- Reklama -
Tebeverda aistros dėl žemės ūkio ministro B.Markausko. KK nuotr.
Tebeverda aistros dėl žemės ūkio ministro B.Markausko. KK nuotr.

Jonas Jarutis

Šiandien jau turime faktus, jog žemės ūkio ministrui mesti kaltinimai dėl neva be jokio susitarimo naudoto svetimo turto – žemės – buvo nepagrįsti. Galima tik padėkoti opozicijai ir konservatorių lyderiams, kurių pastangų dėka teisėsauga apklausė visus tiesiogiai dalyvavusius asmenis ir gavo tiesų liudijimą – Bronius Markauskas 2014-ųjų vasarą gyvai susitiko su visais savininkais ir žodžiu susitarė.

Sklypus matavęs geodezininkas Alvydas Kulingauskas aiškiai ir atvirai pasakoja, kad visi savininkai anuomet sutiko su Broniaus Markausko siūlymu arti tuometinę pievą. Geodezininkas dar specialiai prašęs saugoti sklypų riboženklius, jų neužarti.

Tad kur žemės ūkio ministro kaltė? Ar jis išvis yra?

Taip, Lietuvos smulkūs ūkininkai (būtent smulkus yra Broniaus Markausko motinos valdomas ūkis Lietuvos mastais) neturi teisininkų, buhalterių ar kitų samdomų specialistų, kurie galėtų rūpintis įvairios dokumentacijos paruošimu, jų savalaikiu atnaujinimu ir priežiūra. Ir 2014 metais Bronius Markauskas dirbo savo darbą – ieškojo laisvos Klaipėdos rajono žemės, kurią galėtų dirbti. Surado, susitarė.

Šiuo metu galiojanti išmokų už žemės ūkio paskirties žemės dirbimą tvarka pareigą įrodinėti žemės valdymo teisėtumą permeta būtent žemę dirbančiam ūkininkui, todėl smulkieji ūkininkai, kurie neturi rašytinių sutarčių, rizikuoja savo sąskaita. Ir tokiais ginčitynais atvejais, kaip įvyko su Sofijos Markauskienės dirbama žeme, atsakomybė tenka būtent ūkininkui.

Tad tokia ir yra Broniaus Markausko kaltė – kad būdamas smulkiu ūkininku neturėjo reikiamų įgūdžių, netinkamai rinko ir pildė dokumentus. Todėl savo motinos ūkiui „užkrovė“ formalų pažeidimą, kurio rezultatas – tikėtina Nacionalinės mokėjimų agentūros sankcija.

Tačiau tokia situacija yra visiškai priešinga tam, kas pastarąsias keletą savaičių buvo pučiama viešoje erdvėje.

Ne, Bronius Markauskas nėra vagis. Jis dirbo žemę, dėl kurios susitarė.
Ne, Bronius Markauskas nėra apgavikas. Jis susitarė su žemės savininkais.
Ne, Bronius Markauskas nepadarė jokio tyčinio pažeidimo. Jis suklydo, nes yra tik smulkus ūkininkas.

Tad LVŽS tikrai palaikys savo ministrą, kurį viešai palaiko didžiausios ūkininkų organizacijos, dauguma rinkėjų ir visi regionuose „ant žemės“ stovintys ir ją dirbantys, o ne virtualiai nuo „Facebook“ lentynų visą gyvenimą komentuojantys.

Išties, buvome arti didelės klaidos, kai sąžiningą ir profesionalų ministrą būtume nulinčiavę už gandus. Ir tai puiki pamoka mums visiems – kai kada reikia tiesiog tikėti žmonėmis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!