- Reklama -
 R.Paksas. KK nuotr.
Rolandas Paksas. KK nuotr.

Partijos Tvarka ir teisingumas lyderis Prezidentas Rolandas Paksas parengė valdančiosios koalicijos partneriams politinio susitarimo dėl Pridėtinės vertės mokesčio sumažinimo siūlymą bei pristatys parengtą įstatymo projektą, kuriame numatyta šį mokestį sumažinti iki 18 procentinių punktų.

 „Valstybė turi iš esmės imtis veiksmų suvaldyti situaciją po praūžusio kainų cunamio Lietuvoje. Pradėti reikėtų nuo Pridėtinės vertės mokesčio tarifo sumažinimo, sugrąžinant jį į prieškrizinį lygį. Turime prisiminti gyventojams duotą valdžios patikinimą, jog dabartinis mokestis yra laikinas. „Be reikalo nežadėk, o jei pažadėjai – ištesėk,“- byloja tautos išmintis. Tačiau vien sugrąžinti PVM tarifą nepakaks. Lietuvoje ir taip yra vienas aukščiausių žmonių bei verslo apmokestinimų Europoje, o pagal pajamas esame vos ne paskutiniai. Dar ilgai lietuviai neužmirš dabartinio finansų ministro pažadų, kad įvedus eurą kainos nesikeis. Finansų ministras kelia sparnus į Liuksenburgą, o mes liekame čia ir turime tvarkytis. Esu tikras, kad turime padaryti šalį patrauklesnę investuotojams ir sumažinti mokestinę naštą dirbantiesiems. Lygiagrečiai turėtų būti žengtas ir kitas žingsnis – nuosekliai didinamos neapmokestinamos gyventojų pajamos bei mažinami valdžios apetitai, t.y. atlikta valstybės išlaidų revizija. Viešiesiems finansams turi būti įvesta geležinė drausmė. Pagaliau mes turime susitarti dėl PVM lengvatų paketo, tarkim, mokymo priemonėms, Lietuvoje pagamintiems vaikiškiesiems rūbeliams ir maisto produktams. Reikia žengti šiuos žingsnius, kad valdančiosios koalicijos partijos galėtų drąsiai pažvelgti rinkėjams į akis. Čia neturėtume konkuruoti, kas bus pirmesnis,“- sakė „tvarkiečių“ lyderis Prezidentas Rolandas Paksas.

„Raginu koalicijos partnerius žadinti kietai įmigusią letargo miege valstybės Konkurencijos tarybą ir jos pirmininką Šarūną Keserauską, kuris nesugeba imtis tiesioginių savo priedermių oligopolinių sandėrių raizgalynėje. Dar daugiau – konkurencijos prievaizdai apsimeta net nematą išaugusių būtinųjų prekių ir paslaugų kainų Lietuvoje po euro įvedimo!” – pabrėžė Prezidentas Rolandas Paksas.

2009 metais valdant konservatorių ir liberalų Vyriausybei, Lietuvoje naktinių reformų viena iš pasekmių buvo iki 21 procento padidintas standartinis PVM tarifas, tačiau, praėjus sunkmečiui ir Lietuvos ekonomikai augant šešerius metus iš eilės, nebuvo imtasi veiksmų dėl PVM tarifo dydžio sugrąžinimo į prieškrizinį lygį.

PVM tarifo sumažinimas vertintinas kaip vienas iš efektyviausių būdų ekonomikai ir investicijoms skatinti bei kainoms mažinti. Didesnis PVM tarifas skatina gyventojus vengti mokesčių ir tokiu būdu didina šešėlinę ekonomiką, todėl PVM tarifo sumažinimas ne tik augintų ekonomiką, bet ir būtų efektyvi priemonė šešėliui mažinti. Be to, sumažėjus prekių ir paslaugų kainai, gyventojams liktų daugiau pajamų, kurias jie išleistų vartojimui.

„Įstatymo dėl Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo Nr. IX-751 2, 58 ir 91 straipsnių pakeitimo įstatymo projektą rengimą taip pat paskatino Lietuvos gyventojų prašymai atstatyti buvusį standartinį 18 procentų PVM tarifą. Padidintas standartinis PVM tarifas labai prisidėjo prie daugelio gyventojų vartojimo apribojimo. Pridėtinės vertės mokesčio dydį būtina sugrąžinti į prieškrizinį lygį, nes toks valdžios įsipareigojimas, o pažadus privalome vykdyti,“- rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!