- Reklama -
Kol įmonės rūpinasi augimu, šalia kažkas turi pasirūpinti dinamiškos rinkos pokyčių keliamais teisiniais iššūkiais, reikalavimais, naujovėmis, nuspėti ateities tendencijas ir galimas grėsmes
Kol įmonės rūpinasi augimu, šalia kažkas turi pasirūpinti dinamiškos rinkos pokyčių keliamais teisiniais iššūkiais, reikalavimais, naujovėmis, nuspėti ateities tendencijas ir galimas grėsmes

Fintech rinka – viena sparčiausiai augančių, tad motyvuotų kūrėjų, siekiančių steigti startuolius būtent šioje srityje, netrūksta. Teigiama, kad per pastaruosius metus būtent Fintech sektorius augo 10 % ir šalyje viršijo 200 įmonių ribą. Naujausios technologijos, tobulinami bei automatizuojami įvairūs finansiniai procesai yra vertinami, bet kartu su laurais vadovai prisiima ir itin didelę teisinę atsakomybę. Kodėl pasinaudojus finansų teisininkų patarimais pradžioje, būtina išlaikyti specialistus ir tolimesnėje kelionėje?

Teisė: kiekviename žingsnyje

Vos kilus genialiai idėjai tobulinti esamą ar steigti naują produktą (bankus, kredito unijas, elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigas, investicinius fondus, tarpininkus), kūrėjai kreipiasi į teisininkus. Pagrindinį rūpestį pradžioje kelia tai, ko reikia, kad inovatyvus pavidalas ar naujas verslas pradėtų veikti: įstaigos steigimas, licencijos, sutarčių, paslaugų teikimo, vidaus tvarkų ir procedūrų parengimas. Idealiu atveju, stipria baze rūpinasi ne bet kas, o būtent finansų teisinę sistemą išmananti, Fintech srityje besispecializuojanti komanda.

Įsivaizduokime, kad virtualus produktas pradeda sėkmingai veikti ir, kaip pastebi šią rinką analizuojantys specialistai, viskas ima vystytis labai sparčiai: auga darbuotojų skaičius, didėja paslaugų kiekis ir mastas. Atsakant į užklausas aukštesnėms valstybinėms institucijoms, kaip Lietuvos bankas, ir saugant duomenų subjektų informaciją kasdien, būtina profesionalų kontroliuojama finansų teisė ir jų žinios.

Sritis diktuoja sąlygas, arba kodėl reikia nuolatinės finansų teisininko palydos?

Žinoma, net kelių dešimčių žmonių patikėti duomenys jau turi būti maksimaliai saugomi, bet būtent tada, kai kompanija plečiasi, pradžioje juntamas naujovės jaudulys išauga į milžinišką atsakomybę už kiekvieno kliento duomenis, sudėtingų, jautrių operacijų, atliekamų vienu metu, sklandumą. Galiausiai, už visus finansinius procesus ir jų valdymą būtina atsakyti aukštesnėms institucijoms ir kartais – išlaikyti savo poziciją. Taigi, kodėl reikalinga patyrusio partnerio palyda verslui pajudėjus?

Duomenų apsauga

Karantino metu, padidėjus kibernetinių atakų skaičiui, ne tik verslas, bet, gaila, ir kai kurių įmonių klientai pamatė tam tikras saugos spragas. Tiesa, pastebima, kad ypač daug taikytasi į bankus bei bet kokias su pinigais susijusias operacijas virtualioje erdvėje vykdančias įmones. Specifinė Fintech sritis reiškia, jog „nutekėjusi” informacija suteiktų prieigą prie visų jautrių duomenų. Tad, verslui vystantis ir plečiantis, patyrusi komanda padės ne tik optimizuoti ir teisiškai pagrįsti visus procesus, bet ir išvengti nuostolių, susijusių su bendrojo duomenų apsaugos reglamento neatitikimais.

Atitikties užtikrinimas ir auditas

Tiesa ta, kad tik finansų ir atitikties teisėje besispecializuojanti, patyrusi komanda gali visaverčiai atstovauti Fintech įmonei. Itin detalus įstatymų išmanymas padeda, kuomet reikalingi:

  • teisinis veiklos auditas,

  • atstovavimas Lietuvos banko vykdomų inspektavimų metu,

  • atstovavimas klientų interesų veiklos priežiūros institucijose,

  • atitikties užtikrinimas su pinigų plovimo prevencija susijusiais klausimais.

Jautrioje finansų srityje būtinas ir tvirtas užnugaris kylančių ginčų metu: ne paslaptis, kad kartais tenka apginti savo teises.

Konsultacijos ir rekomendacijos

Kol įmonės rūpinasi augimu, šalia kažkas turi pasirūpinti dinamiškos rinkos pokyčių keliamais teisiniais iššūkiais, reikalavimais, naujovėmis, nuspėti ateities tendencijas ir galimas grėsmes. Galiausiai, pasirūpinti šiomis dienomis individualiam verslui geriausiomis draudimo sąlygomis, galimybėmis. Žinoma, ieškant patikimo partnerio, reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į įmonės vardą, bet ir realią, sėkmingą patirtį su Fintech atstovais ir startuolių kūrimu.

Planuojate savą projektą, o gal vadovaujate esamų finansinių paslaugų perkėlimui į virtualią erdvę? Išmanūs sprendimai, suteikiantys klientams papildomą pridėtinę vertę ir palengvinantys kasdienius procesus, yra vadinami kone genialiais. Taip pat, kaip ir genialiai paprasta mintis – patiems visų sričių ekspertais būti tiesiog neįmanoma.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!