- Reklama -

Neseniai Pietų Korėja paskelbė numatanti neišvengiamą Šiaurės Korėjos politinį „atšilimą“, tačiau tokie P. Korėjos politikų pranešimai apie šiaurinių kaimynų planus demokratizuoti ir atverti valstybę papiktino Šiaurės Korėjos vyriausybę. Š. Korėja suskubo pareikšti viešą pasipiktinimą – šalies atstovai griežtai atmetė bet kokias reformų galimybes, o tokias kalbas prilygino kvailoms kapitalistų svajonėms.

Kalbas paskatino gana netikėtas vyriausiojo šalies generolo Ri Yong-ho nušalinimas, kuris buvo pradėtas sieti su svarbių politinių ir ekonominių permainų pradžia. Permainų tikėtasi ir dėl paties valstybės vadovo pasikeitimo. Posto paveldėtojas Kim Jong-un pasaulio visuomenei pasirodė žymiai šiltesnė asmenybė už savo velionį tėvą. Pasaulyje buvo stebimasi nuotraukomis, kuriose šios šalies vadovas kartu su savo žmona linksminasi įvairiuose renginiuose ir visai nepanašėja į antihumaniško režimo diktatorių. Tačiau, atrodo, jog tai tebuvo tuščios viltys.

Š. Korėjos Taikaus Susijungimo komiteto atstovas teigė, jog jaunasis valstybės vadovas toliau vykdys nuoseklią militaristiniu režimu paremtą valstybės valdymo politiką ir vadovaudamasis socializmo principais kurs savo žmonėms civilizuotą ir komfortabilų gyvenimą. Savo interviu Pietų Korėją jis pavadino lėlių grupe, kurie tenori sudaryti klaidingą įspūdį, jog Šiaurės Korėja skiriasi su savo praeitimi. P. Korėja apkaltinta tokiais būdais bandanti įpiršti kapitalizmą Pchenjanui. Komiteto atstovas gana drąsiai pareiškė, jog tokie pokyčiai galimi tiek pat, kiek saulės patekėjimas Vakaruose.

Visgi BBC Azijos analitikas Charles Scanlon mano, jog kritiški Š. Korėjos atstovų pareiškimai neturėtų būti priimami labai rimtai. Visos kalbos apie galimas reformas šiai šaliai visada buvo tikras neapykantos objektas. Bet kokios reformos Š. Korėjai reikšdavo priešų iš Pietų ir kapitalizmo pergalę, tačiau tai nereiškia, jog ir šįkart bus apsieita be didesnių reformų.

Išorinis spaudimas reformoms atrodo pernelyg didelis, jog galėtų būtų ignoruojamas ir toliau. Viena artimiausių ir svarbiausių partnerių Kinija jau daugiau nei dešimtmetį ragina valstybę ryžtis būtinoms ekonominėms reformoms. Šiai valstybei Kinija yra savotišku komunizmo pavyzdžiu ir jau senokai pastebimi mėginimai kartoti kai kuriuos jų politikos veiksmus. Be to, Kinija yra suinteresuota turėti pajėgesnį ir ekonomiškai atviresnį partnerį, todėl spaudimą tik didina.

Todėl nepaisant griežto Š. Korėjos pareiškimo jaunasis Kim Jong-un bus atidžiai sekamas ir toliau tikintis bent mažiausių politinių žingsnių demokratiškesnės valstybės link. Nors nedidelių pokyčių buvo galima pastebėti dar iki Kim Jong-il mirties, pavyzdžiui, prieš kelis metus gyventojams leista užsiiminėti savo produktų prekyba gatvėse.

Pagal BBC parengė Vaida Paciūnaitė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!