- Reklama -

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), išnagrinėjęs į prezidentus kandidatuojančio Eduardo Vaitkaus skundą, ketvirtadienį nutarė įpareigoti Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) iš naujo spręsti, ar spausdinti minėto kandidato programą rinkimų leidinyje.

Kaip Eltai teigė LVAT atstovė Kamilė Arbačiauskaitė, E. Vaitkaus skundą teismas tenkino iš dalies. Teismo atstovė nurodė, kad teismas panaikino VRK sprendimą nespausdinti kandidato rinkimų programos prezidento rinkimų leidinyje ir perdavė šį klausimą komisijai spręsti iš naujo.

„Teisėjų kolegija nusprendė įpareigoti Vyriausiąją rinkimų komisiją iš naujo teisės aktų nustatyta tvarka spręsti dėl pareiškėjo pateiktos rinkimų programos spausdinimo 2024 m. gegužės 12 d. Respublikos Prezidento rinkimuose dalyvaujančių kandidatų rinkimų programų leidinyje“, – informavo K. Arbačiauskaitė.

LVAT taip pat E. Vaitkui iš VRK priteisė 1 000 Eur atirtų bylinėjimosi išlaidų atlyginimo.

Šis teismas sprendimas yra neskundžiamas.

Į prezidentus kandidatuojantis E. Vaitkus į teismą kreipėsi po to, kai VRK atsisakė spausdinti jo rinkimų programos rinkimų leidinyje.

VRK savo sprendimą anksčiau argumentavo tuo, kad dalis E. Vaitkaus programinių nuostatų prieštarauja Rinkimų kodekse numatytiems visuomenės darnos, sąžiningų ir garbingų rinkimų principams. Todėl, kaip buvo nutarta anksčiau, leidinyje turėjo būti spausdinama kandidato vardas ir pavardė bei informacinis pranešimas apie tai, kad pateikta programa neatitiko keliamų reikalavimų.

VRK posėdyje VRK Teisės ir tyrimų skyriaus vedėjas Rokas Stabingis tvirtino, kad E. Vaitkaus rinkimų programoje yra teiginių, nukreiptų prieš tarptautinius Lietuvos įsipareigojimus, tarp kurių – narystė NATO, teiginių, kuriais esą siekiama skleisti nepasitikėjimą Ukrainos piliečiais, nepagrįstai, be teisinio pagrindo valdžia vadinama išdavikais.

E. Vaitkaus keitė savo programos nuostatas, tačiau nurodytų trūkumų, VRK manymu, iš esmės nepašalino.

ELTA primena, kad Lietuvos prezidento rinkimai vyks 2024 metų gegužės 12 dieną.

Gytis Pankūnas
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!