- Reklama -

Prof. Povilas Gylys

HOLISTAS ir INDIVIDUALISTAS/ATOMISTAS (liberalas) yra paradigiminiai priešai. Holistas vadovaujasi prielaida, kad žmonės telkiasi į bendruomenes vedini BENDRŲ interesų bei poreikių, kad bendruomenėse (teritorinėse, etninėse, religinėse…). SOLIDARIAI kuriamas bendrasis gėris. Tarkim, saugumas ar teisingumas.

Holistui VALSTYBĖ – kaip piliečių asociacija tiesiogiai ar per savo sukurtas valdžios institucijas apsirūpinanti viešosiomis, bendro naudojimo gėrybėmis (pavyzdys- teisės sistema), yra natūralus žmonijos pažangos produktas.

Ligšiolinėje žmonijos istorijoje dominavo, kad ir intuityvus, holistinis mąstymas. Visos tradicinės religijos vadovaujasi holistiniu pasaulio suvokimu (apie satanizmą- atskira kalba).

Individualistą (liberalą) galima atpažinti iš jo atviro ar nebylaus priešiškumo viskam, kas dvelkia bendryste, bendruomeniškumu. Jis nepripažįsta, „nemato“ bendrojo gėrio, turi stiprų antivalstybinį instinktą. Ekonomika jam – vien rinka, vien privataus veikimo sritis, kur viešasis, viešąsias gėrybes kuriantis sektorius yra „neproduktyvus“ ar net parazitinis, nes „maitinasi“ iš privataus sektoriaus surinktais mokesčiais. Indidualistinės matricos rėmuose mąstančiam vienintelis ekonomikos veiksmingumo rodiklis yra BVP – šalies teritorijoje per metus sukurtų prekių visuma…

Deja, šiandien tradicionalistinis, holistinis savo esme mąstymas yra presinguojamas ir individualistinė mintijimo matrica yra tapusi dominuojančia. Ir tik vienetai universitetuose, medijose ir Bažnyčioje suvokia, kad tas dominavimas ir yra pagrindinė kognityvinė Vakarų civilizacijos degradavimo priežastis…

P.S. Verta įsidėmėti: nacionalinis saugumas, teisingumas (juridinis, socialinis…), taika yra viešosios gėrybės (public goods). Arba kitaip – bendrojo gėrio dalys. Ir jos nėra nemokamos – į jas reikia investuoti savo pilietines pastangas, finansus ir t.t.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!