- Reklama -

Vaikas (sxc.hu)

Naujasis UNICEF pranešimas apie vaikų skurdo lygį sukėlė aliarmą dėl blogėjančios padėties. Tyrimas buvo orientuotas į išsivysčiusias Vakarų valstybes bei Japoniją, Naujoji Zelandija ir Australiją, įrodant, jog rūpintis reikia ne tik badaujančiais Afrikos ar kitų skurdžių pasaulio valstybių vaikais. Buvo atskleista, jog nemažas skaičius vaikų skursta net itin turtingose valstybėse. Tyrime dalyvavo ir Lietuva, užėmusi 30-tą vietą.

Blogiau už Lietuvą atrodo tik Latvija, Ispanija, Rumunija ir Jungtinės Amerikos Valstijos. Pastarosios rodikliai ypač stebina. Tai jog supervalstybe laikomoje JAV daugiau nei kas penktas vaikas yra žemiau skurdo ribos turėtų būti smūgis valstybei ir jos gyventojams. Blogiau už JAV atrodo tik Europos Sąjungos varguole laikoma Rumunija. Kitos anglakalbės valstybės užima tarpines pozicijas. Tuo tarpu mažiausiai skurstančių vaikų fiksuojama Vakarų Europoje.

Geriausiai šiame tyrime atrodo Suomija, kur tik mažiau nei 5 proc. valstybėje gyvenančių vaikų gyvena skurde. Šiuo aspektu Suomija lenkia net ir kitas itin geru pragyvenimo lygiu išsiskiriančias Skandinavijos valstybes – Norvegiją, Švediją, Daniją. Šiose žemiau skurdo ribos gyvena nuo 5 iki 10 proc. vaikų.

Manoma, jog šie skaičiai byloja apie pastaruoju metu dažnai analizuojamą problemą – globaliu mastu augančią nelygybę tarp skirtingų socialinių sluoksnių. Jungtinės Amerikos Valstijos šiuo atžvilgiu pirmauja visame pasaulyje, tai didžiausia socialine nelygybe pasižyminti valstybė. Todėl nenuostabu, jog jos vaikų padėtis prilygsta postsovietinėms valstybėms, nors amerikiečiai statistiškai yra šešiskart turtingesni.

UNICEF turi savo metodus nustatyti skurdo lygį valstybėse. Tarptautiniu mastu priimtina, jog žemiau skurdo ribos laikoma šeima, kuri per dieną išleidžia 2 dolerius ar mažiau. Akivaizdu, jog nei JAV, nei Vakarų valstybėse rasime nebent pavienius atvejus, kuomet šeimos kasdienės išlaidos siekia tokią sumą. Todėl skaičiuojama pagal tai, kiek šeimų auginančių vaikų gauna tokias pajamas siekiančias 15 proc. nuo vidurkio.

Tačiau rezultatai dar labiau neramina, kuomet matuojama, kiek vaikus auginančių šeimų yra nutolusių nuo oficialios skurdo ribos. Šiuo atžvilgiu Lietuva atrodo dar prasčiau. Skirtumas tarp skurdo ribos ir realių pajamų, kurias gauna žemiau jos esančios šeimos su vaikais yra net 92 proc. Čia blogiau atrodo tik ta pati JAV ir Ispanija.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!