- Reklama -
"KTU - demokratijos krizė" - įsitikinę prof. Sigitas Vaitkevičius (kairėje) ir prof. G.Merkys. KK nuotr.
“KTU – demokratijos krizė,” – įsitikinę prof. Sigitas Vaitkevičius (kairėje) ir prof. G.Merkys. KK nuotr.

Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius priėmė sprendimą dėl KTU Tarybos sudarymo, pranešė LAMPSS.

Kontrolierius, įvertinęs KTU pateiktus dokumentus bei teisinį reglamentavimą, atsižvelgdamas į Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto 2016-04-13 posėdyje priimtą nutarimą „prašyti Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolierių ištirti Kauno technologijos universiteto tarybos išrinkimo ir patvirtinimo aplinkybes“ ir vadovaudamasis Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymo 18 straipsnio 1 dalimi, 18 straipsnio 12 dalies 1 punktu, nusprendė informuoti Kauno technologijos universitetą ir Švietimo ir mokslo ministeriją apie Kontrolieriaus nustatytus akademinės etikos ir procedūrų pažeidimus.

Kontrolierius nustatė šiuos pažeidimus:

– Raimundas Kuodis ir Sigitas Stanys nebuvo rinkti į KTU Tarybą, kas kelia jų buvimo Taryboje teisėtumo klausimą jau nuo 2012 metų birželio 20d.

 – Senato pirmininkas, nustatydamas Kauno technologijos universiteto Tarybos kadenciją iki 2017 m. rugsėjo 24 d. ir nepaisydamas akademinės bendruomenės valios skirti atstovus į Tarybą 5 m. kadencijai bei vadovaudamasis rektoriaus prof. Petro Baršausko posėdžio metu išsakyta pozicija Tarybos pertvirtinimą Senate sieti su pereinamuoju laikotarpiu, viršijo įgaliojimus.

 – Senatas 2015 m. lapkričio 18 d. nutarimu nustatydamas 2012 m. patvirtintos Kauno technologijos universiteto Tarybos kadencijos pabaigos datą ir aiškindamas nustatytos Tarybos 5 m. kadencijos pradžią ir pabaigą viršijo Senatui nustatytus įgaliojimus ir apribojo galimybę akademinei bendruomenei išreikšti savo valią.

Kontrolierius taip pat patvirtino, kad įstatymų leidėjo nustatyta teisė Senatui (akademinei tarybai) sudaryti Tarybą, nesilaikant Mokslo ir studijų įstatymo įtvirtintos Tarybos sudarymo tvarkos, nepaneigia pareigos sudaryti teisėtą Tarybą.

“Ši oficiali išvada ne tik įrodo KTU Tarybos veiklos neteisėtumą, bet ir paaiškina, kad neteisėtos KTU Tarybos vykdomi KTU rektoriaus rinkimai taip pat galimai yra neteisėti. Tai reiškia, kad rektorius, nesvarbu kuris kandidatas juo bus išrinktas neteisėtos Tarybos, bus taip pat neteisėtai išrinktas. Iš neteisės teisė negimsta”, – teigia Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Asta Marytė Lapinskienė.

Susiję straipsniai:

Mokslininkai skambina pavojaus varpais: „KTU įvyko „reiderinio“ tipo užvaldymas“

Apie demokratinio viešojo valdymo krizę Kauno technologijos universitete

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!