- Reklama -

Algimantas Rusteika

Ar kartais nepasijuntat budėtojais naktį „Titaniko“ bokštelyje? Matom, jaučiam – artėja, bet apačioje vyksta šokiai, visi linksmi, laimingi… Telefono kapitono tiltelyje niekas nekelia, o tavo pašėlusio skambinimo varpu arba niekas negirdi, arba nekreipia dėmesio.

Bet „Titanikas“ bent turėjo kapitoną, kuris, negalėdamas išgelbėti visų, nuskendo su savo laivu. Ir nepaisant tragiškos nesėkmės, išprovokuotos savininkų, buvo kompetentingas ir elgėsi garbingai. Deja, asmenybių mūsų Vakarų civilizacijos „Titaniko“ įguloje vis mažiau. O kapitonas vis labiau primena Leonidą Iljičių.

Gerontokratija – puvančių imperijų pabaigos ženklas. Ne tik visas pasaulis plika akimi mato JAV prezidento netinkamumą dėl senatvės eiti prezidento pareigas. Tai vis plačiau aptarinėjama šalies politiniuose sluoksniuose ir žiniasklaidoje.

Bidenas tapo prezidentu būdamas 78-erių ir yra vyriausias asmuo prezidento poste JAV istorijoje. Kadencijos pabaigoje jam bus 82, antrosios kadencijos pabaigoje jam būtų 86-eri. Tai 12 su puse metų daugiau už vidutinę gyvenimo trukmę.

R. Reiganas savo antrąją kadenciją pradėjo būdamas 73-erių ir baigiantis prezidentavimui sirgo Alzheimeriu.

Vidutinis Amerikos prezidentų amžius inauguracijos dieną yra 55 metai. Aišku, esmė ne amžiuje, o sugebėjime tinkamai atlikti pareigas, nuo ko priklauso ir šios šalies, ir viso pasaulio, milijardų žmonių likimai. Ir čia visi turime problemą.

Prieš pat 2020 m. rinkimus 21 % JAV rinkėjų manė, kad Bidenas – protiškai sveikas ir įgalus vykdyti prezidento pareigas. Tas pasitikėjimas ilgai nesitęsė. 2021 m. lapkričio mėn. jau 48% rinkėjų teigė, kad Bidenas psichiškai netinkamas eiti pareigas. Po trijų mėnesių šis skaičius pasiekė 54 proc.

Šiais metais birželį „Washington Post-ABC News“ atlikta apklausa parodė, kad tik 32% respondentų mano, kad Bidenui pakanka „proto aštrumo“, kad galėtų būti veiksmingas Baltuosiuose rūmuose. 68% visų rinkėjų teigė nerimaujantys dėl to, ar Bidenas turi reikiamą psichinę ir fizinę sveikatą, kad galėtų būti prezidentu. O 55% net teigė, kad jiems dėl to kyla „didelių“ rūpesčių.

Toliau – dar gražiau. Rugpjūčio mėn. Associated Press-NORC viešųjų reikalų tyrimų centro apklausoje, trys ketvirtadaliai amerikiečių jau Bideno amžių laikė problema. 77% teigė, kad jis per senas antrajai kadencijai. 89% respublikonų sutiko su šiuo teiginiu, 69% demokratų taip pat.

Ir čia ne politinių oponentų, o normalios, informacinių agentūrų atliktos apklausos, kurios rodo politinio proceso kryptį. Amerika ne tik grimzta į vidinį chaosą, sukeltą liberalleftizmo nesąmonių, bet ir po truputį atsibunda.

Tą rašau todėl, kad nuo šių procesų sukeltų pasekmių priklausys ne tik Vakarų civilizacijos „Titaniko“, bet didele dalimi ir mūsų ateitis. Norime ar nenorime, bet esame to laivo keleiviai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!