- Reklama -

Kaip atrodo virkštelės kraujo paėmimo procedūra?

Virkštelės kraujo surinkimas yra procedūra, atliekama iškart gimus kūdikiui. Tai yra visiškai nekenksminga procedūra tiek naujagimiui, tiek gimdyvei. Kai virkštelė nustoja pulsuoti ir yra perkerpama, paimamas virkštelės kraujas, kuris vėliau yra vežamas saugoti į pasirinką kamieninių ląstelių banką. Šią procedūrą dažniausiai atlieka akušerė, prižiūrinti gimdymą (apie norą paimti virkštelės kraują akušerė turėtų būti informuota iš anksto). Verta paminėti, kad komplikuoto gimdymo atveju kraujo mėginių imti negalima.

Kodėl virkštelės kraujas yra toks vertingas? 

Naujagimio virkštelės kraujyje yra kamieninių ląstelių, t. y. kraujodaros ląstelių, kurios tinka transplantacijai žmonėms, sergantiems hematologinėmis ar vėžinėmis ligomis (leukemija, limfoma ir kt.). Kamieninių ląstelių pritaikymo galimybių tyrimai vis dar vyksta, todėl kamieninių ląstelių pritaikymas įvairioms ligoms gydyti nuolat plečiasi. Daugiau apie tai skaitykite čia: https://www.placenta.lt/kamienines-lasteles/virksteles-ir-placentos-kamieniniu-lasteliu-unikalumas/

Virkštelės kraujo saugojimo pasirinktame banke kaina

Virkštelės kraujo saugojimo paslaugą Europos Sąjungoje gali suteikti tiek privatūs, tiek valstybiniai virkštelės kraujo bankai. Lietuvoje populiariausia rinktis privačių kamieninių ląstelių saugojimo bankų paslaugas.

Virkštelės kraujo bankininkystės kaina yra nemaža. Tačiau turint omenyje, kokią didelę naudą kamieninių ląstelių saugojimas neša jūsų šeimai, bet kokia kaina nublanksta. Paprastai kaina susideda iš kelių dedamųjų. Pirmiausia turite padengti naujagimio virkštelės ar placentos kraujo paėmimo ir gabenimo į pasirinktą saugyklą išlaidas. Vėliau turite mokėti už kiekvienus saugojimo metus, priklausomai nuo to, kuriam saugojimo laikui pasirašėte sutartį su kamieninių ląstelių banku. Ši kainos dedamoji ir turi didžiausią įtaką galutinei paslaugos kainai.

Kamieninių ląstelių bankininkystė iš virkštelės kraujo – argumentai „už“

Visų pirma, argumentas „už“ kamieninių ląstelių kaupimą iš virkštelės kraujo yra tas, kad jos iš tikrųjų gali padėti žmonėms, sergantiems hematologinėmis ir vėžinėmis ligomis. Šios ląstelės greitai dauginasi ir greitai stimuliuoja kraujodaros sistemos darbą. Be to, pati procedūra yra saugi tiek kūdikiui, tiek mamai.

Medicina šiuo metu vystosi itin sparčiai. Nuolat atliekami tyrimai dėl kamieninių ląstelių iš virkštelės kraujo panaudojimo sergant įvairiomis (ne tik vėžio ar mieloidinėmis) ligomis – tad nežinia, ar po kelerių metų tokiu būdu gautos ląstelės nebus panaudotos dar plačiau nei tai daroma šiandien.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!