- Reklama -

Algimantas Rusteika

Sveikinu visus brangius brangios (tiesiogine prasme) Lietuvos žmones su artėjančiu Gedimino kalno griuvimo istorijos dešimtmečiu!

Nuo 2010 metų prasidėjo Kalno „gelbėjimo“ epopėja, kurioje šauniai sudalyvavo Nacionalinis muziejus, VĮ „Lietuvos paminklai“ ir UAB Projektavimo ir restauravimo institutas. Paskutinis medis buvo nukirstas 2013-aisiais.

Už Gedimino kalno ir Aukštutinės pilies priežiūros darbus Lietuvos nacionalinis muziejus 2013 metais geriausių archeologijos paveldo išsaugojimo darbų konkurse apdovanotas Didžiuoju prizu. Ir lietaus kanalizacija tada buvo sutvarkyta.

Pinigai įsisavinti, to meto spauda pilna pačių tvarkytojų ir jų draugelių žiniasklaidoje tekstų apie šauniai atliktą Kalno „gelbėjimo operaciją“. O po keleto metų Kalnas ėmė griūti.

Matot, per Kalno viršų vidun patenka vandenukas, aiškino „specialistai“, sutvarkę ir kanalizaciją. O dėl to ir griūva tas Kalnas!

Septynis šimtmečius nelijo, nesnigo ir vandenukas nepatekdavo į Kalną? Ir per tuos dvidešimt su viršum nepriklausomų irgi? Bet Kalnas kažkaip vandenuką atlaikė, kol šlaitus tvirtino medžių šaknys. Tačiau jų niekas nesirengia atsodinti.
Užsiimama kalno „tvarkyba“.

Štai, 2017 metų birželio 12 d. iškilmingai paskelbiama, kad „tvarkybos“ projektas parengtas ir darbai su viskuo – tyrimais, projektavimu, darbais – kainuos 3,188 mln. eurų.

Padaryta, kalno „būklė stabilizuota“, bet kalnas nušliaužinėja ir toliau.

2019 metais skelbiamas konkursas, už 2,1 mln. eurų parengiamas naujas projektas. Darbų kaina apytikriai padidėja iki 30 mln. eurų. Pralekia dar metai kiti, ir štai, atėjom, dabar tvari ir įtrauki dabartis jau už lango.

Nacionalinio muziejaus direktorė R. Kačkutė, gavusi šią šiltą vietą už ilgametę tarnystę D. Grybauskaitės komandoje, nudžiugina brangius Lietuvos žmones – jei rudenį smarkiau palis, ir vėl galime sulaukti nuošliaužų…

Matot, čia juk kalta stichija, tie lietūs, kad juos kur. Tada „Kalno viduje kaupiasi vanduo“, tai kas, kad tiek išleista, kad jis ten iš viso nepatektų… Panašiai būtų, jei gaisrą tiriantis specialistas parašytų išvadą, jog dėl gaisro kalta ugnis.

O tam, kad Kalnas išgyventų, be jau išleistų, Kalnui papildomai reikės dar 48 milijonų! Darbai vyks iki 2032 metų, bus ten visokių įveiklinimų.

Net neabejoju, kad per tą laiką viskas viskas pabrangs, atsiras naujų ir naujų problemų ir prireiks dar ir dar dešimčių ir dešimčių milijonų. Ne vienas rangovas namus draustinyje pasistatys.

Tik va, man kyla klausimėlis, kodėl prie Gedimino kažkaip vandenukas į kalną nepatekdavo ir jis žemyn nenušliauždavo. Ir Didysis kunigaikštis neužsiiminėjo dešimtmečiais tvarkyba pagal labai gudrius projektus, kainuojančius pusę iždo. Laiku nušniodavo porą trejetą galvų – ir tvarka buvo.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!