- Reklama -
Prezidentė dalyvavo Tarptautinio Karolio Didžiojo apdovanojimo įteikimo Popiežiui Pranciškui ceremonijoje. Nuotr. iš www.lrp.lt
Prezidentė dalyvavo Tarptautinio Karolio Didžiojo apdovanojimo įteikimo Popiežiui Pranciškui ceremonijoje. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo iškilmingoje Tarptautinio Karolio Didžiojo apdovanojimo įteikimo Popiežiui Pranciškui ceremonijoje.

Vienas garbingiausių pasaulyje apdovanojimų Šventajam Tėvui įteiktas už vilties ir padrąsinimo žinią Europai, jo indėlį siekiant globalios taikos, skleidžiamas gailestingumo, tolerancijos ir solidarumo vertybes.

„Popiežius Pranciškus daugeliui europiečių yra moralinis autoritetas ir sąžinės balsas. Europai susiduriant su sudėtingais iššūkiais ir išgyvenant pasitikėjimo krizę, Šventojo Tėvo kvietimas saugoti vienybę, jo asmeninė lyderystė, meilė ir pagarba žmogui, gailestingumas ir atjauta yra pavyzdys ir įkvėpimas milijonams žmonių“, – sakė Prezidentė.

Popiežiaus teigimu, tik vieninga Europa yra stipri ir gali pirmauti pasaulyje savo mokslu, kultūra, žmogiškosiomis vertybėmis ir tikėjimu. Geriausias atsakymas į bet kokią krizę yra solidarumas.

2015 m. pradžioje smarkiai stiprėjant migracijos krizei ir Viduržemio jūroje masiškai skęstant migrantų laivams, Popiežius Pranciškus buvo vienas pirmųjų pasaulio lyderių, kuris ragino padėti nuo karo baisumų bėgantiems žmonėms, užkirsti kelią masiškoms žūtims jūroje.

Popiežius taip pat daug prisideda sprendžiant klimato kaitos problemas, ragina tausoti gamtą, atsakingai plėtoti ekonomiką, kad ši nedarytų žalos aplinkai. Šventasis Tėvas taip pat aktyviai skatina religijų dialogą, ieško ne skiriančių, bet vienijančių linijų.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra Tarptautinio Karolio Didžiojo apdovanojimo laureatė. „Politikos Oskaru“ vadinamas apdovanojimas Lietuvos vadovei įteiktas 2013 m. už jos indėlį siekiant visos ES vienybės ir ekonominio stabilumo, už pastangas suvaldant sudėtingą finansinę krizę.

Iškilminga apdovanojimo ceremonija Vatikane prasidėjo Lietuvos kompozitoriaus ir dirigento Vytauto Miškinio kūriniu „Gloriosa Dicta Sunt“.

Popiežius Pranciškus. Nuotr. iš www.lrp.lt

Tarptautinį Karolio Didžiojo apdovanojimą įkūrė Vokietijos miesto Acheno gyventojai po Antrojo pasaulinio karo. Per 66 m. šis garbingas įvertinimas tapo Europos taikos, vienybės ir solidarumo simboliu.

Juo yra apdovanotos neeilinės istorinės asmenybės ir žymiausi politikai, tarp jų Popiežius Jonas Paulius II, vadinamieji „Europos Sąjungos Tėvai“ – Jeanas Monnet, Konradas Adenaueris, Robertas Schumanas, taip pat Didžiosios Britanijos Premjeras Winstonas S. Churchillis, JAV Prezidentas Billas Clintonas, Čekijos humanistas, disidentas ir buvęs Prezidentas Vaclavas Havelas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Nyderlandų Karalienė Beatričė ir daug kitų iškilių politikų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!