- Reklama -

Ūkininkai A.Mačiulaitis ir I.Janovaitienė atvyksta ir į sostinę. KK nuotr.

Prieš keletą mėnesių ūkininkas Algirdas Mačiulaitis ėmėsi burti smulkiuosius ūkininkus ir, štai, Žemdirbių savivaldos asociacija – jau įregistruota. Iš 12 rajonų Kaune susirinkę ūkininkai išsirinko 20 žmonių valdybą, o asociacijos vairą patikėjo idėjos iniciatoriui – A.Mačiulaičiui.

Asociacijos tikslas – pakankamai ambicingas: įkurti skyrius visuose Lietuvos rajonuose, suburti smulkiuosius ūkininkus ir griebti „kooperacijos jautį“ už ragų.

„Iš aukščiausių šalies vadovų lūpų vis pasigirsta, kad Lietuvoje blogai išvystyta kooperacija. Tai mūsų asociacija ir nori prisidėti prie realios kooperacijos vystymo šalyje, norime savo pavyzdžiu užkrėsti kitus“, – „Karštam komentarui“ sakė A.Mačiulaitis.

Ir koks tas pavyzdys?

„Mes, keturi ūkininkai, susikooperavome, turime vieną mašiną-šaldytuvą ir siūlome savo produkciją vartotojui. Tai yra mes, gamintojai, parduodame žemės ūkio produkciją tiesiai vartotojui, be jokių tarpininkų“, – apie idėją, kaip išgyventi smulkiam ūkininkui Lietuvoje, pasakojo A.Mačiulaitis.

Vienas ūkininkas užsiima pieninkyste, kitas augina avis, trečias gali pasiūlyti medaus, dar kitas – vištų, ančių. Susikooperavus, anot A.Mačiulaičio, ir asortimentą vartotojui galima pasiūlyti didesnį.

Be to, nusipirkę tiesiai iš ūkininkų, žmonės žinos, ką valgo: kad valgo ekologišką maistą, o pieno produktai padaryti iš tikro karvės pieno, ne kokių nors pieno miltelių.

Ir tokia kooperacinė idėja, kaip sakė A.Mačiulaitis, pasiteisino: „Mes pamatėme, kad to, ką mes pagaminame, jau maža, ir mes savo ūkelius dar plėsime.“

„Mes esame užsibrėžę tikslą – visos Lietuvos mastu pajungti ūkininkus ir po vienu pavadinimu padaryti ekologiškų, kaimiškų produktų prekybos tinklą. Būtinybė – visa tai turi būti išauginta Lietuvoje“, – artimos ateities planus atskleidė A.Mačiulaitis.

Tokiu atveju, anot ūkininko, nereikės pieno išpilti, nereikės jo vežti į Lenkiją, o bus galima už normalią kainą parduoti tiesiai vartotojui, be jokių tarpininkų. „Europoje tokie modeliai labai gerai veikia“, – sakė A.Mačiulaitis.

Paklausus, kaip kilo mintis susikooperuoti keliems ūkininkams, A.Mačiulaitis buvo atviras: „Reikėjo išspręsti dilema – kritus pieno supirkimo kainoms iki „dugno“, reikėjo arba „užsidaryti“ ūkį, o karves išpjauti, arba kažką daryti. Tai, va, mes ir „kažką darome“ – nusprendėme kooperuotis.“

„Mes kviečiame ūkininkus, kurie nori patys perdirbti žemės ūkio produkciją, jungtis prie mūsų. Mūsų tikslas – suvesti vartotoją su gamintoju ir vartotojui pateikti Lietuvoje išaugintą ekologišką, kokybišką produkciją“, – sakė A.Mačiulaitis.

Pradėjęs dirbti pagal kooperacijos modelį, A.Mačiulaitis sako, kad nieko čia nėra sudėtinga. „Tiesiog reikia imti ir daryti. O ir pasidaryti patalpą, atitinkančią higieninius reikalavimus, nėra sudėtinga. Pasidaryti kambariuką, išsibaltinti plytelėmis, pasidaryti kanalizaciją – tai kiekvienas kaime žmogus gali“, – įsitikinęs ūkininkas.

Pasak jo, stambiam ūkininkui, kuris turi kelis šimtus hektarų, tai nėra aktualu. Tačiau smulkiam ūkininkui tai yra išsigelbėjimas.

„Gelbėdami savo ūkį, mes pajungėme ir kitus ūkius į šį reikalą“, – apie iniciatyvos atsiradimo pradžią sakė A.Mačiulaitis.

Jis sakė sulaukiąs daug klausimų: o koks Žemdirbių savivaldos asociacijos tikslas? „Aišku, tikslų daug, bet vienas jų – atstovauti smulkiajam ūkininkui, žemdirbiui, kuris šiandien yra pasmerktas. Stambieji ūkininkai turi juristus, Seimo narius, o smulkieji ūkininkai yra nuskriausti. Jiems reikia ne tik finansinės, bet ir juridinės pagalbos“, – sakė A.Mačiulaitis.

„Per pusę metų, bendraudamas su ūkininkais, surinkau daug įrodymų apie kartelinius susitarimus. Tačiau, kad mes galėtume kreiptis į Konkurencijos tarybą, vėlgi reikalingas teisininkas – juk reikia surašyti pareiškimą, išdėstyti faktus, nenuneši juk medžiagos ir nepasakysi: „Tirkite“. Čia jau reikalinga ūkininkui teisinė pagalba“, – kalbėjo A.Mačiulaitis.

„Ūkininkas mato, kas vyksta, deda parašą, suprasdamas, kad tai jam yra kilpa ant kaklo, bet jis yra įspaustas į kampą – ir čia ūkininkui reikia padėti“, – sakė Žemdirbių savivaldos asociacijos pirmininkas.

Kokią „kilpą ant kaklo“ turima omenyje?

„Pavyzdžiui, pasirašydamas sutartį dėl pieno tiekimo, ūkininkas negali niekam pasiskųsti, nes tai jau būtų „informacijos paviešinimas“, o už „informacijos paviešinimą“ numatyta tūkstančių eurų bauda“, – apie viešai neskelbiamas mažųjų ūkininkų bėdas kalbėjo A.Mačiulaitis.

„Arba, sakykim, pieno supirkimo kainos. Jeigu tu pasirašei sutartį, kad iš tavęs pieną pirks tokia kaina,tačiau jeigu tą kainą sumažino, tu net neturi teisės pasiskųsti – nes tau už gresia baudos. Kadangi yra sutartis, kad tu tiek ir tiek tonų pieno parduosi“, – sakė ūkininkė Irena Janovaitienė.

„Žmogus, pasirašęs tokią sutartį, yra įbauginamas. Jam pasako: „Jeigu tu kur nors kreipsiesi, gausi mokėti baudą“. Ir ką žmogui daryti? Juristų, kurie teisiškai galėtų ginti smulkiuosius ūkininkus, juk nėra? Žmogus supranta, kad lenda į avantiūrą, tačiau o ką daryti, jeigu jam sakoma: „Jeigu tu tokios sutarties nepasirašai, mes iš tavęs pieno neimame“. Tai yra diskriminacinė sutartis, nesuteikianti jokios pasirinkimo teisės. Todėl reikia ieškoti išeities iš tokios padėties“, – sakė A.Mačiulaitis.

„Tai mes ir siūlome išeitį – kooperuokimės. Nes tik kartu galėsime išspręsti smulkaus ūkininko, žemdirbio bėdas“, – kalbėjo Žemdirbių savivaldos asociacijos pirmininkas A.Mačiulaitis.

KAINYNAS

Produktas Matavimo vienetas

Vnt/kg/L Kaina 0,5 kg Kaina

PIENO PRODUKTAI

Pienas l 0,55

Grietinė l 3,00; 0,5 – 1,5

Varškė kg 2,5; 0,5 – 1,3

Varškės sūris kg 3,5

Saldus sūris kg 4,5

Sviestas kg 7,00; 0,5 – 3,5

Lydytas sūris kg 7,00

AVIENA

Gyvas svoris kg 4,50

Šonkauliukai kg 5,00

Petukai (mentė) kg 5,00

Sprandinė su kaulu kg 7,00

File kg 8,00

Kaul. sriubai kg 1,00

Koncervai 340 g  3,00

ĖRIENA

Gyvas svoris kg 5,00

Šonkauliukai kg 4,50

Petukai (mentė) kg 5,00

Sprandinė su kaulu kg 7,00

File kg 8,00

Kaul. sriubai kg 0,70

Koncervai 340 g 3,00

Antys kg 6,00

Vištos kg 4,50

Žąsys kg 6,00

Triušiai kg

Medus Vnt/kg 5,00

Kiaušiniai 10 vnt 1,70

Bulvės kg 0,30 – 0,50

KIAULIENA

Rūkyti lašiniai kg 5,00

Sūdyti lašiniai kg 4,50

Rūkytas kumpis kg

Gyvas svoris kg 1,70

Kumpis kg 3,60

Sprandinė kg 4,50

Nugarinė kg 4,50

Išpjova kg 4,00

Šoninė kg 3,00

Koncervai 340 g 2,7-2,6

+370 673 04771

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!