- Reklama -
 Linas Balsys. KK nuotr.
Linas Balsys. KK nuotr.

Įvertinus ikiteisminio tyrimo metu gautus duomenis, liudytojų apklausas, specialistų išvadas, Vilniaus apylinkės prokuratūroje priimtas sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl Seimo nario Lino Balsio galimo automobilio vairavimo neblaiviam.

Išnagrinėjus gautą medžiagą, peržiūrėjus mieste esančių vaizdo kamerų įrašus konstatuota, kad ikiteisminio tyrimo metu nebuvo surinkta pakankamai objektyvių duomenų apie tai, kad š. m. lapkričio 9 d. L. Balsys būtų vairavęs transporto priemonę, taip pat nebuvo patikimai nustatytas ir L. Balsio neblaivumo faktas.

Seimo rūmų vidinio kiemo ir miesto vaizdo kameros yra užfiksavusios L. Balsiui priklausantį važiuojantį automobilį, tačiau iš įrašų neįmanoma identifikuoti, kas sėdi už automobilio vairo ir jį vairuoja.

Ikiteisminio tyrimo byloje nėra objektyvių duomenų apie tai, kad š. m. lapkričio 9 d. L. Balsys būtų buvęs neblaivus. Minėtą dieną nebuvo paimtas L. Balsio kraujo mėginys galimai alkoholio koncentracijai jo kraujyje nustatyti, taip pat nebuvo gauti ir patikimi alkotesterio duomenys dėl galimo neblaivumo. Specialistas patvirtino, kad tyrimui pateiktas alkotesteris atitinka keliamus reikalavimus ir yra tinkamas naudoti, tačiau jis negali būti laikomas patikimu įrodymu baudžiamojoje byloje, kadangi matavimo atminties šis prietaisas neturi, todėl peržiūrėti ir atspausdinti ankščiau atliktų matavimų nėra galimybės. Nesant galimybės gauti ir užfiksuoti tokius duomenis, negalima remtis alkotesterio duomenimis, nepažeidžiant įrodymų leistinumo principo, kas baudžiamajame procese yra būtina sąlyga, pripažįstant duomenis įrodymais.

Nutarime, kuriuo nutrauktas ikiteisminis tyrimas, konstatuojama, kad nesant nustatytų minėtų aplinkybių, nėra ir būtinųjų Baudžiamojo kodekso 281 str. 7 d. (Tas, kas vairavo kelių transporto priemonę arba mokė praktinio vairavimo būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, kai jo kraujyje buvo daugiau negu 1,5 promilės alkoholio) numatytos nusikalstamos veikos sudėties požymių, todėl baudžiamosios atsakomybės klausimas pagal minėtą Baudžiamojo kodekso straipsnį negali būti keliamas, o ikiteisminis tyrimas turi būti nutrauktas.

GP inf.

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!