- Reklama -

Pasibaigus „žentų“ ir „marčių“ mūšiui, socialdemokratai ir konservatoriai susirado naują kautynių objektą – kompensacijas už dujas. KK nuotr.

Pasibaigus „žentų“ ir „marčių“ mūšiui, socialdemokratai ir konservatoriai susirado naują kautynių objektą – kompensacijas už dujas.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius kreipėsi į Lietuvos Vyriausiąjį administracinį teismą, prašydamas ištirti, ar šiuo metu nebuitiniams gamtinių dujų vartotojams galiojanti permokos už „2013-2014 metais nepagrįstai brangiai įsigytas dujas“ kompensavimo tvarka neprieštarauja įstatymuose įtvirtintiems ekonomiškai pagrįstos dujų kainos, nediskriminavimo bei kitiems teisės principams.

Abejonių, anot Seimo TS-LKD frakcijos išplatino pranešimo spaudai, kelia Valstybinės kainų ir energetikos komisijos tvarkose įtvirtintos nuostatos, kurios nenumato kompensacijų visiems permokėjusiems vartotojams, tačiau jas gauna ir tie vartotojai, kurie dujas vartoja šiuo metu, tačiau nepirko dujų anksčiau, kai jų kaina buvo nepagrįstai didelė.

„Niekaip negalime suprasti dabartinės valdžios sprendimų bei principų, kuriais vadovaujantis jie priimami. Nueita formaliu keliu: kompensuojama visiems, kurie dabar perka dujas, neatsižvelgiant, ar jie yra jas anksčiau pirkę ir permokėję, ar ne. Tai nėra teisinga, mūsų nuomone, ta permoka turi būti grąžinama tik tiems, kurie tuomet mokėjo neteisingai aukštą kainą“, – pranešime spaudai cituojamas A.Kubilius.

Tuo tarpu socialdemokratai atsikirto, kad „socialdemokratų vadovaujamai Vyriausybei susiderėjus su dujų tiekėju „Gazprom“ dėl dujų kainų nuolaidų – kaip kompensaciją už 2013–2014 metais tiektas dujas – Lietuvos dujų vartotojams nuo 2014 m. liepos buvo sumažinti dujų kainų tarifai – kaip kompensacija už ankstesnes permokas.“

„Vyriausybė savalaikiai reagavo į susidariusią situaciją ir priimdama nutarimus sukūrė aiškų ir skaidrų mechanizmą, kurio pagrindu dujų tiekimo įmonės buvo įpareigotos pakoreguoti ateities laikotarpių gamtinių dujų kainodarą nebuitiniams vartotojams.

LSDP vadovaujamos Vyriausybės mechanizmas yra realiai veikiantis, ekonominė nauda yra grąžinama rinkai, o vartotojai dujas gali įsigyti už patrauklią kainą.

Tokie A. Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės pasiekimai nuo pat pradžių kėlė nervingą opozicijos reakciją, nes jų valdymo laikotarpiu energetikos kainos vartotojams buvo tik keliamos.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius dabar ir vėl suabejojo Valstybinės kainų ir energetikos komisijos tvarkose įtvirtintomis nuostatomis, dabartinės valdžios sprendimais ir kompensavimo už dujas principais.

Kuriant kompensacijos grąžinimo per papildomas nuolaidas ateities kainoms modelį, buvo pasiremta esama ir taikoma reguliavimo praktika buitinių vartotojų segmentui, kurio principas – nustačius, kad reguliuojamos sąnaudos už praėjusį laikotarpį buvo mažesnės, koreguojamos ateities kainos. Todėl esamas kompensacijos grąžinimo modelis visiškai atitinka šį principą.

Dujas 2013–2014 metais vartojo ir dabar vartoja daugiau kaip pusė milijono namų ūkių ir virš 6 tūkstančių įmonių. Tai ne tik šilumos gamintojai, bet ir visa Lietuvos pramonė, prekių gamintojai ir paslaugų teikėjai, taip pat turintys savo klientus. Todėl kitoks modelis nei šiuo metu taikomas būtų sunkiai įmanomas ir nebūtų užtikrinta, kad gauta nuolaida pasiektų galutinius vartotojus.

Sunku įsivaizduoti, kaip kitaip reikėtų paskirstyti nuolaidą kiekvienam galutiniam vartotojui. Pavyzdžiui, kaip paskirstyti nuolaidą pieno produktų ar duonos pirkėjui, pirkusiam 2013-2014 metais, nes šių produktų gamyboje taip pat buvo naudojamos dujos. Ar pagal A. Kubiliaus pageidavimus gamintojai ir parduotuvės turėtų grąžinti dalį pinigų už pirktus produktus?

Pasirinktas dujų kainų nuolaidos perkėlimo vartotojams modelis per ateities laikotarpius užtikrina, jog dujų kainos sumažinimas pasiektų tiesiogiai visus galutinius Lietuvos vartotojus. Pirmiausia per atpigusias vartotojams tiekiamas dujas, o antra per vartotojų vartojimo krepšelį, nes dujos ir šiluma, pagaminta naudojant dujas, sudaro daugelio paslaugų ir prekių kaštų dalį.

Suprantamos politinių oponentų emocijos dėl to, ko nesugebėjo padaryti būdami valdžioje jie patys. Bet ar dėl tokių jų pačių negebėjimų turėtų būti baudžiami vartotojai, kuriems būtent ir yra skirtos dujų tiekėjo kompensacijos?“ – teigiama Seimo LSDP frakcijos išplatintame pranešime spaudai.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!