- Reklama -

Jolanta Blažytė

Kol Lietuvos Seimo didžiavyriai, „nugalėję“ Kiniją, ramiai sau parpia į ūsą, o jų „kelrodė žvaigždė“ J. Bidenas dar ramiau laižo ledus, pasaulio ašis svyra į gana pavojingą pusę. Jei trumpiau: Putinas kartu su Kinija ir Šiaurės Korėja sukūrė vieningą iki dantų modernia karine įranga ginkluotą bloką, galintį virsti karine sąjunga. Trečiosios šalys, pavargusios nuo „vakarietiškos demokratijos“, gręžiasi į Rusijos pusę. Amerikai iš po kojų slysta galingiausios pasaulio valstybės statusas.

Apie tai plačiai rašo Vakarų spauda (mūsiškė kol kas draugiškai „nieko nemato“).

Cituoju keletą iš jų:

Foreign Policy rašo: „Ukrainos konfliktas dar labiau sustiprino Rusijos ir Kinijos ryšius. Abi šalys iš Vakarų kylančias grėsmes vadina bendromis, o Pekino konfliktas su Vašingtonu gali pastūmėti Kiniją ir Rusiją sukurti pilnavertę karinę sąjungą.“

NY Times rašo: „Rusijos ir Šiaurės Korėjos sąjunga kelia dvigubą grėsmę Jungtinėms Valstijoms. Rusijai tiekiama Š. Korėjos ginkluotė pratęs konfliktą Ukrainoje, o Š. Korėjai tiekiamos Rusijos technologijos padidins Š. Korėjos branduolinę grėsmę Jungtinėms Valstijoms“.

The Independent apie Rusijos ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimą rašo: „Rusijos ir Šiaurės Korėjos lyderiai susitiko „Vostočnyj“ kosmodrome ir tai liudija, kad Š. Korėja yra suinteresuota kosminėmis technologijomis. Tuo tarpu Rusiją domina iš Š.Korėjos tiekiami koviniai sviediniai. Galiausiai susitikimas baigėsi iškilmingais pietumis, kurių metu Kim Jong-un pakėlė tostą už Ukrainoje vykdomą Maskvos šventą karą su „supuvusiais“ Vakarais.“

The Wall Street Journal: „Rusija ir Kinija aktyviai kuria hipergarsinį ginklą, kuris neįtikėtinu greičiu sugebės įveikti didžiulius atstumus ir apeiti daugumą oro gynybos sistemų. Tuo tarpu Amerika, tokių sistemų kūrimui per dešimtmečius išleidusi milijardus dolerių, vis dar negali pasigirti panašiais laimėjimais. Ir tai labai neramina JAV gynybos ministerijos atstovus“.

(P.S. na, žinoma, kai Pentagone pagrindinėmis „kompetencijomis“ tampa transgenderinės vertybės, tai kur čia suspėsi tas raketas kurti).

Business Insider rašo: „Rusija lobsta, gaudama vis didesnes pajamas dėl eksportuojamos naftos kainų augimo. Taip lauktas ekonominis impulsas, tikėtina, paskatins Rusiją toliau tęsti karą Ukrainoje“.

Leidinio Der Spiegel duomenimis Vokietija net 12 kartų padidino rusiškos naftos pirkimą…. tik per Indiją.

RFI rašo: „Vis didėjantis susiskaldymas tarp Vakarų ir likusio pasaulio dalies rodo, kad Vakarų dominavimą keičia nauja pasaulio tvarka. Vakarų šalys, besipuikuodamos savo noru besivystančioms šalims įgrūsti savo demokratines vertybes, o taip pat pasinaudoti jų resursais, nepastebėjo savo postkolonijinio požiūrio į minėtąsias šalis. Dabar gi tos šalys kyla prieš tokį svetimos valios primetimą“.

Bet ar čia viskas jau taip blogai? Na, ne visiems. Ypač tiems, kurie moka gyventi pagal formulę „karo naudą velniai gaudo“.

NY Times rašo: „Korupcija Ukrainoje yra egzistencinė grėsmė ir ukrainiečiai tai žino. Nuo karo pradžios daugybė veikėjų – nuo ginklų prekeivių iki maisto kariuomenei tiekėjų – uždirbo didžiulius pelnus ir yra labai suinteresuoti, kad karas tęstųsi“.

Taigi, karas tęsis ir „bus ilgas“. Bent jau taip savo paskutiniame pareiškime patvirtino NATO gen. sekretorius J. Stoltenberg. Valio, kariaujam toliau. O paskui – žiūrėsim, kas iš to išeis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!