- Reklama -
Lietuvos kariuomenė gali ir toliau pirkti aštuonis kartus negu rinkos kaina brangesnę virtuvės įrangą: prokuratūra nustatė, kad tai nė sukčiavimas. KK nuotr.
KK nuotr.

Įvertinus surinktus duomenis, Lietuvos teismo ekspertizės centro specialistų pateiktas išvadas, kitus gautus dokumentus ir konstatavus, kad nėra faktinių duomenų, kurie patvirtintų pradinius įtarimus apie padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką (Baudžiamojo kodekso 118 str.), šiandien Vilniaus apygardos prokuratūroje priimtas nutarimas nutraukti šį ikiteisminį tyrimą.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2014 m. rudenį gavus informaciją, kad kelių Vilniaus miesto tautinių mažumų mokyklų moksleiviai, Lietuvos Respublikos piliečiai, 2013-2014 metais dalyvavo Rusijos Federacijos visuomeninių organizacijų inicijuojamose ir rengiamose tarptautinėse jaunimo lavinimo stovyklose.
Siekiant išsamiai ištirti galimai padarytą nusikalstamą veiką buvo tiriamos kratų metu iš proceso dalyvių išimtos kompiuterinės laikmenos, mobiliojo ryšio telefonų, vaizdo kamerų, fotoaparatų, USB atmintinių informacija, apklausti liudytojai, atlikti kiti būtini ikiteisminio tyrimo veiksmai.
Ikiteisminio tyrimo metu buvo paskirta ir gauta daugiau nei 12 didelės apimties Lietuvos teismo ekspertizės centro specialistų išvadų, atliktas elektroninių atminties laikmenų tyrimas. Pateiktose specialistų išvadose tyrimui reikšmingų duomenų negauta.
„Pažymėtina, jog ikiteisminio tyrimo metu priimant sprendimus, yra vadovaujamasi surinktų duomenų visuma, prioriteto neteikiant nei teisinantiems, nei kaltinantiems duomenims. Šiuo atveju, ištyrus visas ikiteisminiam tyrimui reikšmingas aplinkybes objektyvių ir neginčytinų duomenų, jog buvo padedama kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 118 str.), gauta nebuvo. Primintina, kad Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodeksas įpareigoja tinkamai pritaikyti įstatymą ne tik tam, kad nusikalstamą veiką padaręs asmuo būtų nubaustas, bet ir užtikrinti, kad niekas nekaltas nebūtų nuteistas. Todėl vadovaujantis tuo, kas išdėstyta, ikiteisminis tyrimas yra nutrauktinas“,– konstatuojama 2017 sausio 20 d. prokuroro priimtame nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą.
Ikiteisminį tyrimą atliko Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato tyrėjai.
Nutarimas nutraukti tyrimą gali būti skundžiamas aukštesniajam prokurorui.

GP inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!