KK nuotr.
- Reklama -

Lietuvos verslo konfederacija (LVK) reiškia susirūpinimą dėl Europos Komisijos sprendimo sustabdyti ir atidėti mokėjimo procedūrą Lietuvai dėl dalies nepasiektų rodiklių bei 26 mln. Eur suspenduotų lėšų pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę (RRF). Ekonomiškai jautriu laikotarpiu verslo bendruomenei tai nemaloni staigmena. Taip pat įžvelgiama rizika, kad skubant įgyvendinti Europos komisijos rekomendacijas, nukentės teisėkūros kokybė ir nebus atsižvelgiama į socialinių partnerių pasiūlymus.

„Nors 26 mln., kurie šiai dienai yra suspenduoti, visame 2,2 mlrd. RRF lėšų kontekste nėra milžiniška suma, situacija mums kaip verslo bendruomenei savaime uždega raudoną lemputę, kadangi tai pirmas kartas, kuomet Lietuvai yra stabdomas lėšų mokėjimas dėl neatliktų namų darbų”, – teigia LVK prezidentas Andrius Romanovskis.

„Mūsų nariai jau dabar yra sunerimę, nes 2021-2027 m. Europos Sąjungos investicijų programa įgyvendinama lėčiau ir vėliau, vis dar pasitaiko atvejų, kai verslas savu laiku negauna informacijos apie planuojamus kvietimus, dėl ko nukenčia pasiruošimo kokybė. Šiame kontekste rizikuoti RRF lėšomis dėl prasto valstybės institucijų planavimo paprasčiausiai negalime sau leisti, juolab kad ir RRF kvietimai verslui saulės elektrinėms įsidiegti, žadėti dar šiais metais, numatyti tik kitais”.

Remiantis viešojoje erdvėje pateikta informacija, lėšos Lietuvai sustabdytos dėl neįvykdytų rekomendacijų, susijusių su mokestinėmis lengvatomis bei su aplinkosauga susijusiais mokesčiais. LVK atkreipia dėmesį, kad viešosios konsultacijos dėl mokesčių lengvatų peržiūros buvo inicijuotos dar 2021 m. pradžioje. Joms prasidėjus LVK ir kitos verslo organizacijos pateikė eilę pasiūlymų dėl galimų pakeitimų, prie Finansų ministerijos buvo sudaryta darbo grupė, turėjusi šiuos siūlymus apsvarstyti, tačiau pasiūlymai nebuvo išsamiai svarstyti, o Finansų ministerija galutinio rezultato darbo grupei taip ir nepristatė.

LVK įžvelgia riziką, jog laiku neišdiskutavus reikiamų reformų, pavasario sesijoje svarstant su reikiamomis reformomis susijusius teisės aktų projektus procesas bus skubinamas, o išsamioms diskusijoms neliks laiko.

„Turėjome visas galimybes priimti išdiskutuotus, su visomis suinteresuotomis pusėmis aptartus projektus – prie Finansų ministerijos veikusios darbo grupės veikla galėjo tapti socialinio dialogo geruoju pavyzdžiu, išskyrusiu mus iš kitų reikiamus sprendimus priimti vėluojančių šalių. Dabar, panašu, būsime net ne paskutinę naktį studijuojantys studentai, o tie, kuriuos siunčia tiesiai į egzamino perlaikymą”, – sakė A. Romanovskis.

LVK kviečia kuo skubiau inicijuoti socialinį dialogą dėl planuojamų reformų, kad teisėkūros procesas Seimo pavasario sesijoje būtų kiek įmanoma konstruktyvesnis ir liktų pakankamai laiko diskusijoms.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!