- Reklama -
KK nuotr.
KK nuotr.

Artėjant miesto savivaldų rinkimams, gyventojai, kurie dar nėra visiškai nusivylę politiniu šalies gyvenimu ir tikintys, kad politikai gali kažką pakeisti žmonių ir miestų labui, galvoja, kam patikėti savo miesto vartų raktus, kas geriausiai galėtų prisiimti miesto raktininkų vardą bei pareigas.
Vilnius, kaip šalies veidrodis, – pagrindinis ir didžiausias Lietuvos miestas, labiausiai atspindintis šalies gyvenimą Europoje ir pasaulyje, todėl norime, kad Vilnius būtų gerose rankose.
Dabartinis Vilniaus meras Remigijus Šimašius, savo rinkiminėje kompanijoje pristatęs skaidrią miesto politiką ir europietiškus standartus, nepatenkino ir nepateisino mano, kaip vilniečio, lūkesčių. Grįžus iš Londono, Vilnius atrodo provincialus, besivaikantis europietiškų normų eilinis postsovietinis miestas. Nesigilinsime į pono Remigijaus Šimašiaus partijos kolegų, tarp jų ir Eligijaus Masiulio korupcijos skandalus, atstovaudami Liberalų judėjimui, kuris susaisto partiją su koncernais tokiais kaip MG Baltic.
Kapitalistinėje visuomenėje miesto ir šalies ūkio vadovams reikalingas ryšys su privačiu kapitalu, tai neišvengiama ir to nereikia slėpti, tik mums, gyventojams, yra nepriimtina, kaip daromi susitarimai ir sutartys su privačiu verslu. Šalis paskendusi šešėlinės ekonomikos labirintuose, politikai vykdo ne žmonių ar miesto valią, bet yra finansinių verslo susivienijimų įtakojamos marionetės. Žmonės, siekiantys vykdyti skaidrų verslą (smulkūs verslai), prisidėti prie šalies ir miesto ūkio vystymo, sunkiai randa vietą ar tiesiog yra išstumiami organizuotų verslo susivienijimų, kurie turi artimus ryšius su vykdančiaisiais politikais. Jaunų verslininkų ir menininkų iniciatyva ir norai pakeisti Lietuvos ar miesto gyvenimą ir ritmą lieka už borto, retai duoda norimų vaisių.
Dabartinio Vilniaus mero planai nebuvo iki galo neįgyvendinti, galbūt ir nebuvo jie labai dideli. Vilniaus darželių reforma dalinai įgyvendinta, planai paversti Vilnių aukščiausius transporto standartus atitinkančiu miestu toli gražu neišsipildė. Vilniaus taksi netapo Uber miestu, kaip planavo Remigijus Šimašius. Sunku pagauti taksi vairuotoją Vilniuje naudojantį Uber, ypatingai prie oro uosto, nors, aišku, alternatyva – Taxify, bet ji nėra taip gerai žinoma, kaip Uber programa visame pasaulyje. Planai viešąjį transportą vilniečiams ir miesto svečiams padaryti nemokamu liko tik pigus reklaminis triukas. Dviračių ir kito alternatyvaus transporto infrastruktūros gerinimas, prisidedantis prie sveikos gyvensenos ir kamščių mažinimo, ne ką pasistūmėjo. Aišku, norėkime lygintis su Nyderlandais, kur dviračių infrastruktūra lenkia daugumą Europos miestų, bet pripažinkime – pasivažinėti dviračiu Vilniuje nėra patogu ir saugu.
Buvęs miesto meras ir ilgametis tarybos narys Artūras Zuokas neatrodo šventasis Kristoforas, bet miestui jis davė tikrai daug gerų impulsų ir įkvėpė gyvybės. Žinoma, svarbiausias klausimas rinkėjui – ar jis tikrai buvusios Rubikon, dabar Icor grupės įtakos sferoje? Į šį klausimą gali atsakyti tik pats Artūras Zuokas. Bet buvęs meras ir toliau turi stipraus, gerai organizuoto šiuolaikiško miesto vizijas. Prisiminus miesto gyvenimą tvarkant miesto ūkį Artūrui Zuokui su kitais miesto valdytojais, galima pasakyti, kad miestas buvo gyvesnis ir pilnesnis kūrybinių iniciatyvų, kurios daugiausiai ir suteikia miestams žavesio. Artūro Zuoko valdymo stilius primena Antano Mockaus Šivicko (Bogotos meras) valdymo stilių. Artūro Zuoko iniciatyvumas, kuriant šiuolaikišką ir dinamišką Europos miestą, esantį arti geografinio Europos centro, yra svarbus Lietuvai – juk nenorime, kad Vilnius būtų tik municipaline Lietuvos sostine, bet jaukiu ir smagiu europietišku miestu, į kurį smagu sugrįžti.
Manau, kad politikai privalo bendradarbiauti su verslininkais – tai neišvengiama ir tai prisideda prie miesto bei šalies ekonominio gyvenimo, bet ar reikia šokti pagal verslininkų dūdelę ir vykdyti stambiausių verslo susivienijimų užsakymus?
Lietuvai reikia švaraus, modernaus verslo impulsų, ne „postsovietinių kapitalistų“ represijų, varančių į neviltį tiek jaunimą, tiek vyresnius žmones.

Dominykas Algirdas Raukšta,
Vilnius

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!