- Reklama -

JAV žurnalistas paskelbė straipsnį, kuriame apkaltino B.Obamą melu apie Osamos bin Ladeno nužudymo aplinkybes

„London Review of Books“ paskelbė išsamų garsaus JAV žurnalisto, Pulitzerio premijos laureato Seimuro Hersch straipsnį apie Osamos bin Ladeno nužudymo aplinkybes aukštomis tvoromis aptvertoje Abbottabado teritorijoje, Pakistane.

Amerikiečių žurnalistas Seimuras Hersch apkaltino Prezidentą Baraką Obamą melu – jog šis pateikė melagingas aplinkybes apie 2011 metais įvykusį naktinį reidą į Abbottabadą – nužudyti Osamą bin Ladeną.

Anot S.Hersch, ši operacija iš tiesų buvo vykdoma su Pakistano valdžios žinia ir sutikimu. Be to, Osama bin Ladenas Pakistane gyveno ne savo noru, o nuo 2006 metų ten buvo įkalintas.

Kita detalė, kurią atskleidė Seimuras Hersch, – Osamos bin Ladeno buvimo vieta Abbottabade buvo CŽV parduota už 25 mln. JAV dolerių.

S.Hersch pažymi, kad Osamos bin Ladeno nužudymas buvo pagrindinis JAV Prezidento Barako Obamos pirmos kadencijos bei jo perrinkimo Prezidentu antrajai kadencijai akcentas.

„Baltieji rūmai vis dar teigia, kad tai buvo visos Amerikos misija, ir kad Pakistano armijos generolas bei žvalgybos agentūros (ISI) generolas iš anksto apie tai nežinojo. Tai yra melas, kaip ir daugybė kitų Obamos administracijos pranešimų“, – paskelbė žurnalistas S.Hersch.

Pats didžiausias melas, anot amerikiečių žurnalisto, yra tai, kad Pakistano armijos generolas Ashfaq Parvez Kayani ir ISI generalinis direktorius generolas Ahmedas Shuja Pasha apie šią JAV misiją nebuvo informuoti.

Pirmoji šį melą demaskavo žurnalistė Carlotta Gall, kuri 12 metų dirbo „The Times“ korespondente Afganistane. Ji paskelbė, jog kalbėjosi su „Pakistano pareigūnais“, kurie patvirtino, kad prieš šį garsųjį naktinį reidą ISI vadovas Pasha žinojo, jog Osama bin Ladenas yra Abbottabade.

Ir nors tuo metu tiek JAV, tiek Pakistano pareigūnai paneigė šią žurnalistės paskelbtą informaciją, vasario mėnesį jau atsistatydinęs generolas Asad Durrani, kuris vadovavo ISI ankstyvaisiais 1990-aisiais, interviu al-Jazeera pasakė, kad „visiškai įmanoma, kad ISI vadovybė galėjo nežinoti, kur bin Ladenas slėpėsi, tačiau greičiausiai jie žinojo“. Esmė – kad jo buvimo vieta tuo metu galėjo būti atskleista.

„Šį pavasarį aš kalbėjau su Durrani ir jam išsamiai papasakojau, ką sužinojau apie bin Ladeno šturmą iš Amerikos šaltinių: kad bin Ladenas buvo ISI kalinys belaisvių stovykloje Abbottabade nuo 2006 metų; kad Kayani ir Pasha iš anksto žinojo apie reidą ir užtikrino, kad du sraigtasparniai, skraidinę „Seal“ karius, be jokių trukdžių ir aliarmų galėtų kirsti Pakistano oro erdvę; kad CŽV apie bin Ladeno buvimo vietą sužinojo ne sekdami jo kurjerius, kaip nuolat kartojo Baltieji rūmai, bet iš buvusio aukšto Pakistano žvalgybos pareigūno, kuris pardavė paslaptį už 25 milijonus JAV dolerių, kuriuos Amerika buvo siūliusi kaip atlygį.

„Kai tu paskelbsi savo versijas – jeigu tu jas paskelbsi – Pakistano žmonės bus didžiai dėkingi. Žmonės jau seniai nebetiki, kas sakoma apie bin Ladeną iš oficialių lūpų“, – pasakė buvęs ISI vadas JAV žurnalistui.

Pokalbio metu jis prisipažino S.Herschui, kad po reido „žmonės iš „strateginės bendruomenės“, kurie žino“, sakė, kad buvo informatorius, kuris JAV pranešė Osamos bin Ladeno buvimo vietą Abbottabade, ir kad po bin Ladeno nužudymo JAV išdavė Kayani ir Pasha, neištesėdami jiems duotų pažadų.

Tuo tarpu rengiant viešą pareiškimą apie Osamos bin Ladeno nužudymą, pagrindiniu šaltiniu, kuriuo remiantis esą buvo nustatyta Osamos bin Ladeno buvimo vieta Abbottabade, JAV nurodė į pensiją išėjusį vyresnįjį žvalgybos karininką. Tai jis neva turėjo žinių apie Osamos bin Ladeno buvimo vietą Abbottabade, Pakistane. Kiti du oficialiai nurodyti šaltiniai – buvę ilgamečiai specialiųjų operacijų vadaviečių konsultantai.

Amerikiečių žurnalistas S.Herch pažymi, kad B.Obamos sprendimas nedelsiant pranešti naujieną apie bin Ladeno mirtį sukėlė didžiulį nerimą Pakistano viduje –  tarp armijos ir ISI vadovybių. Apie tai žurnalistui pokalbio metu papasakojo buvęs ISI vadovas Durrani. „JAV net nesiteikė atsakyti į dėl to jiems pareikštas pastabas“, – pasakė Durrani JAV žurnalistui.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!