- Reklama -

V. Mazuronis. KK nuotr.

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskich sulaukė Europos Parlamento liberalų frakcijos (ALDE) lyderio Guy Verhofstadto paramos – buvęs Belgijos premjeras Lietuvos politikus paragino susilaikyti nuo komentarų apie V. Uspaskich teismą, gerbti teisėjų nepriklausomumą ir nešališkumą.

Dabartinis Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis dėkoja G. Verhofstadtui už išreikštą paramą ir teigia, kad neatsargūs Lietuvos politikų pareiškimai dėl bylos baigties nedaro garbės visai valstybei.

„Lietuvos politikai turėtų suprasti, kad komentuodami teismų sprendimus, tyčia ar netyčia juos blogai interpretuodami – klaidina visuomenę. Toks elgesys Vakarų Europoje yra visiškai nesuvokiamas, žmogaus teisių padėtis Lietuvoje vis dar podukros vietoje“, – sako V. Mazuronis.

G. Verhofstadtas viešame laiške Lietuvai apkaltino Lietuvos Prezidentę ir opozicijos lyderį Andrių Kubilių netiksliai kalbant apie bylos baigtį.

„Buvo pranešta, kad Respublikos Prezidentė pasakė: „Apsimoka vogti ir sukčiauti“. Vis dėlto turi būti aišku, kad V. Uspaskich niekada nebuvo kaltinamas ką nors pavogęs ir buvo visiškai išteisintas dėl visų kaltinimų sukčiavimu. Be to, pirmosios instancijos teismas niekada neprašė Europos Parlamento panaikinti jo neliečiamybę dėl kaltinimų sukčiavimu, dėl kurių jis vėliau stojo prieš teismą“, – teigiama G. Verhofstadto pareiškime.

Anot G. Verhofstadto, politikai netiksliai interpretavo Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo V. Uspaskich pripažintas kaltu dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, bet išteisintas dėl sukčiavimo. G. Verhofstadtui taip pat užkliuvo Seimo opozicijos lyderio A. Kubiliaus pastabos, kad tai buvusi „korupcijos“ byla, nors įtarimai korupcija niekada nebuvo pareikšti.

Belgų politiko teigimu, šios ir kitos aplinkybės leidžia kalbėti apie politinių oponentų persekiojimą.

„Deja, tokie pareiškimai gali būti laikomi bandymu netiksliai interpretuoti teismo proceso baigtį. Kaltinimų pakeitimas tarp parlamento rinkimų pirmojo ir antrojo rato 2012 metais, buvusio prezidento A. Brazausko pareiškimai, patvirtinantys įtakingų žmonių instrukcijas išvaryti V. Uspaskich iš Lietuvos ir „WikiLeaks“ atskleisti duomenys liudija apie politinę manipuliaciją ir politinių oponentų persekiojimus“, – nurodo G. Verhofstadtas.

„Noriu paraginti susilaikyti nuo komentarų apie V. Uspaskich teismą, gerbti teisėjų nepriklausomumą ir nešališkumą. Lietuva yra tvirtai įsitvirtinusi Europoje, o tai reiškia pagarbą Europos žmogaus teisių konvencijai ir Tarptautinei politinių ir pilietinių teisių konvencijai“, – teigė G. Verhofstadtas.

G. Verhofstadtas vadovauja Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijai Europos Parlamente. Šioje frakcijoje dirba Darbo partijos ir Liberalų sąjūdžio atstovai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!