- Reklama -
Socialdemokratai iš konservatorių reikalauja politinės atsakomybės. KK nuotr.
Socialdemokratai iš konservatorių reikalauja politinės atsakomybės. KK nuotr.

Europos audito rūmai išplatino ataskaitą, kurioje reiškia susirūpinimą dėl branduolinių reaktorių Lietuvoje uždarymo procesų ir įspėja, kad projektai jau dabar viršija biudžetus ir atsilieka nuo grafikų, o tai gresia didžiule finansine našta Lietuvai.

“LSDP primena, kad valdžioje esant konservatoriams buvo palaiminta daugybė abejotinų sprendimų, mokesčių mokėtojams kainavusių milijonus eurų. Socialdemokratai ragina konservatorius prisiimti politinę atsakomybę.

Nepaisant to, kad šiandien Ignalinos AE uždarymo procesas vyksta nenukrypstant nuo prieš dvejus metus patvirtinto naujo Galutinio Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo plano ir visos uždarymo  veiklos atliekamos laiku ir neviršijant numatyto finansavimo, mus vis pasiveja buvusių konfliktų su rangovais aidai ir abejotinų, o kartais net ir skandalingų, konservatorių vyriausybės sprendimų šleifas.

Socialdemokratai atkreipia dėmesį, kad iki šiol daug klausimų kelia konservatorių meilė brangiems užsienio konsultantams, kurių paslaugų kokybė ir rezultatai kelia abejonių. Tiesa, pasak Andriaus Kubiliaus vyriausybės energetikos strategiją tyrusios Seimo laikinosios komisijos narių, esama įtarimų, kad užsienio bendrovės tėra priedanga įtakingoms Lietuvos advokatų kontoroms, įsisavinti mokesčių mokėtojų pinigus.

Štai tik keli pavyzdžiai. 2010 – 2012 m. vykdyti Ignalinos atominės elektrinės (AE) ir Visagino atominės elektrinės skelbti konkursai sukėlė įtarimų ir prokurorams. Pažeidimų, skelbiant teisinių bei viešųjų ryšių paslaugų konkursus, jau anksčiau buvo nustačiusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Andriaus Kubiliaus vyriausybės energetikos strategiją tyrusios Seimo laikinosios komisijos duomenimis, Visagino AE pasirinko itin brangias Didžiosios Britanijos teisininkų kontoras: „NM Rothschild & Sons Limited“, „Herbert Smith“ ir kitas.

2011 metais Ignalinos AE vadovai už 25,5 milijono litų pasamdė britų teisės konsultantų bendrovę „Taylor Wessing“, kad padėtų derėtis su elektrinės uždarymo darbus vykdžiusia bendrove „Nukem“. Anuomet ši bendrovė pareikalavo papildomų lėšų už radioaktyviųjų atliekų ir kietojo kuro saugyklų statybą. Tačiau netikėtai iniciatyvą iš britų perėmė Lietuvos advokatų kontoros „Tark, Grunte, Sutkienė ir partneriai“. 2011 – ųjų gruodį Ignalinos AE uždarymo darbus atlikusiai bendrovei buvo atseikėta 72,9 milijono eurų (apie 251 mln. litų). Tačiau išleistų milijonų rezultatas – apgailėtinas. Bendrovė „Nukem“ uždirbo daugiau pinigų nei reikalavo, o britų konsultantams „Taylor Wessing“, matyt,  be reikalo buvo sumokėti 25,5 milijono litų. Konsultantams iššvaistyta šimtai milijonų litų, o rezultatų nepasiekta“, – 2014 m.  tvirtino dalis Seimo Ekonomikos komiteto narių.

Maža to, nenukentėjo ir žmonės, kuriems vadovaujant buvo priimti tokie abejotinos naudos sprendimai. Priešingai, jie dar ir gavo patogius krėslus. Pavyzdžiui, Prezidentės patarėjo N.Udrėno globojamas tuometis Visagino AE projektų vadovas T.Matulionis tapo Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projekto vadovu. „Klaipėdos naftos“ antrinės bendrovės LITGAS, atsakingos už dujų tiekimą terminalui, generaliniu direktoriumi paskirtas ranka rankon su T.Matulioniu dirbęs Dominykas Tučkus. Jis – buvęs Ignalinos AE Ekonomikos skyriaus vadovas”, – teigiama Seimo LSDP info centro išplatintame pranešime spaudai

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!