- Reklama -

Rimas Armaitis

Kodėl nieko naujo? Nes strategiškai kai kas nebuvo įvertinta. Buvo tikėtasi pralaužti orkų gynybą masiniais smūgiais pabūklų pagalba, o po to į operatyvinį proveržį įtraukti mechanizuotas brigadas. Planuota pergalingai prasiveržti į Krymo sąsiaurį, arba bent jau į Melitopolį, o tai priverstų okupantus nešti kudašių Perekopo kryptimi.
Bet kas rezultate gavosi – Ukrainos kontrpuolimas vyksta labai lėtai dėl totaliai užminuotų laukų. O Ukrainai buvo pateikta tik 15 proc. visos reikalingos išminavimo įrangos.

Okupantai nuo 5 iki 15 kilometrų gylyje priešais pagrindines savo gynybines linijas tankiai užminavo prieštankinėmis ir priešpėstinėmis minomis: visur pilna minų-spąstų ir atotampų, dažnai laukai užsėjami įvairiausiomis kasetinėmis minomis.

Ir būtent šios okupantų gynybinės priemonės sėkmingai stabdo Ukrainos puolimą. Dėl to puolimo pradžioje buvo patiriami milžiniški nuostolių tiek technikos, tiek gyvoje jėgoje.

Minų laukai atskleidė šarvuočių ir tankų, kurie buvo laikomi svarbiausiais, siekiant deokupuoti Rusijos užimtą teritoriją, pažeidžiamumą. Jie nesugebėjo pralaužti rusų gynybos linijų, nes nebuvo pakankamai aprūpinti minų tralais arba minų volais.

Dėl šitos priežasties, dėl praradimų šarvotoje technikoje, labai greitai buvo pakeista puolimo taktika. Užuot mėginę prasiveržti pėstininkų kovos mašinomis ir tankais, kuriuos kontrpuolimui Ukrainai suteikė Vakarų sąjungininkai, buvo pradėta veikti nedidelėmis šturmo grupėmis, einant per minų laukus prie gan tankių okupantų artilerijos apšaudymų.

Nors jau po praeitų metų rudeninio kontrpuolimo buvo aišku, kad joks kontrpuolimas, joks blickrygas bus neįmanomas. Nes be pakankamo kiekio išminavimui skirtos specialios technikos bus milžiniški nuostoliai. Nes okupantai totaliai viską minuoja, ypač prieštankinėmis ir įvairiausiomis kasetinėmis minomis.

Be specialios nuotolinio išminavimo įrangos joks puolimas neįmanomas, o jos reikia labai daug – kadangi ji sunaikinama pirmiausiai. Ir kad bent 40 proc. šarvuočių turėtų turėti minų tralus arba volus.

Būtent minų laukai ir yra viena iš problemų, turinčių įtakos Ukrainos puolimo tempui.

Ar tai galima buvo įvertinti ir tam tinkamai pasiruošti? Taip, o jei tuo metu ne, tai nereikėjo pradėti puolimo.

Koki turime rezultatą? Okupantai panaudojo dronus, kad surastų ir sunaikintų nuotolinio išminavimo sistemas. Ukrainai pakeitus puolimo taktiką, vietoj jos į minų laukus kaip bėgantys elniai medžioklėje buvo metami ir dabar metami išminuotojai, kurie atlieka išminavimus rankiniu būdu. Jau nekalbu, kad nebuvo įvertintas aviacijos trūkumas, raketų trūkumas, artilerijos šaudmenų trūkumas – jis tik atskirose fronto linijose pasiekė 1×1 lygį.

Nors pagrindinės Ukrainos puolimo pajėgos į mūšius dar neįtrauktos, bet faktiškai Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau antrą mėnesį šturmuoja tik priešakines pirmas vadinamąsias Surovikino gynybines linijas su dideliais minų laukais. Tik keliose vietose Ukrainos kariuomenė priartėjo prie pagrindinių gynybos linijų, kurias tikrai nepavyks pralaužti, naudojant mažų šturmo grupių taktiką.

Ukrainos kontrpuolimo kulminacijos galima tikėtis, kai bus visiškai išnaudoti okupantų operatyviniai rezervai.

Atsižvelgiant į Rusijos generolų nesiskaitymą su gyvąja jėga ir nelankstumą priimant operatyvinius sprendimus, tai anksčiau ar vėliau įvyks. Prie to dar prisidės okupantų nuovargis fronto linijoje, nes ten rotacijos nevyksta pusmečiais. Niekas nežino, kada tai įvyks.

Šiuo atveju verta atsižvelgti ne tik į žmonių ir technikos nuostolius, bet ir į Maskvos gebėjimą kompensuoti nuostolius bei gebėjimą palaikyti karinę logistiką.

Sunku prognozuoti tokį subjektyvų parametrą, kaip psichologinis priešo nuovargis.

Bet tik tuomet, kai Rusijos gynybinis išsekimas pasieks kritinę ribą, t. y., kai išteklių bazės susiaurėjimas neleis kovoti tokiu intensyvumu, kuris būtinas frontui išlaikyti, Ukrainos rezerve esančios pajėgos gali suduoti savo pagrindinį smūgį, siekiant pralaužti Surovikino liniją. Tik tai gali sukelti kaskadinį fronto žlugimą ir okupantų bėgimą.

Tačiau ar Ukraina turės jėgų tęsti puolimą po dar poros mėnesių truksiančių alinančių išsekinančių mūšių?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!