- Reklama -

Pirmadienį JAV valstybės sekretorius grįžo iš kelionės po šešias arabų šalis atgal į Izraelį, tikėdamasis suderinti veiksmus prieš „Hamas“ ir tuo pačiu rasti būdų palengvinti humanitarinę krizę Gazos Ruože.

Po skubos tvarka surengto vizito Telavive solidarumui pareikšti praėjus vos keturioms dienoms, Antony Blinkenas sugrįžo į šį miestą, kad, Izraeliui besirengiant Gazos Ruože pradėti sausumos operaciją, Jeruzalėje susitiktų su valstybių vadovais.

„Noriu pasinaudoti galimybe pasidalinti viskuo, ką išgirdau ir sužinojau, pastarosiomis dienomis lankydamasis pas kitus mūsų partnerius, bei aptarti tolesnius veiksmus su mūsų sąjungininkais ir draugais iš Izraelio,“ – žurnalistams Kaire sekmadienį pasakojo A. Blinkenas.

Kol vyksta ši kelionė, teigiama, kad prezidentas Joe Bidenas svarsto priimti kvietimą apsilankyti Izraelyje ir toliau parodyti, paties JAV vadovo žodžiais sakant, tvirtą solidarumą.

Izraelis paskelbė karą „Hamas“ po to, kai šios islamistų grupuotės smogikai prasiveržė pro gerai įtvirtiną sieną ir nušovė, mirtinai subadė ir sudegino daugiau nei 1 400 žmonių, kurių dauguma buvo civiliai.

Atsakydamas į šį išpuolį, Izraelis ėmė negailestingai bombarduoti jau seniai blokados sąlygomis gyvenantį ir nualintą Gazos Ruožą; šių atakų metu žuvo maždaug 2 750 žmonių, dauguma jų – eiliniai palestiniečiai.

JAV pareigūnų teigimu, savo kelionės metu A. Blinkenas ne tik sužinojo apie daugelio vadovų priešinimąsi grupuotei „Hamas“, bet ir išgirdo susirūpinimą dėl sunkios palestiniečių padėties.
„Aš aiškiai leidau suprasti, kad su „Hamas“ toliau negalima elgtis kaip ligi šiol,“ – Kaire kalbėjo A. Blinkenas.

„Tuo pat metu, kaip minėjau, esame pasiryžę dėti visas pastangas, kad patenkintumėme Gazos gyventojų poreikius,“ – sakė jis.

„Civiliai neturėtų kentėti už „Hamas“ žvėriškumą.“

Vėl okupuoti Gazos Ruožą būtų klaida

Patirdamas JAV daromą spaudimą, sekmadienį Izraelis atnaujino vandens tiekimą Gazos Ruožo pietuose, nors pirmiau buvo pažadėjęs atkirsti bet kokį maisto produktų, vandens ir energijos tiekimą šiai gausiai apgyvendintai teritorijai.

Jungtinės Valstijos taip pat paskyrė koordinatorių vadovauti Gazos Ruožui teikiamai humanitarinei pagalbai – juo tapo buvęs ambasadorius Davidas Satterfieldas, kuris į Izraelį turėtų atvykti pirmadienį.

J. Bideno administracija yra pareiškusi, kad Izraelis turi teisę duoti atkirtį ir nepareikalavo šalies nuo jo susilaikyti ar paskelbti paliaubas.

Tačiau ji taip pat perspėjo dėl labiau kraštutinių priemonių, tokių, kaip masinė palestiniečių deportacija, kurios baiminasi Palestinos prezidentas Mahmudas Abbasas, grupuotės „Hamas“ priešininkas Vakariniame Krante.

Duodamas interviu sekmadienį eteryje pasirodžiusiai kanalo CBS naujienų laidai „60 Minutes“, J. Bidenas perspėjo apie pavojų, kurį sukeltų bet kokie Izraelio ketinimai vėl okupuoti Gazą.

„Manau, tai būtų klaida,“ – teigė J. Bidenas

Izraelis iš Gazos pasitraukė 2005 m. Netrukus po to Izraelis įvedė šios teritorijos oro, sausumos ir jūrų blokadą, kuri buvo sustiprinta po to, kai šią teritoriją ėmė kontroliuoti „Hamas“, kurią tiek Izraelis, tiek Jungtinės Valstijos laiko teroristine grupuote.

A. Blinkenas kalbėjosi su keturių iš penkių diplomatinius santykius su Izraeliu palaikančių arabų valstybių – Jordanijos, Egipto, Jungtinių Arabų Emyratų ir Bahreino atstovais.

Jis taip pat lankėsi Saudo Arabijoje, kuri prasidėjus išpuoliams sustabdė savo pasiūlymą Izraeliui padėti normalizuoti esamą padėtį, ir Katare – su grupuote „Hamas“ ryšius palaikančioje valstybėje, kuri tuo pačiu yra ir JAV partnerė.

Jūras Barauskas (AFP)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!