- Reklama -

Dauguma amerikiečių pritartų, kad JAV kariai būtų pasiųsti ginti Taivaną, jei Kinija įsiveržtų į salą, rodo trečiadienį paskelbti apklausos rezultatai.

„Eurasia Group Foundation“ atliktas tyrimas parodė, kad 42 proc. amerikiečių „iš dalies paremtų intervenciją“ ginant Taivaną, 18 proc. tam „tvirtai“ pritartų.

Prezidentas Joe Bidenas yra sakęs, kad pritartų JAV pajėgų siuntimui ginti Taivano, savarankiškai valdomos demokratiškos salos ir svarbaus technologijų centro, kurį Pekinas baudžiasi užgrobti net ir jėga.

Oficiali JAV pozicija dėl intervencijos yra gana dviprasmiška, nes JAV pripažįsta tik Pekiną, bet tiekia ginklus Taivano gynybai.

„Eurasia Group Foundation“ vyresnysis bendradarbis Markas Hannah sakė, kad parama intervencijai į Taivaną iš dalies gali būti siejama su neigiamu Kinijos įvaizdžiu Jungtinėse Amerikos Valstijose. „Kinija vertinama prastai, tad gali atsirasti susibūrimo aplink vėliavą efektas, jei jie įsiveržtų į demokratinę salą, nuo seno Jungtinių Valstijų partnerę“, – sakė jis.

Apklausa parodė, kad respublikonų šalininkai labiau linkę tvirtai palaikyti intervenciją Taivanui apginti. Tačiau didžiausią entuziazmą dėl tvirtos paramos Ukrainai rodo prezidento Joe Bideno Demokratų partijos rėmėjai. 77 proc. abiejų partijų šalininkų pasisako už diplomatiją su Iranu, kad šis negalėtų įgyti branduolinių ginklų.

67 proc. amerikiečių pritaria tiesioginėms deryboms su JAV priešininkėmis, „net jei jos pažeidžia žmogaus teises, yra valdomos diktatorių ar priglaudžia teroristines organizacijas“.

Apklausa atlikta prieš islamistų judėjimui „Hamas“ savaitgalį užpuolus Izraelį. Rugpjūčio 28 – rugsėjo 6 d. buvo apklausta 1000 suaugusių amerikiečių.

Viljama Sudikienė (AFP)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!