- Reklama -
Marijampolės apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Žukauskas ir Kazlų Rūdos policijos komisariato viršininkas Marius Jakštas
Marijampolės apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Žukauskas ir Kazlų Rūdos policijos komisariato viršininkas Marius Jakštas

Marijampolės apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl pernai lapkričio 27 dieną Kazlų Rūdos savivaldybėje pabėgusio iš namų ir dingusio mažamečio. Berniuką po pusės paros intensyvių paieškų policijos pareigūnai surado miegantį negyvenamos sodybos ūkiniame pastate.

Marijampolės apylinkės prokuratūros prokurorė Birutė Čekauskienė sausio 11 dieną priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, kuris buvo pradėtas dingus berniukui, o jį suradus – tęsiamas, kad būtų nustatytos visos šio įvykio aplinkybės. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas nustačius, kad mažamečio dingimas nėra susijęs su kitų asmenų smurtine ar kitokia neteisėta veika.

Ketvirtadienį dėl šio baigto ikiteisminio tyrimo buvo surengta spaudos konferencija, kurioje dalyvavo Marijampolės apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Žukauskas ir Kazlų Rūdos policijos komisariato viršininkas Marius Jakštas. Ją pradėjęs vyriausiasis prokuroras A. Žukauskas sakė, kad detalus šio rezonansinio įvykio tyrimas atskleidė – tikroji berniuko dingimo istorija ne tokia, kaip atrodė iš pat pradžių.

Pasak A. Žukausko, šis įvykis sukėlė didžiulį visuomenės susirūpinimą, jį išsamiai nušvietė Lietuvos žiniasklaida. Deja, bet pasidavus emocijoms ir paskubėjus buvo paskelbta ir daug nepatikrintos ar net, kaip vėliau paaiškėjo, neteisingos informacijos.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Kazlų Rūdos policijos komisariato pareigūnai, vadovaujami prokurorės B. Čekauskienės, išsamiai ištyrė visas mažamečio pabėgimo iš namų aplinkybes.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad lapkričio 27 dieną berniuko motina dirbo. Namuose tris vaikus prižiūrėjo jos sutuoktinis. Tą vakarą jis su vaikais kepė pyragą, laukė iš darbo grįžtančios mamos. Ir pats mažametis, ir jo vyresnės sesutės vėliau pareigūnams pasakojo, kad iš namų vaikas pabėgo vakare susipykęs su patėviu – šis jį subarė už tikrai netinkamą ir suaugusių reakcijos reikalaujantį poelgį. Pasakęs, kad eina į lauko tualetą, mažametis išėjo į kiemą ir nebegrįžo. Po keliolikos minučių pasigedęs berniuko, iš pradžių vaiko ieškojo patėvis su jo sesutėmis, po valandos prie jų prisijungė iš darbo grįžusi mama. Kai savo jėgomis šeima vaiko nesurado, 23 val. 35 min. pranešė policijai.

Mažametį pavyko surasti tik kitą rytą. Apie 9 val. policijos pareigūnai jį aptiko gretimos negyvenamos sodybos ūkiniame pastate, palėpėje miegantį ant šieno. Vaikas vilkėjo tik apatines kelnaites. Žvarbią naktį ji nesušalo, nes įsirausęs ant šieno buvo užsiklojęs kartono lakštu.

Vėliau berniukas jį apklausiantiems pareigūnams paaiškino iš namų išėjęs, nes supyko ant jį subarusio patėvio. Kad reikėtų šilčiau apsivilkti, jis nepagalvojęs. Ir mažametis, ir jo vyresnės seserys paneigė, kad jis patėvio buvo iš namų išvytas ar patyrė smurtą. Jokio smurto atvejų vaikai nėra patyrę ir anksčiau.

Iš surinktos per ikiteisminį tyrimą informacijos matyti, kad šis vaikas turi tam tikrų elgesio, suvokimo ypatumų, dėl kurių šeima dar iki šio įvyko ne kartą konsultavosi pas įvairių sričių specialistus. Manoma, kad specialistų pagalba vaikui bus reikalinga bei teikiama ir toliau.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusi prokurorė B. Čekauskienė, įvertinusi visus tyrimo metu surinktus duomenis, priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, kadangi nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo vaikui ir šeimai ar kitokios baudžiamojo įstatymo uždraustos veikos požymių.

Detalesnė informacija apie tyrimo metu nustatytas šio rezonansinio įvyko aplinkybes bei bet kokia vaiką identifikuoti leidžianti informacija neteiktina ir neskelbtina siekiant apsaugoti mažamečio vaiko interesus.

GP inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!