- Reklama -

Seimas antradienį apsisprendė antisemitizmu kaltinamo Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio apkaltos klausimą perduoti Konstituciniam Teismui (KT). Parlamentarai prašo teismo išvados, ar R. Žemaitaičio veiksmai prieštarauja Konstitucijai.

Už kreipimąsi į KT balsavo 82 Seimo nariai, prieš balsavusių ir susilaikiusių nebuvo.

R. Žemaitaitis, kalbėdamas Mišrios Seimo narių grupės vardu, posėdžio metu kritikavo Izraelio valdžią dėl šios veiksmų Gazos Ruože.

„Nemanau, kad šiandieną palestiniečiai visi turi kentėti už tai, ką padarė „Hamas“, nemanau, kad žydų bendruomenė turi kentėti dėl to, ką daro Benjaminas Netanyahu“, – Seimo posėdžio metu sakė R. Žemaitaitis.

Parlamentaras tikino kovojantis ne dėl savęs, o dėl žmogaus teisių.

„Gal kai kam ir atrodo, kad aš kovoju dėl savęs. Jūs dėl manęs tikrai nepergyvenkite. Nes KT jei ir priima sprendimą, tai Seimo narys gali bet kada atsitraukti, atsistatydinti ir dalyvauti rinkimuose. (…) Bet aš pergyvenu dėl mūsų parlamento“, – akcentavo R. Žemaitaitis.

„Iš tikrųjų pirmą kartą gal per tuos tris metus, kai aš esu prie šios valdančiosios daugumos, man viduje yra nejauku ir gėda, kad mes žmogaus teises nustumiame į antrą planą ir bandoma susidoroti su replikomis, kalbomis ar kažkokiais pasisakymais“ , – pabrėžė jis.

R. Žemaitaitį ginti stojo ir Mišrios grupės kolega P. Gražulis, kuriam taip pat yra pradėti keli apkaltos procesai.

„Jie naudoja perteklinę jėgą, žudo vaikus. Gazos Ruožas yra uždarytas kalėjimas ir beveik 80 metų tame kalėjime gyvena žmonės. Atjungtas vanduo, atjungta elektra, kuro nėra. Kas kursto antisemitines nuotaikas? Mieli žmonės, kas? R. Žemaitaičio folkloras ar Izraelio Vyriausybės veiksmai?“ – teigė P. Gražulis.

Parlamentas praėjusią savaitė nutarė, kad yra pagrindas antisemitizmu kaltinamo R. Žemaitaičio apkaltai.

Komisijos išvadose rašoma, kad minėtais veiksmais R. Žemaitaitis galimai sulaužė Seimo nario priesaiką bei šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Konstituciją, pagrįstumą. Seimo narių grupės teikime pradėti apkaltos procesą R. Žemaitaičiui pateikti kaltinimai yra pagrįsti, todėl yra pagrindas pradėti šiam Seimo nariui apkaltos procesą Seime.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais. Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Kaip numato Seimo statutas, parlamentarams nutarus, kad yra pagrindas politiko apkaltai, Seimas turi kreiptis į KT, kad šis įvertintų, ar buvo pažeista Konstitucija bei sulaužyta duota priesaika. KT konstatavus, kad priesaika buvo sulaužyta, Seimo nario mandatas gali būti panaikintas 85 Seimo nariams balsavus už.

 

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!