- Reklama -

Po to, kai teroristai iš grupuotės „Hamas“ prieš Izraelį įvykdė kruviniausią išpuolį, per kurį, kaip teigia Izraelio valdžia, žuvo mažiausiai 1 400 žmonių, pagrinde civilių, o dar daugiau nei 230 buvo paimti įkaitais, ketvirtadienį Gazos Ruože jau 27 dieną tęsiasi mūšiai.

Po įvykdyto išpuolio Izraelis nepaliaujamai bombarduoja Palestinos teritorija ir nusiuntė į ją sausumos pajėgas, kurių užduotis – surasti ir sunaikinti „Hamas“. Tuo tarpu „Hamas“ kontroliuojama Gazos sveikatos apsauga ministerija praneša, kad per atakas jau žuvo 8 796 žmonės, du trečdaliai iš jų – vaikai.

Štai penki svarbiausi pastarosios paros įvykiai šiame kare.

Evakuacija iš Gazos tęsiasi

Kitą dieną po to, kai iš Gazos į Egiptą buvo leista išvykti pirmiesiems sužeistiems palestiniečiams ir užsienio valstybių pasus turintiems asmenims, ketvirtadienio rytą į Rafos pasienio punktą atvyko nauja grupė žmonių.

Gazos pasienio punkto vadovas Hishamas Adwanas pasakojo, kad per dieną sieną turėtų kirsti maždaug 100 sužeistųjų ir dar 400 užsieniečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų, tarp jų — JAV piliečių.

Kairas pranešė padėsiantis iš Gazos evakuoti „maždaug 7 000“ užsieniečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų, kuriems pasus yra išdavusios daugiau nei 60 šalių.

JAV prezidentas palaiko „pertrauką“

JAV prezidentas Joe Bidenas, atsakydamas į trečiadienio vakare Minesotoje vykusiame rinkiminės kampanijos renginyje nuskambėjusią remarką, pasakė, kad kare turėtų būti padaryta humanitarinė „pertrauka“ įkaitams išvežti.

„Manau, mums reikia pertraukos,“ – kalbėjo jis.

Baltieji rūmai jau yra paraginę padaryti „humanitarinių pertraukų“, per kurias į Gazą būtų galima pristatyti humanitarinę pagalbą bei evakuoti žmones, tačiau kol kas atsisakė kalbėti apie paliaubas, teigdami, kad tai būtų naudinga tik „Hamas“.

Penktadienį valstybės sekretorius Antony Blinkenas dalyvaus diskusijose Izraelyje, po kurių aplankys kitas regiono šalis, Vašingtonui mėginant „skubiai rasti būdų“ sumažinti įtampą regione, praneša valstybės sekretoriaus biuras.

Iš Gazos negali išvykti sužeistieji

Nepaisant į Egiptą evakuotos saujelės „sunkiai sužeistų“ asmenų, organizacijos „Daktarai be sienų“ (MSF) teigimu, iš Gazos vis dar negali išvykti daugiau nei 20 000 sužeistųjų.

Egipto valdžia praneša, kad trečiadienį atidarius sieną, per Rafos pasienio punktą į Egiptą gydytis išvežti 76 sunkiai sužeisti ir sergantys asmenys.
„Gazoje vis dar yra daugiau nei 20 000 sužeistųjų, kurie dėl apsiausties praktiškai neturi galimybių gauti sveikatos priežiūros paslaugų,“ – pranešė MSF.

Naktiniai mūšiai

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį pranešė, kad per naktinius mūšius Gazos Ruože jos pajėgos nukovė „dešimtis“ palestiniečių kovotojų.

Sausumos pajėgoms padėjo „artilerija ir tankai“, taip pat „sraigtasparnio ugnis iš oro ir iš karinių jūrų pajėgų laivo paleista raketa,“ – nurodo kariuomenės atstovai.

Jemeno sukilėliai prisiėmė atsakomybę už dronų ataką

Irano remiami Jemeno hučių sukilėliai trečiadienį pranešė prieš Izraelį įvykdę dronų ataką, kuri yra naujausia nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios besitęsiančių išpuolių serijoje.

Hučių kariuomenės pranešime teigiama, kad sukilėliai „paleido spiečių dronų… į keletą objektų“ Izraelyje, prisiekiant „toliau tęsti savo karines operacijas, kuriomis siekiama palaikyti“ Palestinos gyventojus.

Jūras Barauskas (AFP)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!