- Reklama -

Seimas ketvirtadienį apsisprendė, kad yra pagrindas antisemitizmu kaltinamo Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio apkaltai.

Už specialiosios komisijos išvadą balsavo 82 Seimo nariai, prieš balsavusių ir susilaikiusių parlamentarų nebuvo.

Pats R. Žemaitaitis Seimo posėdžio metu sukritikavo dabartinę Izraelio valdžią, teigdamas, kad būtent jos sprendimai kursto neapykantą prieš visą žydų tautą.

„Valstybių politikai kalba tai, ką aš ir kalbėjau, kad vieno ar kito politiko veiksmai, kelia antisemitinį elgesį arba antisemitinius jausmus prieš visą valstybę. Kiekviena valstybė turi stengtis, kad politikų veiksmai nekeltų neapykantos jos visai tautai. Tai ką daro šiandieną ir tai ką padaro gegužės mėnesį Benjaminas Netanyahu – bandymas nugriauti Palestinoje pastatytą mokyklą, tai yra ta pasekmė, kad jie visą ugnį nusikreipia prieš savo tautą“, – sakė R. Žemaitaitis.

Politikas taip pat akcentavo esantis dėkingas dėl jam valdančiųjų inicijuotos apkaltos.

„Šiandieną aš esu tik mažas lakmuso popierėlis. Ir esu labai dėkingas, kad šiandieną iš tikrųjų ta apkalta vyksta, nes galime mes labai plačiai visuomenei paskleisti ir parodyti, kas iš tikrųjų yra Holokaustas, kokie nusikaltimai baisūs buvo įvykdyti“, – sakė jis.

Kad apkaltos iniciatyva R. Žemaitaičiui išėjo į naudą pritarė Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

„Žemaitaitis turbūt jums turėtų padėkoti už stiprią paramą ir reklamą partijos sukūrimui. Tai vienintelis dalykas, ką jūs su šia apkalta pasiekėte, kad padėjote susiburti žmonėms ir įsikurti partijai“, – sakė A. Širinskienė.

„Šiame Seime jau turbūt nereikia klausti, ar dar bus apkaltų, greičiausiai, aktualus klausimas, kada kito Seimo nario iš opozicijos apkalta. Nes jau ir taip pirmaujame apkaltų skaičiumi, o dabar tas apkaltos prasidėjo įvairių pasisakymų pagrindų, kurių, net jeigu skaitai patį apkaltos išvados tekstą ir atrinkti yra neįmanoma“, – taip pat akcentavo opozicijos atstovė.

Savo ruožtu Seimo konservatorių frakcijos narė Rasa Petrauskienė posėdžio metu kreipėsi į tuos opozicijos narius, kurie nepalaiko apkaltos R. Žemaitaičiui iniciatyvos.

„Holokaustą išgyvenusioje šalyje, kur tūkstančiai lietuvių kolaboravo su naciais ir tapo jų ideologinės mašinos žudymo įrankiais, šalyje, kur beveik visi žydų tautybės lietuviai išžudyti Seimo narys skleidžia akivaizdžiai antisemitinę propagandą. Jeigu jums tai toleruotinai, tai jūsų sąžinės reikalas, jūs tikriausiai remiatės į tokį elektoratą ir užuot švietę žmones pataikaujate tamsai ir neapykantai“, – Seimo posėdžio metu teigė R. Petrauskienė.

Specialioji apkaltos R. Žemaitaičiui komisija konstatavo, kad Seimo narys savo įrašuose socialiniame tinkle „Facebook“ sąmoningai, pakartotinai ir tikslingai skleidė tiesos neatitinkančią informaciją apie žydų tautą, bei žydų tautybės asmenis, priskirdamas jiems sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, įvykdytų kitų asmenų ar asmenų grupių.

„Šiuos veiksmus jis galimai atliko tikslais, nesuderinamais su Seimo nario mandato jam suteikiamomis teisėmis ir pareigomis“, – akcentavo komisijos pirmininkas Arūnas Valinskas.

Komisijos išvadose rašoma, kad minėtais veiksmais R. Žemaitaitis galimai sulaužė Seimo nario priesaiką bei šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Konstituciją, pagrįstumą; Seimo narių grupės teikime pradėti apkaltos procesą R. Žemaitaičiui pateikti kaltinimai yra pagrįsti, todėl yra pagrindas pradėti šiam Seimo nariui apkaltos procesą Seime.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais. Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Kaip numato Seimo statutas, parlamentarams nutarus, kad yra pagrindas politiko apkaltai, Seimas turi kreiptis į KT, kad šis įvertintų, ar buvo pažeista Konstitucija bei sulaužyta duota priesaika. KT konstatavus, kad priesaika buvo sulaužyta, Seimo nario mandatas gali būti panaikintas 85 Seimo nariams balsavus už.

 

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!