- Reklama -

„Sodros“ duomenimis, vienišo asmens išmoką šiuo metu gauna daugiau kaip 222,8 tūkst. žmonių. Per devynis šių metų mėnesius jiems išmokėta 68,7 mln. eurų išmokų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad nuo šių metų pradžios vienišo asmens išmoką gali gauti visi Lietuvoje gyvenantys vieniši žmonės su negalia ir žmonės, sulaukę senatvės pensijos amžiaus. Vienišo asmens išmoka jų pajamas per metus padidina 384 eurais.

„Vienišo asmens išmoka yra papildoma paspirtis vienišiems žmonėms. Šiuo metu 32 eurus siekiančią vienišo asmens išmoką senjorai ir žmonės su negalia gauna automatiškai, be atskiro prašymo. Vienišo asmens išmokos dydis yra lygus socialinio draudimo našlių pensijos baziniam dydžiui. 2023 metais ir vėliau jis kasmet bus indeksuojamas tokiu pat tempu kaip socialinio draudimo našlių pensijos. Kitąmet vienišo asmens išmoka sieks 35 eurus“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Kitais metais vienišo asmens išmoka kaip ir šiemet bus skiriama automatiškai ir mokama be atskiro asmens prašymo. Skaičiuojama, kad  kitais metais beveik 35 eurų dydžio vienišo asmens išmokos priklausys apie 240 tūkst. vienišų žmonių su negalia ir pensinio amžiaus žmonių.

2023 m. vienišų asmenų išmokoms numatyta skirti apie 101 mln. eurų.

Vienišo asmens išmokos dydis yra susiejamas su socialinio draudimo našlių pensijos baziniu dydžiu. Taip užtikrinamos vienodos socialinės garantijos dėl asmenų vienišumo, bei išmokos didėjimas pagal darbo užmokesčio fondo augimo tempą šalyje.

Šiuo metu socialinio draudimo našlių pensiją gauna apie 203,6 tūkst. žmonių.

Kam priklauso vienišo asmens išmoka? Senatvės pensijos amžių sukakusiems ir žmonėms su negalia, sulaukusiems pilnametystės ar emancipuotiems. Reikia atitikti šias sąlygas:
•  gyventi Lietuvoje,
• būti vienišu (Lietuvoje ar užsienio valstybėje nebūti sudarius santuokos arba jeigu santuokos yra pasibaigusios),
•  o jeigu asmuo yra našlys ar našlė – nei Lietuvoje, nei užsienio valstybėje negauti našlių pensijos ar išmokos našlystės (maitintojo netekimo) atveju.

Kaip skiriama? Visiems asmenims, kuriems vienišo asmens išmoka priklauso, „Sodra“ ją skiria automatiškai, be atskiro prašymo. Vienišo asmens išmoka skiriama nuo dienos, kurią asmuo atitinka sąlygas išmokai gauti.

Ar skiriama gaunantiems našlių pensiją? Asmeniui, kuriam yra paskirta socialinio draudimo našlių pensija, valstybinė našlių pensija ar jis gauna iš užsienio valstybės periodinės pensinio pobūdžio išmoką našlystės (maitintojo netekimo) atveju, vienišo asmens išmoka bus skiriama tik jam atsisakius jo gaunamos išmokos dėl našlystės.

Kaip pristatoma? Vienišo asmens išmoka pristatoma tokia pačia tvarka, kaip ir pensija ar šalpos išmoka. Jeigu, pavyzdžiui, šalpos senatvės pensija pristatoma į namus, tai ir vienišo asmens išmoka bus pristatyta į namus. Jei šalpos neįgalumo pensiją žmogus gauna į asmeninę sąskaitą, tai ir šią išmoką gaus į tą pačią sąskaitą.

SVARBU. Nei vienišo asmens išmoka, nei našlių pensija neturi įtakos kitoms žmogui pagal kitus įstatymus priklausančioms kas mėnesį mokamoms išmokoms ar kompensacijoms, skiriamai piniginei socialinei paramai ar apmokėjimui už socialines paslaugas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!