- Reklama -

Prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė galutinai išteisinta. KK nuotr.

Šiandien Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, išnagrinėjęs kasacinę bylą dėl valstybės paslapties atskleidimo, konstatavo, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) rašte nurodyta informacija, kurios atskleidimu kaltinta Lietuvos Respublikos Prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė, neatitinka valstybės paslapties kriterijų. VSD šią informaciją nepagrįstai pripažino valstybės paslaptimi.

Galutinėje ir neskundžiamoje Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartyje konstatuojama, kad nesant nusikalstamo veikos dalyko – valstybės paslapties, nebuvo padaryta ir nusikalstama veika.

Kasacinio teismo vertinimu, išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje įstatymo taikymo klaidos nepadaryta. „Apeliacinės instancijos teismas padarė išvadas, kad byloje nėra duomenų, jog informacijos atskleidimas sukėlė riziką VSD darbuotojams ar žvalgybos slaptiesiems bendradarbiams, kad BNS ir kitur išplatinus pranešimus apie Rusijos valdžios prieš Lietuvą planuojamas aktyviąsias priemones nebuvo nustatyta jokių neigiamų padarinių nacionaliniam saugumui, valstybės ir visuomenės interesams. Tai reiškia, kad galimos žalos dydis, kai informacija neteisėtai atskleidžiama ir prarandama, nagrinėjamu atveju neatitinka valstybės paslapčiai keliamų kriterijų. VSD rašte pateikta informacija valstybės paslapčiai priskirta tik formaliu pagrindu“, – nutarė Teismas.

Esant tokioms aplinkybėms Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad D. Ulbinaitė yra pagrįstai išteisinta, nes nepadarytos veikos, turinčios nusikaltimo arba baudžiamojo nusižengimo požymių.

Trys teisėjai, esantys išplėstinės teisėjų kolegijos sudėtyje, laikėsi kitos nuomonės, t.y. kad prokuroro kasaciniu skundu paskųsta Vilniaus apygardos teismo, kaip apeliacinės instancijos, nutartis turėtų būti naikintina ir byla perduota iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka dėl esminių BPK pažeidimų, sukliudžiusių teismui išsamiai ir nešališkai išnagrinėti bylą ir priimti teisingą sprendimą.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

LAT inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!