- Reklama -

Seimas antradienį apsisprendė pradėti apkaltos procesą už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi nuteistam parlamentarui Petrui Gražuliui.

Už apkaltos proceso pradėjimą balsavo 87 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 1 parlamentaras.

Ar panaikinti Seimo nario P. Gražulio mandatą Seimas nutarė svarstyti gruodžio 19 d. Tam, kad Seimo nariui būtų panaikintas mandatas, reikia 85 parlamentarų balsų.

Savo ruožtu Seimo narys Petras Gražulis posėdžio metu kėlė klausimą, kodėl balsavimas dėl apkaltos yra numatytas tik gruodžio 19 d. Parlamentaras teigė manąs, kad valdantieji jį iš Seimo išmesti gali pabandyti kitu pagrindu – dėl balsavimo už kitą Seimo narį. Tokiu atveju P. Gražulis į Seimą negalėtų kandidatuoti 10 metų.

„Kodėl jūs tik 19 d. nutarimo projektą priiminėjat? Ar čia nėra, kad bandysite per S. Šedbarą išsukinėti KT teisėjams rankas, kad jie priimtų dar vieną kaltinimą, jog nebalsuodamas pažeidžiau šiurkščiai Konstituciją“, – kėlė klausimą P. Gražulis.

„Nes pagal šitą straipsnį, pagal šitą apkaltą jūs mane galite pašalinti tik iš šio Seimo kadencijos. Kituose rinkimuose aš galiu dalyvauti. O jeigu būtų priimtas KT sprendimas, kad šiurkščiai sulaužiau Konstituciją, tai tokiu atveju 10 metų negalėčiau būti renkamas“, – teigė parlamentaras.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen patikino, kad pasiūlymas apkaltą surengti gruodžio 19 d. buvo suformuluotas remiantis Seimo statutu.

„Dar kartą pacituosiu Seimo statutą, kuris sako, kad ne anksčiau nei per 7 dienas turi įvykti posėdis, Siūloma data yra gruodžio 19 d.“, – akcentavo parlamento vadovė.

Pats P. Gražulis. valdančiųjų inicijuotą apkaltą vadino persekiojimu.

„Tikrai labai sunku susigaudyti, kokiu klausimu esu čia kaltinamas. Kaltinimų lavina kasdieną ir galbūt vis atsiras naujų. Tai mygtuką paspaudžiau, tai nepaspaudžiau, tai surinkau parašus neteisėtai…“, – piktinosi P. Gražulis.

„Ačiū už persekiojimą, kuo labiau mane persekiojate, tuo labiau mano reitingas kyla“, – sakė jis.

Apkaltos P. Gražuliui iniciatyvą sukritikavo ir opozicijos atstovai.

„Ar tikrai jūs nerandate sau daugiau užsiėmimų ir tik traukiate ir traukiate tą vargšo P. Gražulio kortą… Sugalvokite ką nors originalesnio, kovojant su kylančiomis kainomis, keliant mokytojų atlyginimus, mažinant energijos išteklių kainos ir daugeliu kitų dalykų“, – posėdžio metu į valdančiuosius kreipėsi Mišrios Seimo narių grupės atstovas A. Gedvilas.

„Nejaugi valstybėje nėra didesnių problemų? Kodėl iš Seimo ir iš pačios Seimo nario apkaltos instituto daromas kažkoks nuvalkiotas, besikartojantis trileris, cirkas?“ – kėlė klausimus politikas.

Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas ragino kolegas neklausyti P. Gražulio „rypavimų“, kad „teismai nevykdo teisingumo“.

„Tai nėra koalicijos išpuolis prieš opozicijos narį, kaip kartais bandoma politiškai pateikti, tai yra labai aiškiai aprašytos teisinės procedūros teisinėje valstybėje“, – akcentavo parlamentaras.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) atmetė dėl piktnaudžiavimo nuteisto Seimo nario P. Gražulio skundą, politikas liko nuteistas dėl nusikalstamos veikos. Šis teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

P. Gražulis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo ir jam skirta 15 tūkst. eurų bauda. Parlamentaras praėjusį antradienį žurnalistams teisme sakė, kad šią baudą jau yra sumokėjęs.

„Jau sumokėta. Žmonės aukojo ir sumokėjau. Taip, žmonės aukojo, giminaičiai daugiausiai“, – pažymėjo P. Gražulis.

ELTA primena, kad 2022 m. kovą Vilniaus apygardos teismas Seimo narys P. Gražulį pripažinto kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą Lietuvoje ir Rusijoje, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis.

Teismo teigimu, tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

2022 m. birželį Apeliacinis teismas atmetė P. Gražulio skundą ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nutartį.

Dėl šio teismo sprendimo P. Gražulis gali netekti parlamentaro mandato, mat šis nuosprendis, kaip nurodoma Seimo statute, gali tapti pagrindu pradėti apkaltą parlamentarui. Tačiau parlamente nutarta šiuo atveju laukti LAT verdikto.

Tiesa, parlamente P. Gražuliui inicijuota apkalta kitu klausimu – įtariama, kad jis galėjo balsuoti už kitą Seimo narį, socdemą Liną Jonauską, taip pažeisdamas Konstituciją ir sulaužydamas Seimo nario priesaiką. Šiuo metu šiuo klausimu laukiama Konstitucinio Teismo išvados.

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!