- Reklama -

Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisija 2020 m. balandžio 2 d. sprendimu Nr. Sp-33 patvirtino ,,Pretendentų į kandidatus ir piliečių iniciatyvų parėmimo tvarkos aprašą“. Šio Aprašo 20 punktas nurodo:,, Pretendentai į kandidatus, pretendentų į kandidatus sąrašai, piliečių iniciatyvos portale „Rinkėjo puslapis“ registruojami popierinių rinkėjų parašų rinkimo lapų išdavimo dieną. Parašų rinkimas portale „Rinkėjo puslapis“ sustabdomas šių lapų grąžinimo rinkimų komisijai dieną, bet ne vėliau kaip likus 45 dienoms iki Respublikos Prezidento rinkimų, rinkimų į Europos Parlamentą, Seimo rinkimų, savivaldybių tarybų rinkimų dienos.

Šio Aprašo 24 punktas nurodo „Rinkėjai, norėdami atšaukti elektroniniu būdu suteiktą parėmimą, tai gali atlikti portale „Rinkėjo puslapis“. Rinkėjas savo parašą gali atšaukti iki popierinių rinkėjo parašų rinkimo lapų grąžinimo rinkimų komisijai dienos“.

Aprašo 21 punktas nurodo: „Pretendentų į kandidatus, pretendentų į kandidatus sąrašų parašų rinkimo pradžią, priklausomai nuo vykstančių rinkimų, portale „Rinkėjo puslapis“ registruoja ir šį registravimą sustabdo: 21.1. Respublikos Prezidento rinkimų metu – VRK“.

Aprašo 22 punktas nurodo: „Piliečių iniciatyvas portale „Rinkėjo puslapis“ registruoja ir šį registravimą sustabdo VRK“.

VRK portale „Rinkėjo puslapis“ matosi, kad yra sustabdyta parašų rinkimas už kandidatę į prezidentus Ingridą Šimonytę.

2024-02-26 Vyriausioji rinkimų komisija savo internetinėje svetainėje paskelbė, jog vasario 26 dieną gavo Respublikos Prezidento rinkimuose kandidatuojančios Ingridos Šimonytės prašymą stabdyti rinkėjų parašų rinkimą. Ingrida Šimonytė stabdo rinkėjų parašų rinkimą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aprašo 21 punkte aiškiai ir suprantamai yra nurodyta, kas VRK portale „Rinkėjo puslapis“ gali sustabdyti parašų rinkimą ir kandidatams, šiuo konkrečiu atveju kandidatei I. Šimonytei nėra numatyta galimybė ar suteikta teisė sustabdyti VRK portale „Rinkėjo puslapis“ parašų rinkimą, nes Rinkėjas savo parašą gali atšaukti iki popierinių rinkėjo parašų rinkimo lapų grąžinimo rinkimų komisijai dienos, bet ne vėliau kaip likus 45 dienoms iki Respublikos Prezidento rinkimų.

VRK ir kandidatė į prezidentus I. Šimonytė galimai savo veikimu pažeidžia Rinkėjų teisę atšaukti savo parašą, ne vėliau kaip likus 45 dienoms iki Respublikos Prezidento rinkimų, ir tai yra nurodyta 2020 m. balandžio 2 d. Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu Nr. Sp-33 patvirtiname „Pretendentų į kandidatus ir piliečių iniciatyvų parėmimo tvarkos apraše“.

Kadangi šiemet vėl bus rinkimai į Lietuvos prezidentus, todėl pridedu 2014 m. VRK atsakymą dėl „programinės įrangos klaidos“.

Nors VRK buvo pateikti keli prašymai atskirai apie kiekvieną pastebėtą galimą sukčiavimą, tačiau apie tai nebuvo atsakyta, o VRK atsakyme buvo nurodyti visi pateiktų raštų numeriai.

Kiek pamenu, tuo metu D. Grybauskaitės rinkimų rezultatai Akmenės apygardoje buvo kartu sudėti su diplomatinių atstovybių balsavimo rezultatais. Taip pat buvo pasikeitęs gautų balsų skaičius Akmenės ir Vilniaus miesto rinkimų apygardose kandidato N. Puteikio nenaudai, t.y. sumažėjo. Tuo metu visa tai stebėjau, nes rinkau parašus už kandidatą N. Puteikį.

Gal ir 2024 m. Lietuvos Prezidento rinkimų metu VRK vėl bus programinės įrangos klaidos?

Daiva Šideikienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!