- Reklama -

Rašytoja, nepriklausomybės akto signatarė Vidmantė Jasukaitytė

Taip, taip… Matėme. Tik žmonių atmintis trumpa ir jie pamiršo siužetą. O kiti iš viso nesugeba nieko įsiminti. Tai yra žmonės-minutės. Jie gyvena minutėmis, fiksuoja minučių įvykius ir, prasidėjus kitai minutei, prabėgusioji tiesiog nugarma į bedugnę tuštumą – taip atrodo ta vieta, kur turėtų būti sugebėjimas mastyti. Tokie žmonės sunkiai išveda liniją tarp dviejų taškų, o apie tris jau ir kalbėti nėra ko. Apie tokius sakoma: jis pasiklydo tarp trijų pušų.

Bet yra ir kitokių žmonių. Autorė priklauso pastariesiems, ką apie ją bekalbėtų pirmieji. Tie žmonės mato įvykių panoramą tarsi šachmatų lentą iš viršaus ir labai retai užmiršta žirgų, bokštų, rikių ar karalienių ėjimus. Nebent tuo metu skaitytų ar rašytų romaną. Nes realybę tokie žmonės suvokia irgi – kaip didelį kūrinį, kuris nesibaigs niekada.

Taigi – apie tą filmą… Supratau, kad šiandien mano raštai labai visiems patiko, tad pabandysiu dar labiau patikti, papasakosiu siužetą.

Štai kaip daugiau nei prieš metus rašė užsienio žiniasklaida apie įvykius Lietuvoje: kai pribrendo reikalas KGB rezervistą Pocių atleisti iš VSD vado pareigų, vieno dabar jau nebedirbančio skyriaus vadovo, apie kurį p. Kuolys taip dailiai atsiliepė, pavaldiniai “areštavo” žurnalistą. Ir žurnalistui gerai – toookia nemokama reklama! Ir saugumiečiams su jų politiniais užnugariais gerai – yra pretekstas nuversti VSD vadovą. Taip ir buvo: žurnalistą areštavus, tiek visuomenė, tiek politikai tiesiog pasiuto – kaip VSD drįsta areštuoti nepriklausomos žiniasklaidos redaktorių?!!! Ir… kaip jau prisimenate, Pocius turėjo apleisti postą.

O dabar įsivaizduokime tokią situaciją: trečiadienį per mitingą demonstrantai ima nebepaisyti (kaip iš anksto numatyta) saugaus atstumo iki Prezidentūros rūmų pastato… Policija ar apsauga neleidžia… Provokatoriai pasirūpina, kad būtų susistumdymas. Ir kažkaip netyčia, šalia kitų viešosios tvarkos pažeidėjų, suimamas garsus demokratas p. Kuolys. Tuo, sakykim, pasirūpina p. „Rėksnio prokuratūra“. Kodėl – Rėksnio? Ogi todėl, kad viena iš pavardžių, dėl kurios buvo reikalaujama, jog šių eilučių autorė „kad ir mirštanti būtų atvežta pas Valį“ iš ligoninės, jog kaip nors „užhipnotizuotų“ generalinį prokurorą ir šis į prokuroro Jancevičiaus vietą paskirtų būtent Rėksnį. Rėksnį, kuris, kiek girdėjau, sėkmingai tvarko visagalio Mockaus reikalus (nes juk po „Rėksnio prokuratūros“ kratos Gureckio namuose – kur niekas nebuvo rasta – Gureckis pareigūnų akivaizdoje… nusišovė).

Taigi…Įsivaizduokim, kas būtų, jeigu taip atsitiktų? Ogi labai daug chuntos problemų išsispręstų iš karto – lėktų Grina, lėktų Valys iš postų , na, o jau Prezidentė!…

Juk ji paskyrė anuos du, nesvarbu, kad Seimas balsavo ir nubalsavo pritardami… Prezidentei tai jau būtų…

Na, gal taip ir nebus, tačiau kai atsiranda toks drastiškas ir žiaurus gandas, imi galvoti, kas jį paleido ir kokiu tikslu. Juk sako – jei ant sienos kabo šautuvas, kartą per metus jis iššauna. Kas pakabino šį šautuvą, tikriausiai numatė ir kada jis iššaus.

Lygiai panašiai kaip ir šautuvas ant Neringos Venckienės tvoros…Atsiprašau, ne šautuvas – sumaišiau ginklo rūšis – Venckaus pistoletas… Kai tik kažkoks Keršis visai rimtu veidu per BTV paskelbė, kad dabar Venckienei liko tik du keliai – arba ilgi metai kalėjimo, arba pasinaudoti vyro ginklu ir ryžtis savižudybei, iš karto pagalvojau, kad ginklas jau kabo ir jis turės iššauti. Ir pagalvojau, kad p.Neringa turi būti ypatingai atsargi, nes šūvis gali būti tikras, bet savižudybė – netikra… Taip galvoti mane paskatino dar ir tai, kad televizijos vedantysis taip pagarbiai prašė Keršio išburti Venckienės ateitį, tarsi šis būtų Vaiva ar Palmyra.

Suprantu, kaip dabar šios dienos komentatorių bus įvertinta mano kūrybinė fantazija ir kokiais epitetais dar būsiu pavadinta. Tačiau tas, kieno galvoje ne bedugnė tuštuma, kas sugeba mąstyti ir supranta, su kuo turime reikalą, labai rimtai pažiūrės į mano „fantazijas“, į leidžiamus gandus ir net iš komentarų supras, kaip yra iš tikrųjų.

Ačiū visiems, kurie supranta, kad ir „MG Baltic“, ir „Dujotekana“, ir „Rubikonas“ yra jėga, kurios savivalę turi sutramdyti viena moteris. Dėl to, kad jos autoritetas būtų apjuodintas visoje Europoje, galima ir Kuolį suimti kokioms dviems valandoms…

Svarbiausia – Europoje… O Lietuvoje visada atsiras, kas sutrypia savo drąsiausius.


- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!