- Reklama -

Buvęs Lavoriškių muitinės posto viršininkas V.Petruškevičius buvo pirmas, dar ankstyvą rytą nufilmavęs Medininkų žudynių vietą. Tačiau jo filmuota vaizdo juosta dingo, o prokuratūra šio svarbaus liudininko net nesiteikė apklausti. Taigi, kas tirs pačius Medininkų bylos tyrėjus? KK nuotr.

Gruodžio 14 d. Lietuvos Apeliaciniame Teisme paaiškėjus skandalingam faktui – kad Generalinė prokuratūra į Medininkų žudynių bylą teisme nėra pateikusi pirmojo, buvusio Lavoriškių muitinės posto viršininko V.Petruškevičiaus filmuoto vaizdo įrašo, o pateiktasis įrašas, kaip paaiškėjo teisme, visiškai ne tas – tą patvirtino 9 minučių trukmės įrašą peržiūrėjęs liudininkas V.Petruškevičius, prasidėjo įrašo paieškos. Kur dingo vienas svarbiausių bylos įkalčių?

“Kadangi byloje nėra jokių duomenų, jog vaizdo kasetė buvo perduota, nėra jokio pagrindo teigti, kad V.Petruškevičiaus darytas vaizdo įrašas dingo iš prokuratūros”, – taip dienraščiui „Lietuvos žinios“ teigė Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė. Pasak jos, Medininkų žudynių baudžiamojoje byloje nėra jokių lydraščių ar kitų dokumentų, kurie patvirtintų, kad 1991 metais GP tardytojui A.Astaškai buvo perduota V.Petruškevičiaus nufilmuotos įvykio vietos medžiaga.

Iš tokio atsakymo galima suprasti, kad Generalinėje prokuratūroje V.Petruškevičiaus filmuotos Medininkų žudynių medžiagos nėra ir niekada nebuvo.

Tačiau 2001 metais Generalinė prokuratūra tvirtino priešingai: kad V.Petruškevičiaus filmuota Medininkų žudynių vietos vaizdo medžiaga randasi Generalinėje prokuratūroje.

Štai ką rašė žiniasklaida 2001 metais: „Kaip pranešė Tėvynės sąjungos-konservatorių frakcijos Seime spaudos tarnyba, minint 10-ąsias Medininkų žudynių metines, Lietuvos radijo laidos metu iškilo faktas, kad Generalinėje prokuratūroje dingo buvusio Lavoriškių muitinės posto viršininko Vyto Petruškevičiaus, kuris pirmasis nufilmavo Medininkų tragedijos vietą, vaizdo kasetė.

Pasak pranešimo, Seimo narė Rasa Juknevičienė vakar išsiuntė raštišką klausimą generaliniam prokurorui Antanui Klimavičiui, prašydama patvirtinti ar paneigti šią žinią. Jei minėtoji vaizdajuostė iš tiesų yra dingusi, R.Juknevičienė prašė generalinį prokurorą ištirti šio svarbaus ir unikalaus įkalčio dingimo aplinkybes ir pranešti, kaip nubausti kaltininkai.

Tačiau Generalinė prokuratūra konservatorių paskleistą informaciją pavadino absurdu. Generalinės prokuratūros atstovas spaudai Vidmantas Putelis kategoriškai paneigė žinią, esą yra dingusi vaizdajuostė su tragedijos vietos vaizdo įrašu. „Visiškas absurdas, kas rašoma šiame informaciniame pranešime. Jokia medžiaga iš bylos nėra dingusi“, – teigė jis“.

Taigi, jeigu 2001 metais (jeigu tikėtume tuometinio GP atstovo oficialiu atsakymu spaudai) V.Petruškevičiaus įrašyta Medininkų žudynių vietos vaizdo juosta dar buvo Medininkų byloje, tuomet kada ir kokiomis aplinkybėmis ji dingo, jeigu 2012-2013 metais jos net pėdsako, kad ji būtų buvus, nėra?

Ar generalinis prokuroras Darius Valys neturėtų sudaryti tyrimo grupės ir ištirti, kada ir kokiomis aplinkybėmis dingo V.Petruškevičiaus filmuota Medininkų žudynių vietos vaizdo juosta – pats pirmasis vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota žudynių vieta? Nes 2001 metais Generalinė prokuratūra dar tvirtino turinti V.Petruškevičiaus filmuotą vaizdo juostą, tačiau 2012 m. gruodžio 14 d. Apeliaciniame Teisme paaiškėjo, kad tai – visiškai ne ta juosta.

Be to, kilus skandalui dėl dingusio įkalčio, Generalinė prokuratūra pirmiausia turėjo išsiaiškinti įrašo buvimo ir dingimo aplinkybes, o ne, kaip rodo GP atstovės atsakymas dienraščiui, skubėti kratytis atsakomybės ir „gesinti gaisro“: neva Generalinėje prokuratūroje tokio įrašo nebuvo, todėl jis ir negalėjo dingti. Nes labai juokingai atrodo, kai Generalinė prokuratūra nežino, kas vyksta Medininkų byloje Apeliaciniame Teisme. O būtent: kad buvęs Lavoriškių muitinės posto viršininkas V.Petruškevičius į teismą buvo iškviestas peržiūrėti vaizdo įrašo ir pasakyti, ar tai jo filmuotas įrašas, nes prokuratūra tą įrašą, kuris V.Petruškevičiaus buvo atpažintas kaip ne jo filmuotas, į Medininkų bylą pristatė kaip… V.Petruškevičiaus filmuotą Medininkų žudynių vietos vaizdo juostą.

Kadangi „Karštas komentaras“ stebėjo 2012 m. gruodžio 14 d. Apeliacinio Teismo posėdį, kuriame buvo peržiūrėtas prokuratūros kaip V.Petruškevičiaus pristatytas vaizdo įrašas, tai iš arti matė, kokia buvo V.Petruškevičiaus reakcija, peržiūrėjus vaizdo įrašą. „Tai visiškai ne tas vaizdo įrašas“, – kategoriškai pareiškė V.Petruškevičius. Be to, dar prieš pradedant rodyti vaizdo įrašą, V.Petruškevičius papasakojo, kas turi būti jo nufilmuotoje vaizdo juostoje – atkreipė dėmesį į atskiras jo filmuotas detales (pasalos vieta, mineralinio vandens butelis ir t.t.).

Taigi, Generalinė prokuratūra turėtų išsiaiškinti ne tiktai vieno iš svarbiausių įkalčių dingimo aplinkybes, bet ir vaizdo juostų sukeitimą: kas, kaip ir kodėl vietoj teismo pareikalauto V.Petruškevičiaus filmuoto apie 40 minučių Medininkų žūties vietos vaizdo įrašo teismui pateikė vos 9 minučių sumontuotą „filmuką“ – ir filmuotą kur kas vėliau (apie 9 val. ryte, kai V.Petruškevičius jau buvo sugrįžęs į Muitinės departamentą), nei filmavo V.Petruškevičius (kaip žinia, jis buvo pirmasis, nufilmavęs kruvinų žudynių vietą). Apeliacinio Teismo teisėjų kolegija net atsisakė skirti šio „suklijuoto“ „filmuko“ ekspertizę – esą montažas matomas ir plika akimi.

Taigi, ar bus ištirta, kur dingo V.Petruškevičiaus filmuotas svarbus įkaltis, ar ir toliau bus apsimetama, kad „juodų dėmių“ šitoje byloje nėra?

Beje, pirmasis Medininkų žudynių vietą nufilmavęs buvęs Lavoriškių muitinės posto viršininkas V.Petruškevičius prokuratūroje apklaustas… iš viso nebuvo. Nors tai jis išleido į pamainą tuos muitininkus (gyvus), o ankstyvą rytą juos pirmasis filmavo (jau negyvus).

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!