- Reklama -

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi „labai gerais, išsamiais ir intensyviais“ pavadino asmeninius šalies vadovo Xi Jinpingo ir JAV prezidento Joe Bideno pokalbius. Susitikimas vyko kritiniu abiejų valstybių santykių etapu, sakė jis po pokalbių San Franciske. „Tarptautinei bendruomenei labiau nei kada nors anksčiau reikia stabilių santykių tarp Kinijos ir JAV“, – pabrėžė ministras.

Susitikime Xi Jinpingas Taivano klausimą pavadino svarbiausia ir jautriausia tema dvišaliuose santykiuose. Anot Pekino pranešimo, Kinijos vadovas paragino JAV vyriausybę nutraukti Taivano apginklavimą ir neremti jo nepriklausomybės. Kartu jis per pokalbį su J. Bidenu esą pareiškė, kad Kinija „nesuvaldomai“ įgyvendins susijungimą su Taivanu.

Kinija 23 mln. gyventojų turintį Taivaną laiko savo teritorijos dalimi. Tvyro nerimas, kad Kinija gali įžengti į Taivaną, kaip Rusija į Ukrainą. J. Bidenas tokiu atveju pažadėjo ir JAV dalinių karinę paramą.

Xi Jinpingas, be to, pareiškė, kad Kinija nepuoselėja planų aplenkti Jungtines Valstijas ar jas pakeisti, sakoma Pekino pranešime. Pasaulis esą pakankamai didelis, kad abiem šalims būtų vietos. Tokia Kinijos pusės retorika yra palyginti diplomatiška. Apie karus Ukrainoje ir Gazoje bei žmogaus teisių klausimus pranešime neužsimenama.

Rasa Strimaitytė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!