- Reklama -
 S.Martinavičius. KK nuotr.
S.Martinavičius. KK nuotr.

Alga ir pensijos Airijoje keturis kartus didesnė nei Lietuvoje. Privačiame sektoriuje Airijoje alga 2900 eurai, o viešojo sektoriaus darbuotojams atlyginimas daug didesnis – net 3900 eurai. Airija dar neseniai turėjo tokį pat BVP kaip Lietuva – 43 milijardus, dabar Airijos BVP beveik 300 milijardų.

Kaip matome, būtent viešojo sektoriaus algos uždeda algų lygį ir sudaro sąlygas privačiam sektoriuje kelti algas. Būtent tai siūlau daryti ir Lietuvoje.

Airijoje gyvena tik 2 milijonais daugiau gyventojų – 4,7 milijonai, bet dėl 5 kart didesnių algų surenka 5 kart didesnį biudžetą – 50 milijardų. Biudžeto pagrindinės pajamos yra iš pajamų mokesčio 20 milijardų, PVM 13 milijardų, pelno mokestis 7 milijardai, akcizai 5 milijardai.

Kelkime dvigubai algas mokytojams, gydytojams, kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams, tuo sukurdami sąlygas privačiam verslui kurti naujas darbo vietas ir kelti atlyginimus. Mokykimės iš gero Airijos pavyzdžio.

Visos problemos yra mažose algose viešajame sektoriuje ir pensijose, bei dideliame šešėlyje. Kas gaudotės ekonomikos dėsniuose, atsakykite: kas įvyktų, jei paimtume ir dvigubai pakeltume algas ir pensijas?

Jei Jūs uždirbate 600 eurų/mėnesį tai valstybei sumokate 422 eurus mokesčių susijusių su darbu ir 106 eurus kitokių mokesčių, pirkdami prekes ir paslaugas.
Jei uždirbsite 1000 eurų/mėnesį tai valstybei sumokėsite 723 eurus mokesčių susijusių su darbu ir 200 eurų pirkdami prekes.

Kaip matome pakėlus algas nuo 600 iki 1000 valstybė papildomai susirinktų 400 eurų nuo žmogaus per mėnesį. Viešajame sektoriuje dirba apie 400 000 darbuotojų po 400 tai valstybė gautų apie 2 milijardus papildomų mokesčių. Privatus verslas būtų priverstas pasivyti, o tam ir atsirastų sąlygos ir valdžia dar surinktų papildomai apie 4 milijardus mokesčių. Dar virš puse milijardo valdžia susirinktų pakėlę dvigubai pensijas. Va ir paskaičiavome kad pakėlus dvigubai algas ir pensijas valstybė į biudžetą iš to surinktų 6,5 milijardo.
Pakėlus dvigubai pajamas dvigubai augtų vidaus vartojimas, kurtūsi naujos darbo vietos, sustotų emigracija, sugrįžtų emigrantai ir valstybės biudžetas, viešojo sektoriaus santykis su BVP taptų kaip ES vidurkis. Atrodo viskas paprasta tik reikia politinės valios kelti algas, pensijas ir sutvarkyti korupciją.

Pažvelkime Eurostato duomenis, santikyje su BVP Lietuva yra viena mažiausiai pensijoms skiriančių šalių:

Lietuva 5.8%
Latvija 5.8%
Estija 7%
Vengrija 7.2%

Lenkija 9.1%
Vokietija 9.2%

Svedija 10.7%

Suomija 13.4%

SODRA 2017 m. gruodžio mėn. duomenimis:
Vidutinė senatvės pensija- 287,1 eur.,
vidutinė išankstinė pensija -208,6 eur.
vidutinė neįgalumo pensija -198,2 eur.

Paimkime ir padarykime dvigubai didesnes pensijas. Tai bus geriausias būdas skatinti ekonomiką. Kas trukdo?

Algos

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!