- Reklama -

Klaipėdos apygardos teismo nuteistas iki gyvos galvos H.Daktaras laimėjo civilinę bylą Apeliaciniame Teisme prieš balsas.t leidinių grupę

2013-11-08 dieną Lietuvos apeliacinis teismas priėmė sprendimą, pagal leidinių grupės balsas.lt apeliacinį skundą byloje, kurioje Henrikas Daktaras ir jo žmona Ramutė Daktarienė kaltino leidinių grupės balsas.lt išleistos knygos „Tikroji Daktarų istorija“ autorių Dailių Dargį be leidimo panaudojus tiek nuotrauką, tiek jų šeimos pavardę – labai stambiu rakursu, tiek atskleidus asmeninio gyvenimo detales be leidimo.

Panašių bylų, kai leidinių grupės ar leidiniai be jokių skrupulų skleidžia informaciją apie asmenis, nekreipdami dėmesio į jų asmeninio gyvenimo slaptumą, yra būta – tai Mertinų šeimos atvejis, kai vienas žurnalas buvo be jų sutikimo paviešinęs paplūdimyje besiilsinčios šeimos nuotraukas. Teismai tuomet stojo į šeimos gyvenimo slaptumo pusę, ir tenkino Mertinų ieškinį, priteisė nemažą sumą neturtinei žalai atlyginti.

Byla dėl D.Dargio knygos – specifinė. Knyga buvo pardavinėjama beveik po 40 litų, buvo tokia populiari, jog buvo leidžiami keli leidimai. Balsas.lt leidinių grupė iš šios knygos prekybos uždirbo tikrai daugiau, negu priteisė Daktaro šeimai sumokėti Vilniaus apygardos teismas. Tačiau viešai šį ieškinį knygos autorius vadino „XXI amžiaus užmaskuotu reketu“, visiškai nenorėdamas taikiai pasidalinti galimai gautu dideliu pelnu.

Kokia suma priteista iš balsas.lt leidinių grupės, Lietuvos apeliacinis teismas trumpoje informacijos santraukoje neskelbia, tačiau iš LITEKO sistemos matyti, jog 2013-11-08 sprendimu Lietuvos apeliacinis teismas paliko Vilniaus apygardos teismo sprendimą nepakeistą.

Tam tikrais duomenimis, pirmosios instancijos teismas nepasisakė dėl neteisėto Henriko Daktaro nuotraukos naudojimo, tačiau tenkino ieškinį dėl asmeninio gyvenimo detalių paviešinimo. H.Daktaras cituoti ar kitaip perspausdinti savo knygą nebuvo davęs jokio sutikimo.

H.Daktaro apeliacinio skundo nagrinėjimas  Lietuvos Apeliaciniame teisme baudžiamojoje byloje dėl 2012 metų birželio 16 dienos Klaipėdos apygardos teismo net 159 puslapių nuosprendžio nusimato jau lapkričio mėnesio gale.

Kristina Sulikienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!