Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Ilona Šilenkova)
- Reklama -

Ginčų komisija jau ne pirmą kartą kreipiasi į visuomenę, siekdama atkreipti dėmesį į aktualias ir skaudžias socialinės politikos problemas. Komisija apgailestauja, kad kai kurių politikų vieši pareiškimai klaidina visuomenę ir kelia nepasitikėjimą visa valstybės socialine politika.

Komisija nesyk viešai atkreipė dėmesį į neatsakingus, klaidinančius ir su tiesa prasilenkiančius Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų pareiškimus, kuriuose jie kalba apie Ginčų komisijos veiklą.

2023-09-21 bent keliuose informaciniuose portaluose buvo paskelbta netiksli BNS informacija apie Ginčų komisiją. Publikacijose klaidingai teigiama, kad neįgaliųjų skundus Komisijoje nagrinėja 16 darbuotojų. Iš tiesų, pagal dabar galiojančius įstatymus Komisiją turi sudaryti pirmininkas ir keturi Komisijos nariai.

Būtent Komisijos nariai, o ne 16 darbuotojų nagrinėja skundus ir priima sprendimus dėl skundų, juolab, kad Komisijoje tokio darbuotojų skaičiaus (įskaitant ir ne valstybės tarnautojus) niekada nebuvo.

Nurodytoje BNS informacijoje nurodytas iš esmės melagingas Socialinės apsaugos ir darbo ministrės teiginys apie esą „neefektyvų ir „nekokybišką“ Komisijos darbą.

Taip pat ne kartą Ministrė iškraipė tikrovę, lygindama Ginčų komisijos prie SADM ir Lietuvos administracinių ginčų komisijos veiklas (LAGK, kuriai ketinama perduoti Ginčų komisijos prie SADM funkcijas).

Pažymėtina ir tai, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministrės valia nuo 2023 m. spalio 3 dienos Komisijoje lieka dirbti tik pirmininkas ir du Komisijos nariai, nors gaunamų skundų skaičius didėja.

Komisija, jausdama pareigą tiksliai ir teisingai informuoti visuomenę apie įstaigos darbą pažymi, kad 2022 metų duomenimis (kurie Ministrei yra tikrai žinomi), Ginčų komisija tenkino 50 procentų neįgaliųjų skundų ir nė vienas iš šių sprendimų nebuvo nuginčytas teisme.

Kalbant apie institucinį efektyvumą taip pat priminsime, kad remiantis statistiniais 2021 metų duomenimis, vienam LAGK nariui per metus teko vidutiniškai 35 išnagrinėti skundai, o Ginčų komisijos prie SADM vienam nariui per 2022 metus teko po 83 išnagrinėtus skundus.

Nuo 2022 metų vidurio Ginčų komisija dirba ne pilna sudėtimi, nes Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nei 2022 metais nei šiemet nesugebėjo atrinkti Komisijos nario į laisvas Komisijos nario mediko pareigas.

Ginčų komisijos įgaliotas narys Tomas Bakučionis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!