- Reklama -
 S.Martinavičius. KK nuotr.
S.Martinavičius. KK nuotr.

Sigitas Martinavičius

Didžioji Britanija paskelbė, kad pas juos trūksta gydytojų ir jie kviečia kitų ES šalių gydytojus pas save, suteikia visas gyvenimo sąlygas ir 95 000 algą per metus.

Aurelijus Veryga teigia, kad Lietuva neturi kito kelio, kaip kviesti gydytojus iš Ukrainos.

Jei ministras nors kiek mąstytų apie Lietuvos žmones, tai suprastų, kad net iš Ukrainos atvyks antrarūšiai gydytojai, o profesionalai važiuos į Angliją ar Vokietiją. Į Lietuvą už 1000 eurų jie nevažiuos.

Ministre, gal jau laikas pradėti dirbti, kol dar yra likusių lietuvių gydytojų?  Ir keliai yra tik du:
1. Parodyti, kad nesugebate efektyviai vadovauti ir įteisinti vokelius. Tegu visuomenė išlaiko gydytojus, jei valdžia nesugeba.

2. Pakelti algas gydytojams iki 5000 eurų, kad jie neišvažiuotų iš Lietuvos. Tam tereikia pradėti efektyviai vadovauti Sveikatos ministerijai. Kaip tai padaryti be papildomo biudžeto didinimo, rašiau daug kartų. Galiu pakonsultuoti, jei sudomins.

O Jūs, mielieji, jei norite, kad Jus gydytų ne antrarūšis gydytojas ukrainietis, privalote reikalauti A.Verygos pradėti dirbti, o ne tik tuščiai demagogines kalbas apie alkoholį kalbėti.

Lietuvoje dirba 12 tūkst. gydytojų. Vidutinis gydytojo atlyginimas – apie 1100 eurų. Tam, kad įstaiga išmokėtų tokį atlyginimą, ji dar turi sumokėti apie 400 eurų mokesčių. Vadinasi, viena gydytojo darbo vieta valstybei kainuoja 1500 eurų. Dauginame 12 tūkst. gydytojų iš 1500 eurų. Gauname 18 milijonų eurų mėnesiui, o per metus – 216 milijonų.

Slaugytojų Lietuvoje yra 26 tūkst. Viena slaugytojos darbo vieta vidutiniškai valstybei kainuoja 724 eurai mėnesiui. Mėnesiui slaugytojų darbo vietų išlaikymas kainuoja 18.8 milijonus eurų, metams – 226 milijonų eurų. Dar apie 7 milijonus išleidžiama jaunųjų gydytojų darbo vietoms ir apie 4 milijonus – vyriausiųjų gydytojų atlyginimui.

Sudėję gydytojų, slaugytojų, jaunųjų gydytojų ir vyriausiųjų gydytojų darbo vietų išlaidas, gauname 450 milijonų eurų sumą, ir tai sudaro 38 proc. viso sveikatos apsaugos biudžeto (1,16 milijardai).

Tai daug ar mažai? Palyginimui – Lietuvos biurokratai Lietuvai kainuoja 1,5 milijardo. Tik biurokratai algoms išsimokėjo 1 milijardą ir dar 0,5 milijardo premijoms ir priedams.

Lietuvoje būtina naikinti biurokratus. Jų yra per daug. Panaikinus puse biurokratų, liktų 750 milijonai. Tik algom. Tai gydytojams ir sesutėms tris kartu galima algas pakelti. Gydytojas jau gautų apie 3500 ir neemigruotų.

Šaltinių kelti algas turime daug. Nėra noro ir gebėjimų dirbti.

Sveikatos apsauga Lietuvoje brangi ir labai neefektyvi. Sveikatos apsaugos finansavimas per dešimtmetį išaugo daugiau kaip du kartus. Šiemet Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas siekia ape 1,6 mlrd. eurų. Tuo tarpu 2004 metais šis biudžetas siekė vos 0,696 mlrd. eurų. Žinoma, truputį augo atlyginimai, tačiau dvigubai padidėjo ir darbuotojų įmokos į sveikatos draudimo fondą. Prieš 12 metų vidutinį darbo užmokestį gaunantis asmuo per mėnesį sumokėdavo apie 30 eurų, dabar mokame virš 60 eurų.

Lietuvoje turime neefektyvią tik mažos dalies mokesčių mokėtojų finansuojamą sistemą, kurioje didelė dalis lėšų iššvaistoma infrastruktūrai ir pastatams išlaikyti. Žmonės nepatenkinti tokia sveikatos apsauga, medikai gauna mažus atlyginimus ir emigruoja. Reikia pradėti tvarkytis su neūkiškumu ir efektyviai naudoti turimas lėšas ir reikia atrasti papildomų sveikatos apsaugos finansavimo šaltinių, kaip yra kitose šalyse. Deja, valdžia nieko nedaro.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!