurių – 450 parlamento narių) ir, kaip pripažino taip pat ir Ukrainos žurnalistai, jie buvo kur kas demokratiškesni ir skaidresni nei anksčiau vykę prezidento rinkimai tiek pagal Ukrainos įstatymus, tiek pagal tarptautinius standartus. Tam didelės įtakos turėjo turėti Baudžiamojo kodekso pataisos, numatančios atsakomybę už papirkinėjimą rinkimuose.

Seimo narė paminėjo, kad artimiausioje Ukrainos politinėje darbotvarkėje – liustracija, kuri palies apie 1 mln. valstybės tarnautojų, bet taip pat turėtų padėti kovoti su korupcija. Lietuva Ukrainai galėtų padėti, perduodama ekspertinę patirtį energetikos srityje (pvz., biokuro naudojime), taip pat kviesti Ukrainos pabėgėlius, kurie yra aukštos kvalifikacijos statybininkai, dirbti Lietuvos statybų sektoriuje, įgyvendinant renovaciją, kas būtų naudinga tiek Ukrainai, tiek Lietuvai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!