- Reklama -

Masinės „Hamas“ atakos prieš Izraelį nepateisina „beribio Gazos Ruožo naikinimo“, penktadienį pareiškė Raudonasis Kryžius, paragindamas nutraukti kovas.

Jo pareiškimas paskelbtas Izraelio kariuomenei penktadienį įspėjus šiaurinės Gazos gyventojus bėgti į pietus prieš numatomą sausumos puolimą.

Izraelio vykdoma Gazos Ruožo blokada yra atsakas į savaitgalį įvykdytą „Hamas“ kruviniausią istorijoje ataką prieš Izraelį.

„Niekas negali pateisinti siaubingų išpuolių, kuriuos Izraelis patyrė praėjusį savaitgalį, – sakoma Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) pareiškime. – Mūsų širdys yra su žmonėmis, netekusiais šeimos narių arba labai nerimaujančiais dėl įkaitais paimtų artimųjų. Mes dar kartą raginame nedelsiant juos paleisti ir esame pasirengę vykdyti humanitarinius vizitus“.

„Tačiau šios atakos savo ruožtu negali pateisinti beribio Gazos Ruožo naikinimo, – sakoma TRKK pareiškime. – Šalys neturi pamiršti savo teisinių įsipareigojimų, susijusių su karo vedimo būdais ir priemonėmis“.

Praėjusį šeštadienį „Hamas“ teroristai pralaužė militarizuotą sienos užtvarą aplink Gazos Ruožą ir Izraelyje nužudė daugiau kaip 1 300 žmonių. Be to, jie su savimi į anklavą atsigabeno apie 150 įkaitų.

Izraelis atsakė į „Hamas“ išpuolius tūkstančiais smūgių į taikinius Gazos Ruože, kur žuvo daugiau kaip 1 530 žmonių.

„Nėra kur saugiai išvykti“

Izraelis nutraukė vandens, maisto ir elektros energijos tiekimą į Gazos Ruožą ir paskelbė visišką blokadą, kurią žadėjo išlaikyti, kol nebus išlaisvinti visi įkaitai.

„Izraelio valdžios institucijų nurodymai Gazos miesto gyventojams nedelsiant palikti savo namus ir kartu visiška blokada, kai jiems aiškiai atsisakoma tiekti maistą, vandenį ir elektrą, yra nesuderinami su tarptautine humanitarine teise“, – teigė TRKK.

„Kai karinė valdžia įsako žmonėms palikti savo namus, turi būti imamasi visų įmanomų priemonių, užtikrinant gyventojams galimybę gauti būtiniausių dalykų, pavyzdžiui, maisto ir vandens, ir kad tos pačios šeimos nariai nebūtų išskirti“, – sakoma TRKK pareiškime.

Jame taip pat teigiama, kad Gazos gyventojams „nėra kur saugiai išvykti“, jiems „neįmanoma“ sužinoti, kurios vietovės „bus atakuojamos kitą kartą“. Daugelis negalės palikti savo namų, o tarptautinė teisė saugo visus civilius gyventojus, taip pat ir tuos, kurie lieka, pabrėžė humanitarinė organizacija.

„Mūsų komandoms reikia pertraukų tarp mūšių, kad galėtų saugiai ir veiksmingai dirbti“, – sakė TRKK, pridurdamas, kad pagalbos poreikiai Gazoje yra „milžiniški“, tačiau, esant karinei blokadai, humanitarinės organizacijos „negalės padėti esant tokiam masiniam žmonių perkėlimui“.

Živilė Aleškaitienė (AFP)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!