- Reklama -

LSDS pirmininkas Arvydas Akstinavičius. KK nuotr.

Lietuvos Socialdemokratų Sąjungos pareiškimas

Politinė padėtis Lietuvoje po eilinių Seimo rinkimų ženkliai pablogėjo. Teisiamųjų suole sėdinčią partiją ir ten pat sėdinčius jų vadovus išrinkus vadovauti Seimui, iš esmės pakirstas valstybės valdymo institucijų prestižas ne tik šalies viduje, bet ir tarptautiniu mastu. Prieš dvidešimt metų vienam signatarui, patekusiam į antrą rinkimų turą, tapti Seimo nariu sutrukdė įtarimai dėl jo galimo dalyvavimo kontrabandinėje veikloje. Dabar gi korupcija, įtarimai dalyvaujant nusikalstamoje veikloje ir pan. jau nėra kliūtis būti didžiojoje politikoje.

2011 m. vasario 25 d. savivaldybių tarybų rinkimų išvakarėse „Lietuvos žiniose“ paskelbta publikacija „Rinkėjų papirkinėjimas plinta kaip vėžys“ šaukte šaukėsi operatyvių veiksmų ir priemonių kovai su šiuo nusikaltimu. Deja, 2012 m. spalio mėnesį vykusiuose Seimo rinkimuose papirkinėjimai, klastojimai tapo sistema.

Naktį iš lapkričio 16 d. į 17 d. dvi parlamentinės partijos, pritariant ir palaikant rinkimus laimėjusiai LSDP, į Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo ir Seimo pirmininko pavaduotojo postus prastūmė savo narius, kuriems reiškiami įtarimai dėl jų galimos nusikalstamos veiklos. Toks žingsnis, Socialdemokratų sąjungos nuomone, vertintinas kaip kraštutinis cinizmas ir kriminalinio pasaulio įteisinimas politikoje.

Politinio stuburo ir principingumo kovoje prieš politikos kriminalizavimąsi neparodė LSDP. Rinkimus laimėjusi partija pasidavė teisminių problemų turinčios partijos vadovų koalicinėms manipuliacijoms ir postų dalyboms. Tokie LSDP veiksmai neleido eliminuoti kriminalinį šleifą turinčios partijos ir politikų iš Lietuvos politinio gyvenimo. Beje, anuliavus rinkimų rezultatus ir naujuose Seimo rinkimuose nedalyvaujant Darbo partijai, tikėtina, kad viena pati LSDP galėjo turėti daugumą parlamente. Dabar gi LSDP viduje pastebimi skaldymosi požymiai, o politikoje, bent kol kas, sąlygas diktuoja teisminių problemų turintis politikas, kaip marionetėmis manipuliuodamas savo statytiniais.

Šioje situacijoje galima turėti įvairias nuomones dėl kai kurių Prezidentės veiksmų, tačiau žiūrint valstybės interesų, jos skelbiamas karas politiniams nusikaltimams ir tvirta laikysena, LSDS įsitikinimu, šiai dienai yra bene vienintelis realus kontraveiksmas prieš tolesnį politikos kriminalizavimąsi.

Esant tokiai politinei padėčiai Socialdemokratų sąjunga pareiškia:

1.Konstitucinis teismas nepastebėdamas esminių rinkimų įstatymo pažeidimų padarė klaidą konstatuodamas, kad tai nelėmė rinkimų rezultatų. Rinkimų rezultatai tiek daugiamandatėje, tiek vienmandatėse apygardose privalėjo būti anuliuoti.

2. Darbo partijos vadovai privalo stoti prieš teismą ir Darbo partijos byla turi būti baigta.

3.Privalu taisyti Seimo rinkimų ir kitus įstatymus, priimti griežtas užkardymo priemones nusikalstamai politinei veiklai ir surengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininkas Arvydas Akstinavičius

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!