- Reklama -

2023 m. birželio 1 d. Kazachstane viešėjusi lietuvių delegacija pagerbė žuvusiųjų politinių kalinių atminimą. Delegacija, kurią sudarė LRS pirmininkės pavaduotojas Julius Sabatauskas, parlamentarė Angelė Jakavonytė ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojai, tylos minute pagerbė amžinybėn iškeliavusiųjų laisvės kovotojų atminimą ir padėjo gėles. Atminties valandėlėje dalyvavo Lietuvos ambasadorius Kazachstane Gintautas Vasiulis ir Karagandos lietuvių bendruomenės ,,Lituanica” pirmininkas, LR garbės konsulas Kazachstane VitalijusTvarijonas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro centro generalinio direktoriaus vyrenysis patarėjas prof. Algis Vyšniūnas atvykusius supažindino su kalinimo vietomis Kazachstane ir memorialinio komplekso Spaske atliktų darbų istorija. Jis labai daug laiko skiria šiai istorinės atminties temai, jo darbais domisi Kazachstano žiniasklaida.

2022 m. gegužės 31 dieną oficialiai buvo atidarytas Spasko memorialinis kompleksas Karagandoje, Kazachstane. Tą dieną atidengtas paminklas kovotojams už Lietuvos laisvę. Paminklu įamžintas trylikos asmenų, kurie buvo perlaidoti iš sunaikintų Rudniko kapinių ir Saranės stepių, atminimas. Istorinio memorialinio komplekso autoriai – architektai Vytenis Rudokas ir Algis Vyšniūnas.

Spasko memorialiniame komplekse paminklus savo žuvusiems tautiečiams pastatė 28 pasaulio valstybės. Dabar kapaviečių laukas Spaske – tarptautinio memorialo vieta. Čia kalėjusiesiems ir mirusiesiems lageryje paminklus pastatė Lietuva, Vokietija, Latvija, Vengrija, Lenkija, Prancūzija, Ukraina, Suomija, Italija, Rumunija ir kitos šalys. Dauguma šių paminklų yra pastatyta bendradarbiaujant su Karagandos lietuvių bendruomene ,,Lituanica”. Lietuviai pirmieji 1990 metais pastatė paminklinį akmenį su dvigubu Jogailaičių kryžiumi ir užrašu „Lietuviams kentėjusiems ir žuvusiems Karlage“. Mūsų tautiečiai čia yra pastatę net keturis paminklus.

Spasko lagerio kapinės yra maždaug už 50 km. nuo Karagandos miesto. Lietuviai Spasko lageryje sudarė 20 proc. bendro kalinių skaičiaus. Daugiausia tai buvo Lietuvos partizanai, jų rėmėjai bei ryšininkai.

Nemažai Spaske kalėjo Lietuvos kariškių, kunigų bei kitų inteligentijos atstovų. Įamžinti Kazachijos lageriuose kalėjusių lietuvių atminimą pradėta dar 1990 metais. Tais metais Kazachstane – plačiai išsimėčiusiuose buvusiuose Kazachijos lageriuose lankėsi Lietuvos ekspedicija, kurios dėka lagerių vietos buvo pažymėtos atminimo ženklais, kryžiais ir kryželiais.

Ilgainiui aplink lietuvių paliktus ženklus paminklus statė šalys, kurių piliečiai kalėjo šiuose lageriuose. Karlago kaliniai laikyti ne pačioje Karagandoje, o plikose, vėjuotose ir atšiauriose stepėse. Iš daugumos lagerių neliko nieko: barakai sugriuvo, o mirusių arba žuvusių kalinių laidojimo vietų niekas neprisimena arba jos atsidūrė tvenkinių dugne.

Lankantis Spasko kapinėse, jautėme žmogaus gyvenimo tragizmą ir trapumą. Stepė išdeginta karštos Kazachstano saulės. Čia net žolė neauga, tarsi pati gamta byloja apie tragišką kalinių likimą.

Aldona Jakavonienė

Nuotraukos LGGRTC darbuotojų
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!