- Reklama -
Seimo narys Vytautas Gapšys. KK nuotr.
Seimo narys Vytautas Gapšys. KK nuotr.

Greičiausiai, ciniškas konservatorių pareiškimas dėl žmonių, kurie stengiasi iš paskutiniųjų sutaupyti ir dėl to privalo važiuoti apsipirkti būtiniausių maisto produktų į Lenkiją, buvo paskatinęs visus politikus grįžti prie PVM tarifo mažinimo klausimo. Tada buvo net prisiminta, kad A. Kubiliaus konservatorių ir liberalų vyriausybė didindama PVM tai darė laikinai, tiesa, laikinumas gerokai užtruko …

Nors projektai Seime dėl PVM tarifo mažinimo pateikti, panašu, kad dar kurį laiką teks palaukti Vyriausybės nuomonės šiuo klausimu, tačiau šia tema svarbu kalbėti, ypač dėl to, kad premjeras pateikė keletą užuominų diskusijai.

Darbo partija, rašant vyriausybės programą, nuo pat pradžių siūlė PVM tarifą mažinti maisto produktams, kas leistų gyventojams sutaupyti dalį šeimos biudžeto. Toliau laikomės šios pozicijos ir raginame socialdemokratus daryti tą patį. Tačiau premjero užuominos, esą jis pasiruošęs mažinti bendrąjį PVM tarifą, o maistui palikti standartinį, mus suglumino.

Čia galima būtų pasidžiaugti, kad A. Kubiliaus konservatorių ir liberalų duotą pažadą nusprendė įvykdyti A. Butkevičius, tačiau ar kas pažiūrėjo kiek giliau? PVM tarifas yra vienas iš instrumentų, kuris gali daryti poveikį mūsų vietinei rinkai ir vartotojų išlaidoms. Ir čia premjeras pasielgė labai nesocialdemokratiškai – jis pasiūlė mažinti PVM viskam, tai reiškia ir automobiliams už 100 000 eurų ir namams už 1 000 000. Taip, manau prabangos prekių vartotojai tikrai apsidžiaugtų sutaupę 1000 ar 10 000 eurų nuo savo prabangių pirkinių, bet kas bus su tais, kurių didžioji dalis šeimos biudžeto yra išlaidos maistui? Po premjero pasiūlymo jie sutaupys 1-2 eurus per mėnesį?

Vidutinė šeima Lietuvoje daugiau nei penktadalį savo biudžeto skiria maistui, o mažesnes pajamas gaunančiose šeimose ši dalis būtų dar didesnė, tad nenuostabu, kad vis dažniau lietuviai susitinka Lenkijos prekybos centruose.

Matydamas tokia nelygybę aš negaliu tylėti ir noriu aiškiai pasakyti, kad galime kalbėti apie bendro PVM tarifo mažinimą tik tada, kai maisto produktams Lietuvoje jis bus toks, kaip aplinkinėse šalyse – 5 procentai ar mažiau. Tai leis mažiau uždirbantiems gyventojams sutaupyti santykinai daugiau nei turtingiesiems, o šiuo laikotarpiu tai turėtų būti prioritetas mūsų valstybei.

Nededu taško, nes manau, kad turiu pasisakyti ir dėl kritikų – kainos nemažės, pelną pasiims prekybininkai ir gamintojai. Galbūt dalis to tarifo atsidurs ir pas juos, tai priklausys nuo jų sąžinės ir kontroliuojančių institucijų, bet jei mažinsime maisto produktų PVM tarifus, naudą žymiai dažniau pajus lietuvių ūkininkai ar verslininkai, nei mažindami PVM šveicariškiems laikrodžiams. Dar daugiau, manau, tiek verslas, tiek ir valstybinės institucijos turėtų elgtis principingai ir sąžiningai, PVM mažinimo naudą privalome suteikti vartotojams, kitu atveju, vartotojai principingai parodys, kad jie gali pasirinkti ir atvirų sienų privalumą.

Vytautas Gapšys, Seimo Darbo partijos frakcijos narys

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!