- Reklama -

KK nuotr.

Didelį atgarsį visuomenėje ir laviną patyčių policijos atžvilgiu sukėlusi I. Molotkovo istorija gali pasikartoti, perspėja profesinė sąjunga „Sandrauga“. Policijos pareigūnai dažnai yra verčiami lydėti pavojingus, agresyvius psichikos ligomis sergančius asmenis ne poromis, kaip to reikalauja teisės aktai, o po vieną, taip provokuojant pavojingų situacijų susidarymą.

Praėjusiais metais vien Tauragės apskrityje mažiausiai du policijos pareigūnai buvo pripažinti pažeidę tarnybinę etiką už tai, kad agresyvius psichikos ligomis sergančius asmenis lydėjo porose, o ne po vieną, teigia pareigūnus atstovaujančios Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas, teisininkas Kęstutis Juknis.

Vienu iš tokių atvejų, policijos ekipažo patrulei buvo nurodyta greitosios medicinos pagalbos automobiliu vienai lydėti agresyvų, neprognozuojamą psichikos ligonį į psichiatrinę ligoninę, o jos kolegai – važiuoti iš paskos.

Tuokart, nenorėdamas rizikuoti jaunos kolegės sveikata ir gyvybe, jos porininkas sutarė su tokį nurodymą davusiu kolega, kad psichikos ligonį dėl saugumo lydės abu patruliai, o jį palydėję vyks į sekantį, skubos nereikalaujantį, įvykį.

Į šią problemą dėmesį atkreipusiam pareigūnui pradėtas tarnybinis patikrinimas. Vėliau jo veiksmus vertinti perduota etikos komisijai, kuri skyrė patruliui įspėjimą. Verta pažymėti, kad įspėjimas yra įtraukiamas į asmens bylą. Apie šią situaciją buvo informuota Policijos departamento vadovybė, prašant užkirsti kelią „molotkoviškų“ istorijų pasikartojimui ateityje.

„Policijos vadovybės pozicija nustebino: neseniai aiškinusi visuomenei dėl nesusipratimų su ginklais ir pabėgusių suimtųjų, į tai, kad analogiškoms situacijoms neužkertamas kelias departamento vadovai pažvelgė formaliai ir jokių veiksmų nesiėmė“ – teigia K. Juknis.

LPS „Sandrauga“ vadovas pažymėjo, kad „formaliai žvelgiant šios problemos išspręsti neįmanoma, todėl būtina imtis esminių veiksmų. Šiuo metu lieka neaišku, kas prisiimtų atsakomybę, jei vienas kabinoje esantis pareigūnas nesugebėtų apginti savęs ir psichikos ligonis pabėgtų sukeldamas grėsmę visuomenės saugumui“

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!