- Reklama -
l. e. teisingumo ministras Juozas Bernatonis. KK nuotr.
l. e. teisingumo ministras Juozas Bernatonis. KK nuotr.

Šiandien l. e. teisingumo ministro pareigas Juozas Bernatonis, susitikęs su Vilniuje viešinčiu Europos Tarybos (ET) žmogaus teisių komisaru Nilsu Muižnieksu, aptarė žmogaus teisių padėtį Lietuvoje.
„Lietuva laikosi įsipareigojimų remti ir ginti žmogaus teises tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygmeniu. Mes tikrai suprantame susitarimų žmogaus teisių srityje svarbą ir įsipareigojimus, kylančius iš šių susitarimų bei ypatingai vertiname bendradarbiavimą su Europos Tarybos žmogaus teises ginančiomis institucijomis“, – sako laikinasis teisingumo ministras.
J. Bernatonis svečiui papasakojo apie įgyvendintą neveiksnumo instituto reformą: nuo šių metų pradžios įsigaliojus įstatymų pataisoms, sudarytos prielaidos individualizuoti veiksnumo ribojimo priemones, kad asmens veiksnumas galėtų būti apribotas arba asmuo galėtų būti pripažintas neveiksniu tik tam tikrose srityse. Šiomis pataisomis siekiama kuo didesnės asmens teisių apsaugos ir kuo mažesnio asmens veiksnumo ribojimo. Anot ministro, šios reformos sėkmingam užbaigimui būtina, kad neįgaliųjų teisės išliktų prioritetine sritimi.
Kalbėdamas apie kovą su smurtu prieš moteris ir smurtu artimoje aplinkoje, J. Bernatonis pabrėžė, kad Lietuva priėmė įstatymų pataisas, kurios leido teisėsaugos institucijoms efektyviau reaguoti į smurtą artimoje aplinkoje. Šie pakeitimai sudarė galimybes ikiteisminį tyrimą pradėti nesant aukos skundui visais smurto artimoje aplinkoje atvejais.
Ministras taip pat akcentavo, kad sėkmingam teisės aktų pataisų įgyvendinimui taip pat labai svarbus ir aktyvus visuomenės teisinis švietimas, siekiant pakeisti požiūrį į socialiai jautrias temas, tokias kaip smurtas artimoje aplinkoje ar neįgaliųjų teisinis veiksnumas. Taip pat, tinkamo įstatymų taikymo užtikrinimui svarbu, kad atitinkamos temos būtų įtrauktos į teisėjų mokymų programas.
Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Nilsas Muižnieksas gruodžio 5-9 d. Lietuvoje lankosi oficialiu vizitu, kurio metu pagrindinis dėmesys skiriamas Lietuvos tarptautinių įsipareigojimų dėl vaiko teisių, asmenų su negalia teisių, lyčių lygybės ir kovos su smurtu artimoje aplinkoje įgyvendinimo aptarimui. Komisaras taip pat susitiks su Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo, Vidaus reikalų ministerijų, Generalinės prokuratūros, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atstovais.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!