- Reklama -
Valentinas Mazuronis, Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys. KK nuotr.
Valentinas Mazuronis, Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys. KK nuotr.

Valentinas Mazuronis, Europos parlamento narys, Darbo partijos pirmininkas 

Parlamente turėtų dirbti ne 141 Seimo narys, kaip yra dabar, o mažiau. Tokios nuomonės laikosi 91,7 proc. Lietuvos gyventojų, atskleidė „Spinter tyrimų“ atlikta Lietuvos gyventojų apklausa. Seimo išlaikymas per metus mokesčių mokėtojams kainuoja dešimtis milijonų eurų, gyventojų skaičius Lietuvoje per 26 metus sumažėjo drastiškai, manau, tai pats geriausias laikas persvarstyti, kiek Seimo narių turėtų būti renkami.
Darbo partija rinkiminėje programoje iškėlė tikslą sumažinti Seimo narių skaičių iki 111. Kad tai pasiektumėme, reikės įdėti daug pastangų ir daug darbo, bet kada tai mus sustabdė? Šiuos siūlymus jau spėta apšaukti „populizmu“, tačiau, jeigu šis „populizmas“ padės sutaupyti valstybės biudžeto lėšų, kurias galėsime skirti žmonių pajamoms didinti, kodėl neturėtume to daryti? Seimo narių sumažinimas nuo 141 iki 111 tikrai padės sutaupyti ne vieną milijoną eurų.
Lietuvos gyventojų mažėja, o valdininkų daugėja. Seimo narių skaičius lieka toks pat. Man rodos, akivaizdu, kad jų yra per daug, o visą darbą, kurį dabar atlieka 141 parlamentaras, be vargo galėtų atlikti ir 111. Ir patikėkite manimi, atstovaujamoji demokratija nuo to tikrai nenukentėtų. Gal net atvirkščiai – Seimo nariais taps atsakingesni ir kompetentingesni asmenys, kurie negalės vengti atsakomybės už savo darbo rezultatą slėpdamiesi už kolegų nugarų.
1992 m. priimtoje Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinta, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys. Tuo metu Lietuvoje gyveno apie 3,7 mln. gyventojų. Tačiau šiandien Lietuvoje gyvena daugiau nei 2,8 mln. gyventojų, o juos atstovauja tas pats 141 Seimo narys.
Taigi, šiandien 1 Seimo narys atstovauja daugiau kaip 20 000 gyventojų, o sumažinus parlamentarų skaičių, 1 Seimo narys atstovautų daugiau kaip 25 000 gyventojų. O tai beveik nesiskirtų nuo atstovaujamųjų 1992 m. – tuomet vienam Seimo nariui „teko“ kiek daugiau negu 26 000 gyventojų.
Ir jeigu jums atrodo, kad tai yra pakankamai dideli skaičiai ir dar didesni trukdytų demokratijai šalyje klestėti, skubu jus nuraminti. Europoje nemažai valstybių, kuriose vienas Seimo narys atstovauja gerokai didesniam gyventojų skaičiui. Štai Danijoje vienas Seimo narys atstovauja daugiau kaip 31 000, Slovakijoje – daugiau kaip 36 000, Čekijoje – net 37 000 gyventojų.
Beje, diskutuojant apie Seimo narių skaičių pasigirsta ir tokių „argumentų“, kodėl to nereikėtų daryti, esą, kurgi tie 30 likusiųjų už durų eitų, ką jie veiktų? Pataisykite, jeigu klystu, bet man atrodo, kad į Seimą einama ne darbo vietos susirasti. Ir jeigu jau tu negali dirbti jokio kito žmonėms ir valstybei naudingo darbo, tai kodėl galvoji, kad gali būti Seimo nariu? Atvirai pasakysiu, ilgiuosi tų laikų, kai žmonių atstovais buvo renkami visuomenės šviesuliai – intelektualai, išsilavinę, apsiskaitę, patirties ir žinių sukaupę eruditai, į kuriuos lygiavosi visa tauta. Šiandien, matome, jais kartais tampa ir tokie, kurie tikrai jokio kito darbo niekur negautų. Mažindami Seimo narių skaičių tam taip pat galime užkirsti kelią.

Ir galiausiai tikslumas ir skaičiai, kurių taip dažnai be jokio pagrindo iš mūsų pasigenda oponentai. Per ketverius metus 30-ies Seimo narių atlyginimams iš valstybės biudžeto sumokame maždaug apie 4,7 mln. eurų, jų padėjėjams – dar apie 3,6 mln. eurų, o kanceliarinėms išlaidoms – apie 1 mln. eurų. Taigi, jei sumažintume Seimo narių skaičių iki 111, per ketverius metus sutaupytume apie 9,3 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų vien iš atlyginimų ir kanceliarinių išlaidų. O kur dar komandiruočių, apgyvendinimo, darbo vietos ar kitos panašios išlaidos? Dar kartą pasikartosiu, jog visos šios sutaupytos lėšos galėtų būtų skiriamos geram tikslui – žmonių pajamoms didinti, vaikų ir jaunų šeimų paramai.
Seimo narių skaičiaus mažinimas yra svarbus ir reikalingas žingsnis. Tikiuosi, kad jį pasiryš žengti kolegos Seimo nariai ir Darbo partijos siūlomos Konstitucijos pataisos, kuriomis siekiama sumažinti parlamentarų skaičių iki 111, bus priimtos. Nes svarbu ne kiekybė, o kokybė. O dar svarbiau – lėšos biudžete, leisiančios mokėti deramą algą ir užtarnautą orią pensiją.
Seimo narių skaičiaus mažinimas – tik pirmas, simbolinis žingsnis link to, ko verkiant reikia Lietuvai – radikalios viešojo sektoriaus reformos: per pusę mažiau ministerijų ir kitų valdiškų įstaigų, per pusę mažiau tarnautojų, kad biurokratinės džiunglės būtų gerokai praretintos, pagreitinti procesai valstybėje ir būtų sutaupyta dešimtys milijonų eurų. Tačiau pradėti tikrai galime nuo Seimo.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!