- Reklama -

Jolanta Blažytė

Leidinys „The Washington Times“ rašo, kad „Kinija kuria ginklus, kurie bus skirti žmogaus smegenų veiklai sutrikdyti. Šie ginklai bus nukreipiami į šalių vyriausybių vadovų bei į atskirų žmonių grupių smegenis“.

Cituoju (vertimas į lietuvių k):

„Kinija kuria ginklus, kuriais bus galima pakeisti smegenų funkciją; ataskaitoje teigiama, kad ši technologija skirta daryti įtaką vyriausybės vadovams.

Kinijos liaudies išlaisvinimo armija (PLA) kuria aukštųjų technologijų ginklus, skirtus smegenų funkcijoms sutrikdyti. Jie tikisi paveikti vyriausybės vadovus ir net ištisas populiacijas, teigiama trijų atvirų šaltinių žvalgybos analitikų ataskaitoje.

Šie ginklai gali būti naudojami tiesiogiai atakuojant smegenis, siekiant jų kontrolės, tam naudojant mikrobangų ar kitus nukreiptos energijos rankinius ar didesnius ginklus, šaudančius elektromagnetiniais spinduliais. Priduriama, kad Kinijos karinis neuro-ginklų pavojus prieš konfliktą ar jo metu nebėra teorinis.

„Daugeliui nežinoma, kad Kinijos komunistų partija (KKP) ir jos Liaudies išlaisvinimo armija (PLA) įsitvirtino kaip neurosmūginių ginklų kūrimo lyderės pasaulyje. Tikslas Kinijos komunistų partijos neurosmūginių ginklų programos įvardinimas, taikymas ir sužlugdymas“, – teigiama 12 puslapių tyrimo ataskaitoje, kurios kopiją gavo laikraštis „The Washington Times“.

JAV Prekybos departamentas 2021m. gruodį įvedė sankcijas Kinijos karo medicinos mokslų akademijai ir 11 susijusių subjektų, kurie, departamento teigimu, naudojo „biotechnologijų procesus, kad paremtų Kinijos karinius naudotojus, įskaitant tariamus smegenų valdymo ginklus“.

Tačiau dėl naujų pažangių karinių pajėgumų buvo atlikta nedaug viešų tyrimų ar diskusijų.

Neurosmūgis – tai karinis terminas, apibrėžiamas kaip inžinerinis taikinys į kariškių ar civilių smegenis naudojant nekinetines technologijas. Tikslas – sutrikdyti mąstymą, sumažinti situacijos suvokimą, padaryti ilgalaikę neurologinę žalą ir sutrikdyti įprastas pažinimo funkcijas.

Tyrimą atliko Singapūro nacionalinio universiteto Rytų Azijos instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis Ryanas Clarke’as, buvęs kariuomenės mikrobiologas, dabar dirbantis Feitano koledže, Xiaoxu Seanas Linas ir buvęs karinių oro pajėgų žvalgybos karininkas, o dabar JAV žvalgybos bendruomenės dirbtinės žvalgybos specialistas L. J. Eadsas.

Trys autoriai rašo, kad Kinijos vadovybė „neurosmūgį ir psichologinį karą laiko pagrindiniu asimetrinio karo strategijos prieš Jungtines Amerikos Valstijas ir jų sąjungininkus Indostane komponentu“.

Ataskaitoje teigiama, kad neurosmūgio pajėgumai yra standartinių karinių pajėgumų dalis ir neturėtų būti laikomi nekonvenciniu ginklu, naudojamu tik ekstremaliomis aplinkybėmis.

Tikėtinos ginklų panaudojimo sritys – Taivanas, Pietų Kinijos jūra, Rytų Kinijos jūra ir ginčytina Kinijos ir Indijos siena.

Grėsmė neapsiriboja vien mikrobangų ginklų naudojimu: „Kinija plėtoja naują neurosmūgių sritį, įskaitant masiškai platinamų žmogaus ir kompiuterio sąsajų naudojimą, kad galėtų kontroliuoti ištisas populiacijas, taip pat įvairius ginklus, skirtus kognityvinei žalai sukelti“, – teigiama ataskaitoje.

Moksliniai tyrimai orientuoti į neurosmūgių ginklų panaudojimą artimiausiu metu, galbūt per Kinijos karinį puolimą Taivane – būsimų Kinijos karinių operacijų, kurios, kaip teigė JAV kariuomenės vadovai, gali būti įvykdytos per ateinančius ketverius metus.

„Bet koks proveržis šiuose tyrimuose suteiktų KKP precedento neturinčių priemonių prievarta įtvirtinti naują pasaulio tvarką, kuri yra Kinijos prezidento Xi Jinpingo viso gyvenimo tikslas“, – teigiama ataskaitoje.

Kariniu požiūriu „smegenų karas“ gali būti naudojamas pagal tai, ką Pentagonas pavadino Kinijos „kovos su prieiga ir teritorijų neigimo“ karine strategija Indostano ir Ramiojo vandenyno regione.

„Įsivaizduokite imunizuotus Liaudies išsilaisvinimo armijos karius, įterptus į teritoriją, kurioje prieš jiems atvykstant buvo išleistas specifinis karinis bakterijų štamas, siekiant paruošti dirvą ir pašalinti pasipriešinimo taškus. Bet kokie likę pasipriešinimo šaltiniai vietoje yra sunaikinami naudojant neurosmūginius ginklus, kurie sukelia stiprią baimę ir/arba kitas kognityvinio sutrikimo formas.

Toks scenarijus leistų PLA visiškai kontroliuoti tokią valstybę kaip Taivanas ir kartu susilpnintų bet kokias Amerikos strategines galimybes įsikišti ir pasiųsti karius Taivanui paremti. Tokiu būdu PLA galėtų paneigti įprastinę JAV karinę persvarą.

Šis scenarijus pagrįstas žinomomis KKP mokslinių tyrimų programomis ir aiškiais šių programų strateginiais tikslais.“

Prieš Taivaną, Honkongą, Pietų Kinijos jūrą ir palei Indijos ir Kinijos sieną vykdomos „trijų karo laukų“ operacijos, o autoriai įspėja, kad didėja rizika, jog bus panaudoti nauji „smegenų karo“ pajėgumai.

Ataskaitoje teigiama, kad SSF dabar veikia kaip tam tikra antstato rūšis ant augančios Kinijos karinių priemonių (sausumos, jūrų, oro, kibernetinių ir kosminių) platformos įvairiuose Indijos ir Ramiojo vandenyno regionuose, kartu tarnaudamos kaip pagrindinė naujų neurosmūginių ginklų dislokavimo platforma.

Ataskaitoje JAV kariuomenė raginama pirmiausia atskleisti neurosmūginių ginklų grėsmę ir paraginti surengti tarptautines derybas bei imtis politinių priemonių, pavyzdžiui, neurologijos ir kognityvinių mokslų tyrimų etikos peržiūrų. JAV turėtų aktyviai sabotuoti konkrečių institucijų ar įmonių, dalyvaujančių smegenų karo veiksmų tyrimuose, kritines tiekimo grandines. Kibernetiniai pajėgumai taip pat turėtų būti naudojami siekiant nukreipti ir sužlugdyti Kinijos neurosmūgių programas. Taip pat reikėtų griežtinti sankcijas visoms Kinijos civilinėms ir karinėms programoms, susijusioms su smegenų karu.

Ataskaitoje teigiama, kad visų kovos su smegenų karu pastangų tikslas turėtų būti atgrasyti Kinijos vadovybę nuo naujų technologijų diegimo.

„Kaip ir visos KKP asimetrinio karo programos, neurosmūgis visiškai priklauso nuo masiškai decentralizuotos ir fragmentuotos tinklo struktūros pateikimo. Dėl to beveik neįmanoma sudaryti jos žemėlapio taikant tradicinius tyrimo ar žvalgybos metodus“.

Ataskaitoje teigiama, kad šiuo metu Kinija neturi gynybos pramonės bazės, reikalingos neurosmūgio programai ir technologijoms, kurios galėtų atitikti Pekino karines ambicijas, todėl JAV ir jos sąjungininkėms atsiveria galimybė.

„Ši esminė spraga yra didžiulis pažeidžiamumas, leidžiantis suduoti smūgius prieš neurosmūgių programą, jei tik šias spragas pavyks išryškinti ir tiksliai nukreipti“.

JAV ir sąjungininkės turi aptikti pagrindines spragas tinkluose, susijusiuose su smegenų atakų programa. Slapti kariniai veiksmai gali „paversti dalyvavimą šioje ginklų programoje labai rizikinga veikla, kurios labiausiai tikėtinos pasekmės – techninė nesėkmė ir neigiamas tarptautinis dėmesys“, – sakoma ataskaitoje“.

Autorius – Bill Gertz

P.S. Panašius tekstus gal prieš porą metų rašiau ir aš pati – tuomet, kai platinau sąmokslo teorijas apie 5G ryšio pavojus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!