- Reklama -
Seimas pritarė naujosios Vyriausybės programai.  KK nuotr.
Seimas pritarė naujosios Vyriausybės programai. KK nuotr.

Seimas posėdyje pritarė Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio pateiktai septynioliktosios Vyriausybės programai, kurią parengė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų partijos koalicija. Už tai numatantį Seimo nutarimą (projektas Nr. XIIP-174) balsavo 86 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė 40 parlamentarų.

Seimui posėdyje dalyvaujančių narių balsų dauguma pritarus jos programai, naujoji Vyriausybė gavo įgaliojimus veikti ir privalo per 3 mėnesius parengti ir patvirtinti konkrečias priemones šiai programai įgyvendinti.

Vyriausybės programą palaikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijų nariai, vienas Mišrios Seimo narių grupės narys; frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai balavo mišriai – trys parlamentarai balsavo už, trys susilaikė. Programai nepritarė Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų atstovai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Virginijus Sinkevičius pabrėžė, kad formuojama ryžtinga Vyriausybė, kuri turi stiprią programą ir kuri jau rytoj imsis ryžtingų darbų. „Pokyčių reikalauja visi Lietuvos žmonės, kiekviena jų grupė. Negalime išskirti nė vienos, turime padėti visiems“, – sakė V. Sinkevičius. Anot jo, Vyriausybėje programoje atkreipiamas dėmesys į labai konkrečias regioninės politikos problemas, su kuriomis nebuvo susitvarkyta. Parlamentaras patikino, kad konkretūs darbai bus nurodyti Vyriausybės priemonių plane.

LSDP frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė palinkėjo priimti sprendimus, kurie nebūtų vienadieniai, kad jie turėtų tęstinumą, perspektyvą ir užtikrintų tolygią valstybės ir visuomenės raidą.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė pranešė, kad jų frakcija pritars Vyriausybės programai. Frakcijos vadovė pasidžiaugė, kad joje siekiama darnos tiek žmogaus individualiame, tiek valstybės, visuomenės ir ekonominės raidos lygmenyse, veiksmus, sprendimus ir siekius grindžiant krikščioniško humanizmo vertybėmis. „Mūsų įsitikinimu, tos vertybės, kuriomis grindžiama ES vizija ir jos išlikimo garantas, yra viena svarbiausių žinių mūsų visuomenėje, kad pagarba žmogui, gyvybei ir padorus elgesys bus šios Vyriausybės <…> prioritetu“, – sakė R. Tamašunienė.

TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis pabrėžė, kad Vyriausybės programoje pasigedo politinės lyderystės, aiškios krypties ir aiškių darbų įvardijimo. „Pamatę Vyriausybės programą, pasigedome prioritetų, sužinojome, kad jie bus pro trijų mėnesių veiksmų plane“, – kalbėjo Seimo TS-LKD frakcijos vadovas. G. Landsbergis, kviesdamas išskirti artimiausių ketverių metų prioritetus, akcentavo, kad naujajai Vyriausybei teks apsispręsti, kas bus daroma pirmiausia, teks pranešti apie tai visuomenei, teks priimti kritiką už tai, kas bus daroma, ir siekti, kad tai būtų įgyvendinta.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Remigijus Žemaitaitis atkreipė dėmesį, kad atlikus analizę prieš rinkimus duoti pažadai skiriasi nuo surašytų programoje. „Atsirado tokie žodžiai; „sieksime, tikėtina, galimai, planuosime, matysime, žiūrėsime“ ir po to atsiranda žodžiai: „palaukite du mėnesius, mes turėsime veiksmų planą“, – kritikavo R. Žemaitaitis. Jis taip pat teiravosi, kodėl Vyriausybės programa skiriasi nuo ministrų kalbamų žodžių.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas apgailestavo dėl programos nekonkretumo. „Nieko kito nelieka daryti, tik laukti priemonių plano, kuris kažkada atsiras. Bet supraskite, balsuoti mums reikia šiandien“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas. Pasak jo, vienas iš liberalų pagrindinių kriterijų buvo, ar bus įvedami nauji mokesčiai, ar bus didinami mokesčiai. „Jeigu taip bus, mes negalėsime už tai balsuoti. <…> Bet žiūrėkite, vien vakar mes išgirdome apie kelis naujus apmokestinimus“, – sakė E. Gentvilas, pridurdamas, kad programoje matoma didėjančių, stiprėjančių draudimų Lietuva.

Mišrios Seimo narių grupės seniūno pavaduotojos Aušros Maldeikienės įsitikinimu, nutylėtos išorinės ir vidinės grėsmės yra didžiausia pateikiamos programos yda. „Vietoje to, kad būtų aiškiai suformuluota, kokie pavojai Lietuvos tyko artimiausias metais, kalba apie intelektualinį programos rengėjų nepasirengimą“, – teigė A. Maldeikienė. Anot jos, ne kas kita, o pajamų nelygybė yra ir pagrindinė Lietuvos emigracijos priežastis. „Matydami skaičius savo sąskaitose ir kainas parduotuvėse, vertindami savo galimybes išgyventi, emigracijos kelią jau renkasi net mokslų daktarai, kurių atlyginimai palaipsniniu didinant minimalias pajamas visiškai priartėjo prie valytojų atlygio“, – tvirtino Seimo narė.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, apibendrindamas diskusiją dėl Vyriausybės programos, dar kartą visiems oponentams pabrėžė, kad ji yra su labai aiškiais, konkrečiais tikslais, aiškiai įvardytomis problemomis, jų sprendimo būdais.

„Vyriausybės tikslas – pasiekti, kad Lietuvoje būtų gera gyventi, kai įsisenėję skauduliai nebealina Lietuvos žmonių, mūsų valstybės Nepriklausomybę stiprina ne tik narystė transatlantinėse organizacijose, bet ir visų Lietuvos piliečių meilė Tėvynei, noras dėl jos dirbti, kurti ir aukotis“, – teigiama Vyriausybės programoje. Kaip pabrėžiama šiame dokumente, valstybės raidos vizija ir siūlomi sprendimai paremti penkių darnų – darnaus žmogaus, darnios visuomenės, darnaus švietimo ir kultūros, darnios ekonomikos bei darnaus valstybės valdymo – principu.

LRS inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!